Thursday, May 31, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

31.05. 15:00 Príjemné popoludnie


RTI chystá novú reláciu o tanečnej hudbe. Supergroove bude prezentovať európskych DJ, tanečnú hudbu a interwiews s DJ-mi. Vysielať sa bude v piatky o 2-hej nadránom.

Ruský magnát Boris Berezovský, ktorý žije v ruskom exile, dnes vyhlásil, že účasť Kremľa na vražde bývalého špióna Alexandra Litvinenka je dnes "jasnejšia ako kedykoľvek predtým". Berezovského v tomto názore podľa jeho slov utvrdilo vystúpenie ďalšieho bývalého ruského agenta Andreja Lugového, ktorý dnes ráno v Moskve na tlačovej konferencii vyhlásil, že Litvinenkova smrť je dielom britských tajných služieb. Podľa Berezovského jeho vystúpenie jednoznačne prebehlo v réžii Kremľa.

Veľká Británia minulý týždeň vydala na Lugového zatykač a požiadala Moskvu o jeho vydanie. Rusko oznámilo, že Lugového Británii nevydá. Lugového ako občana Ruskej federácie nemožno vydať na stíhanie do cudzej krajiny, pretože to zakazuje ústava, oznámila ruská generálna prokuratúra.

Európska komisia varovala nových členov kvôli čerpaniu podporných fondov. Niektorí noví členovia Európskej únie by mohli mať problémy s čerpaním podporných fondov EÚ kvôli slabej administratíve a neschopnosti splniť prísne pravidlá týkajúce sa životného prostredia. Ak sa však novým členským krajinám, ktoré vstúpili do EÚ v máji 2004, podarí prostriedky plne využiť, mohla by výkonnosť ich ekonomiky stúpnuť do roku 2013 o 5 až 9 % vyššie ako bez tejto pomoci. Na základe tejto pomoci by pritom mohli vzniknúť 2 mil. pracovných miest. Ak sa Slovensku podarí plne využiť prostriedky z podporných fondov, výkonnosť jeho ekonomiky by mohla stúpnuť do roku 2013 až o 6 %

Celý svet hľadá 4-ročnú Madeleine McCann, ktorú začiatkom mája uniesli priamo z hotela v portugalskom letovisku Algarve. Šokujúce informácie včera v ostro sledovanom prípade získali portugalskí vyšetrovatelia priamo zo Slovenska.
Muž spod Tatier im mal odovzdať presnú informáciu o úkryte dievčatka. Podľa informácií Nového Času ide o Popradčana, ktorý sa venuje vizionárstvu. Na prípad je uvalené informačné embargo.



Nová európska chemická direktíva o používaní a registrácii chemických látok, ktorá nadobudne účinnosť od 1. júna tohto roka, podľa organizácie Greenpeace môže znamenať významný krok v rámci regulácie nebezpečných chemikálií, avšak ochranári v tejto súvislosti upozorňujú aj na viaceré medzery systému. Tie môžu podľa nich spôsobiť oslabenie účinnosti direktívy v praxi.

Z najnovšieho prieskumu EÚ v oblasti fajčenia vyplýva, že si deväť z desiatich Európanov praje zákaz fajčenia na pracovisku a na verejných priestranstvách. Ale napriek tejto veľkej a jednotnej podpore tohto zákazu je 15 % úmrtí v Európe ešte stále práve v dôsledku fajčenia. EÚ preto preberá vedenie v boji proti fajčeniu, ktorý zahŕňa všetky hľadiská a všetky vekové skupiny, avšak zameriava sa predovšetkým na mladých ľudí vo veku 15−34 rokov. Od dnešného dňa bude pre fajčiarov, ktorí sa chcú tohto zlozvyku zbaviť, k dispozícii internetové poradenstvo na stránkach EÚ.

Bulharský parlament dnes odsúhlasil zrušenie povinnej vojenskej služby od januára budúceho roka. Na základe prijatých zmien prestane platiť doteraz povinná služba v armáde, ktorá bola v rozmedzí šesť až deväť mesiacov, pričom armáda sa pretransformuje na plne profesionálnu. Bulharské ministerstvo obrany už odštartovalo kampaň na nábor budúcich profesionálnych vojakov. Kandidátom ponúka špeciálne výhody v oblasti bývania a zdravotného a sociálneho zabezpečenia. Počet vojakov v armáde sa má znížiť na približne 39 000 zo súčasných 45 000.

Predseda vládnej SNS Ján Slota pevne verí, že rezolúcia o Kosove, vychádzajúca z Ahtisaariho návrhu, v Bezpečnostnej rade OSN neprejde. Na tlačovej besede zdôraznil, že Srbsko nikdy nevymení Kosovo za členstvo v Európskej únii.

Slovenská investičná skupina Penta vstupuje na poľský maloobchodný trh. Za takmer 5 miliárd korún kúpi sieť viac ako 1800 tamojších obchodov Žabka. Penta sa na tom dohodla dnes so spoločnosťami AIG Global Investment Group a Switalski & Synowie. Ide zatiaľ o najväčšiu akvizíciu Penty mimo českého a slovenského trhu, povedala hovorkyňa spoločnosti Jana Studničková. Vedenie Penty nevylučuje, že maloobchodný reťazec Žabka v budúcnosti expanduje aj na Slovensko a do Česka.

Slovenskí hokejoví reprezentanti Pavol Demitra a Marián Hossa odovzdali mladým hokejistom do 16 rokov symbolický šek na 500 000 korún. Túto sumu im slovenská reprezentácia vystrieľala na majstrovstvách sveta v Moskve.

Slovenský futbalový majster MŠK Žilina začne svoju púť v budúcosezónnej edícii Ligy majstrov 2007/2008 už v 1. predkole. Ako informuje internetový portál www.futbal.sk, zverenci trénera Pavla Vrbu v ňom budú nasadeným tímom. V prípade ich postupu do 2. predkola, v ktorom by futbalisti spod Dubňa mohli naraziť napríklad aj na českého vicemajstra Slaviu Praha, nórsky Rosenborg Trondheim s Marekom Saparom, Glasgow Rangers či Red Bull Salzburg, však už nebudú mať k dispozícii túto výhodu. V Pohári UEFA bude mať Slovensko dvoch zástupcov - druhý tím Corgoň ligy Artmediu Bratislava a víťaza Slovenského pohára 2006/07 FC ViOn Zlaté Moravce.

**********************


Aj v noci a zajtra bude polooblačno až oblačno, ojedinele prehánky alebo občasný dážď. Teploty zajtra vystúpia na 19 až 24, na horách okolo 13 stupňov.

A ešte predpoveď pre vybrané európske metropoly:

Brusel 18 °C
Londýn 16 °C
Madrid 23 °C
Atény 25 °C
Záhreb 19 °C
Sofia 23 °C