Wednesday, May 30, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

30.05.2007 13:00

Aj Litva potrebuje protiraketovú obranu. Na návšteve v Moldavsku to vyhlásil litovský minister obrany. Tento výrok pravdepodobne vyvolá napätie vo vzťahoch s Ruskom. Vzťahy Moskvy so Západom totiž v posledných týždňoch komplikujú najmä plány Spojených štátov rozšíriť svoj protiraketový štít o základne v Poľsku a Českej republike.

Izraelský vicepremiér a jeden z najznámejších politikov v krajine Šimon Peres ohlásil kandidatúru na funkciu prezidenta. Nový prezident nahradí Mošeho Kacava, ktorý čelí viacerým obvineniam vrátane obvinenia zo znásilnenia. Prezidenta bude izraelský parlament voliť 13. júna.
Fínsko sa v piatok stane ďalšou Európskou krajinou, kde bude platiť zákaz fajčenia v kaviarňach a reštauráciách. Fínsko už v roku 1977 zakázalo fajčenie na verejených priestranstvách a pred 12-timi rokmi na pracoviskách.

Rozhnevaní obyvatelia niekoľkých dedín v Číne zaútočili na vládne úrady a niektoré z nich podpálili. Protestovali tak proti prebiehajúcej vládnej kampani na zaistenie dodržiavania politiky jedného dieťaťa. V rámci tejto politiky môžu mať čínske rodiny v mestách len jedno dieťa, isté výnimky sú možné na vidieku a v prípade príslušníkov menšín.

Syrový spor medzi Poľskom a Slovenskom sa skončil dohodou. Syr sa bude vyrábať na Slovensku pod názvom oštiepok a v Poľsku pod názvom oščipek.

Najvyšší súd dnes potvrdil januárový rozsudok Špeciálneho súdu v Pezinku, ktorý odsúdil Vladimíra Fruniho v kauze nebankových subjektov na 11 a pol roka väzenia.

Dnes sa môže každý občan i návštevník Popradu zapojiť do celonárodnej súťaže miest v pohybovej aktivite Challenge Day a urobiť niečo pre svoje zdravie i mesto. Popradčania sa môžu zapojiť predovšetkým športom.

V Aréne Poprad budú začiatkom júna zápasy Európskej volejbalovej ligy. Slovenská reprezentácia, v ktorej bude aj odchovanec z Popradu Tomáš Kmeť, sa stretne 2. a 3. júna s Rumunskom a 8. a 9. júna s Tureckom.

Futbalová Corgoň liga dnes pokračuje zápasmi 14. kola jarnej časti. O piatej proti sebe nastúpia
Slovan Bratislava - FC Senec
Artmedia Bratislava - Dukla Banská Bystrica
Žilina - Ružomberok
Košice - Nitra

Na tenisovom turnaji Roland Garros v Paríži dnes nastúpia aj slovenskí tenisti. V prvom kole dvojhry žien bude hrať od pol jednej Daniela Hantuchová a Martina Suchá, od druhej Dominika Cibulková.

Vo štvorhre mužov nastúpia po štvrtej slovensko-česká dvojica Michal Mertiňák, Petr Pála proti Američanom Delicovi a Parrottovi.

******************************
P O P O L U D N I E:
Premenlivá veľká oblačnosť. Miestami prehánky, alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 17 až 22, na západe, Orave, Liptove a Spiši okolo 15 st.
Slabý vietor.

Počasie vo vybraných letoviskách podľa stránky počasie.sk:
Split - dážď - 15 až 18
Burgas - dážď - teploty do 22 st
Hurgada - slnečno - do 34 st
Rodos - slnečno - do 23 st