Thursday, May 24, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

24.5. 15:00 Príjemné popoludnie

Európska únia oznámila, že o ďalší rok predlžuje svoju monitorovaciu misiu na hraničnom priechode Rafah medzi Egyptom a Pásmom Gazy. Na hraničnom priechode Rafah pôsobí 87 pozorovateľov EÚ. Predĺženie misie musia ešte schváliť predstavitelia Izraela a Palestínčanov. Jej cieľom je monitorovať a hodnotiť činnosť palestínskej pohraničnej stráže po odchode Izraela z Pásma Gazy, aby sa rozptýlila nedôvera Izraela k palestínskym colníkom, o ktorých predpokladá, že nedostatočne bránia pašovaniu zbraní a prechodu militantov. Hoci hraničný priechod Rafah prevádzkujú Palestínčania, Izrael má stále hlavné slovo pri jeho prevádzkovaní. Pre bezpečnostné hrozby Izrael priechod niekoľkokrát uzavrel.

Muhammad al-Baradií, generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, dnes vyjadril obavy z neochoty Iránu spolupracovať s agentúrou a z napredovania Teheránu v jeho jadrovom programe. Al-Baradií povedal novinárom počas konferencie o zamedzení jadrovej katastrofy, že ak tento trend bude pokračovať, "skončíme pri veľkom spore, ktorý zmenší možnosť použitia mierových riešení". Al-Baradií to povedal iba deň po zverejnení správy MAAE, ktorá uvádza pokračovanie iránskeho programu obohacovania uránu. Správa môže vytvoriť priestor pre prijatie nových medzinárodných sankcií voči Iránu.

Pri výbuchu nášľapnej míny v Turecku 40 km od hraníc s Irakom zahynulo dnes 5 vojakov a 9 bolo zranených, informovali bezpečnostné zdroje. V podozrení z nastraženia míny sú kurdskí rebeli zo zakázanej Kurdskej strany pracujúcich, pretože v čase výbuchu prebiehala bezpečnostná razia voči strane v provincii Sirnak.

Iracký premiér Núrí al-Málikí dnes predstavil poslancom irackého parlamentu nominantov na šesť ministerských postov, ktoré pred šiestimi týždňami opustili predstavitelia politickej strany radikálneho šiitského duchovného Muktadu al-Sadra. Ten odišiel z vlády po tom, ako al-Málikí odmietol určiť definitívny termín, dokedy odídu z krajiny americké vojská.

Spojené štáty a Poľsko začali dnes predpoludním vo Varšave formálne rozhovory o americkom pláne umiestniť časť raketového obranného štítu na území Poľska. Vyjednávači pricestovali do Poľska z Prahy, kde rokovali o umiestnení radaru, ktorý je súčasťou obranného systému. Rozhovory odštartovali deň po vyjadrení obáv ruského prezidenta Vladimira Putina počas jeho návštevy Rakúska, že rozšírenie amerického raketového obranného systému na Poľsko a Českú republiku spustí nové preteky v zbrojení. V Poľsku má byť umiestnených 10 rakiet, čím sa rozšíri obranný systém, ktorý je už čiastočne na území Spojených štátov, Británie a Grónska. Verejná mienka v Poľsku a Českej republike je zásadne proti umiestneniu obranného systému na území ich štátov.

Súčasná americká vízová politika umožňuje bezvízový styk 15 krajinám EÚ. Z nových členských krajín je to len Slovinsko. O vízovom zákone začne rokovať Kongres, pričom poslanecký návrh je o niečo benevolentnejší než senátny. Vlády európskych krajín, ktoré nemajú s USA bezvízový styk, žiadajú od Washingtonu zmeny na uvoľnenie cestovania a uznanie ich štatútu amerického spojenca.

Takmer tri hodiny trval dnes na banskobystrickom krajskom súde výsluch 32-ročného Petra Sendreia - syna Karola, ktorý zomrel na policajnej stanici v Revúcej v júli 2001. Sendrei ukázal na obžalovaného Ladislava K. , ktorý mal otcovi opakovane skočiť na hrudník, po čom sa otec prestal hýbať. V Revúcej prišlo podľa neho k fyzickým útokom policajtov opakovanie viackrát. Expolicajti odmietli Petrove tvrdenia.

Slovensko si oproti minulému týždňu polepšilo o jedno miesto v rebríčku cien benzínov v krajinách Európskej únie, keď sa dostalo na 11. priečku. Ako ďalej vyplýva z údajov zverejnených prostredníctvom internetového portálu www.natankuj.sk, dôvodom zlepšenia pozície Slovenska je minulotýždňový pokles cien benzínu v SR, kým vo väčšine krajín EÚ benzín zdražel. K 21. máju tohto roka predstavovala cena benzínu s oktánovým číslom 95 na Slovensku 37,49 Sk za liter. Najlacnejšie tankovali 95-oktánový benzín spotrebitelia v Estónsku, kde cena dosiahla v prepočte 31,37 Sk/l, najviac, a to 47,24 Sk za liter zaplatili za 95-oktánový benzín motoristi vo Veľkej Británii.

Triumfom tímu McLaren-Mercedes sa skončil dnešný prvý tréning na Veľkú cenu Monaka. Víťazom sa stal úradujúci majster sveta Fernando Alonso pred nováčikom v seriáli F1 Lewisom Hamiltonom. Tretí najrýchlejší čas dosiahol vo štvrtok Nick Heidfeld na BMW. Na mestskom okruhu sa zatiaľ nepresadili jazdci Ferrari, Kimi Räikkönen sa prezentoval piatym časom, Felipe Massa ôsmym. V Monaku sa už tradične trénuje vo štvrtok, v piatok je voľný deň, v sobotu kvalifikácia a v nedeľu preteky.

Zajtra vystúpi na Slovenksu spevák George Michael. Spevák priletí na Slovensko až v deň koncertu, teda zajtra, priamo Londýna. Ani po koncerte na Slovensku prespať neplánuje a mal by hneď odletieť.

******************

Popoludní jasno až polooblačno, popoludní pri zväčšenej oblačnosti ojedinele prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 25 až 30, na severe okolo 23 st. Teplota na horách vo výše 1500 m okolo 16 st. Severný až severovýchodný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).

V noci a zajtra bude jasno až polooblačno, popoludní sa môžu vyskytnúť búrky, pri ktorých zosilnie aj vietor. Inak teploty 26 až 30, na horách 19 stupňov.

Bulharsko 26
Cyprus 24
Egypt 35
Grécko 23
Chorvátsko 28
Španielsko 28