Thursday, May 31, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

18.00
Na zavraždení bývalého agenta sovietskej a ruskej tajnej služby Alexandra Litvinenka sa podieľala britská tajná služba. Na tlačovej konferencii v Moskve to vo štvrtok ráno vyhlásil Andrej Lugový, ďalší bývalý ruský agent a dnes bohatý podnikateľ. Britskí vyšetrovatelia považujú práve jeho za hlavného podozrivého v prípade Litvinenkovej vraždy a minulý týždeň požiadali Moskvu o jeho vydanie.

Lugový ponúkol dnes tri verzie vraždy: Litvinenka mohla dať podľa neho zavraždiť britská tajná služba MI6, ruská mafia, alebo ruský magnát Boris Berezovský, ktorý žije v londýnskom exile. V každom prípade sa však podľa neho vražda nemohla odohrať bez vedomia britskej tajnej služby.

Z najnovšieho prieskumu EÚ v oblasti fajčenia vyplýva, že si deväť z desiatich Európanov praje zákaz fajčenia na pracovisku a na verejných priestranstvách. Ale napriek veľkej a jednotnej podpore tohto zákazu je 15 % úmrtí v Európe ešte stále práve v dôsledku fajčenia.

Európska komisia dnes vyjadrila znepokojenie nad faktom, že niektoré krajiny vyberajú vodné plochy určené na kúpanie z európskeho zoznamu, čím sa snažia zatajiť ich znečistenie.

Členské krajiny sa totiž môžu kontrole svojich vodných plôch vyhnúť práve tak, že ich odstránia zo zoznamu ako nevhodné na kúpanie.

Účtovníčkam a pobočkám zdravotných poisťovní začína perné obdobie.Vyše pol milióna ľudí by malo aj tento rok podať zdravotné zúčtovanie. Zostáva im na to mesiac.

Ak máte malé dieťa, od zajtra musí sedieť v detskej autosedačke. Od 1. júna sú totiž povinné.

Slovenský tenista Dominik Hrbatý už skončil svoje účinkovanie na granslamovom turnaji French Open, keď spoločne s Čechom Levinským prehral aj vo štvorhre so švédsko-rakúskou dvojicou Knowle - Aspelin 0:6, 3:6.

******************************
NOC:
Oblačno a ojedinele občasný dážď alebo prehánky. Najnižšia nočná teplota 13 až 9 st.
DEŇ:
Prevažne oblačno a miestami prehánky alebo občasný dážď, ojedinele aj búrky. Severný vietor 4 až 7 m/s. Najvyššia denná teplota 19 až 23 st.