Monday, May 28, 2007

Pripravil Michal Novák

7:00 29.05.2007

Rusko, Európska únia a USA dosiahli kompromis o postoji k budúcemu štatútu srbskej provincie Kosovo. Chorvátsky denník Jutarnji list uvádza, že Rusko nebude vetovať Ahtisaariho návrh na postupnú nezávislosť Kosova za troch podmienok. Prvou je, že nezávislé Kosovo dostane dvojročné moratórium na členstvo v OSN. Moskva ďalej žiada vojenskú prítomnosť svojich jednotiek v srbských častiach Kosova. Treťou podmienkou je, aby summit NATO na budúci rok v Bukurešti neprizval k členstvu Ukrajinu a Gruzínsko.

Európsky satelitný navigačný systém potrebuje finančné prostriedky na ďalšie fungovanie a jeho fungovanie musí byť zabezpečené. Ak by Európa prišla o satelitný navigačný systém bola by závislá na systéme zo Spojených štátov alebo podobných systémov z Ruska a Číny, čím by Európa zostala na svetovom poli jedinou bez takejto strategickej výhody. O budúcnosti vlastného navigačného systému Európy sa rozhodne na zasadaní ministrov dopravy v júni.

Dnes od 8-mej rána do desiatej bude v celom Poľsku výstražný štrajk učiteľov. Zväz poľských učiteľov chce od vlády viac peňazí na vzdelávanie a nesúhlasí s novelizáciou zákona, ktorým sa s koncom roka 2007 ruší možnosť skoršieho odchodu do dôchodku.

Od roku 1993 zavraždili v Rusku viac ako 80 novinárov. Tvrdí to Medzinárodná federácia novinárov vo svojej aktuálnej správe, ktorú zverejnila včera v Moskve. Za posledných 14 rokov zahynulo v Rusku spolu 289 novinárov, "viac ako 80 úmrtí však vyplývalo z práce, ktorú novinári priamo vykonávali", uviedol John Crowfoot na úvod kongresu v Moskve.

Španielska polícia zatkla včera na viacerých miestach krajiny spolu 12 osôb podozrivých z terorizmu. Zadržaní moslimskí extrémisti patrili podľa španielskeho ministerstva vnútra k militantnej organizácii Islamský džihád. Úrady ich podozrievajú, že v Španielsku vyhľadávali nových spolupracovníkov s cieľom vyslať ich do výcvikových táborov v Afganistane a neskôr nasadiť do bojov "v severnej Afrike a iných krajinách", vrátane Iraku.

Presun prešetrovania zákonnosti ťažby kalamitného dreva v Tichej a Kôprovej doline z Inšpektorátu životného prostredia v Košiciach na inšpektorát v Žiline je podľa Ekofóra "prejav strachu zodpovedných". Uvádza sa to v stanovisku Ekofóra k rozhodnutiu Generálneho riaditeľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ota Hornáka odňať inšpektorátu v Košiciach vyšetrovanie prípadu Tichá a Kôprová dolina.

Kurzy NBS platné od zajtra: Euro - 33,98 , Americký dolár - 25,26 a britská libra - 50,12

Hokejisti Anaheimu zvíťazili v úvodnom finálovom zápase NHL nad Ottawou 3:2 a v sérii, ktorá sa hrá na 4 víťazstvá vedú 1:0 na zápasy. Druhý zápas série o je na programe v stredu opäť na ľade Anaheimu.

****************

Prevažne veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky, búrky
alebo dážď.
Popoludní a večer od juhozápadu postupne ustávanie zrážok a zmenšovanie
oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 17 až 22, na juhu stredného a východného Slovenska
väčšinou okolo 24 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 st.
Juhovýchodný až južný vietor 5 až 25 km/h.

Valencia 13
Rím 16
Split 16
Rodos 20