Thursday, May 24, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

18.00
Na 38 stúpol počet obetí dnešného výbuchu metánu v uhoľnej bani pri ruskom meste Novokuzneck na Sibíri. V bani bolo v čase explózie takmer 200 baníkov a 23 inšpektorov, uviedla banská spoločnosť. Krátko po výbuchu sa podarilo zachrániť 179 baníkov

Bývalého agenta sovietskej tajnej služby KGB Andreja Lugovoja, ktorého britskí vyšetrovatelia obvinili z vraždy ďalšieho bývalého agenta Alexandra Litvinenka, môžu jeho niekdajší zamestnávatelia zabiť. Včera pred tým varoval ruský magnát Boris Berezovskij, ktorý žije v londýnskom exile.

"Som presvedčený, že Lugovoj je v ohrození života, pretože pre KGB je úplne typickým spôsobom riešenia problémov, že svedka zločinu zabijú," povedal Berezovskij v rozhovore pre BBC. Veľká Británia oznámila, že v krátkom čase vydá na Lugovoja zatykač. Rusko však už v predstihu oznámilo, že Lugového Británii nevydá. "Podľa ústavy Ruskej federácie nemôžu byť naši občania vydávaní na stíhanie do cudzej krajiny, a Lugovoj je občanom Ruskej federácie," oznámila v utorok prostredníctvom agentúry RIA Novosti ruská generálna prokuratúra.

Automobilka Ford bude súčasťou prvej ekologickej-really medzi Brightonom a Londýnom. Tá sa začne 5. júna. v rámci svetového dňa životného prostredia. V nemeckom Aachene Ford testuje program založený na hydrogénovom palive. Tento automobilový prototyp dosiahne 560-km vzdialenosť pri nulových emisiách.

Libanonská vojnová loď dnes zaútočila a potopila nafukovacie člny s islamskými extrémistami z organizácie Fatah al-Islám, ktorí sa snažili uniknúť z obkľúčeného utečeneckého tábora Nahr al-Bárid na severe Libanonu, informoval hovorca armády. Informácie o počte militantov ako aj šanci na prežitie útoku hovorca neposkytol.

Silné dažde a vietor aj dnes sužujú časti Španielska. Kvôli viacerým zaplaveným koľajam nemohli dnes vypraviť desiatky vlakov medzi španielskou metropolou Madrid a východom krajiny. Najväčšie lejaky zaznamenali v oblasti Toleda a Ciudad Real v centre krajiny. V regióne Galícia zahynul človek, na ktorého spadol múr. Počasie by sa malo zajtra zlepšiť.

Kým v Európe zavládlo už takmer letné počasie, do Južnej Afriky prišla zima a teploty pod bodom mrazu. V niektorých oblastiach namerali až mínus šesť stupňov Celzia. Sneh zatarasil horské priesmyky, v korých uviazli ľudia v autobusoch. Ďalší zahynuli v chatrčiach, ktoré sa vznietili potom ako v nich kúrili uhlím alebo petrolejom.

Colníci na káhirskom medzinárodnom letisku zadržali muža, ktorý sa pokúšal prepašovať 700 živých hadov. Lietadlo smerovalo do Saudskej Arábie.

Víťazmi Ligy majstrov sa stali futbalisti talianskeho klubu AC Miláno, ktorí vo včerajšom finále v Aténach zdolali FC Liverpool 2:1 a siedmykrát získali najprestížnejšiu európsku trofej. Oba góly Milána strelil útočník Filippo Inzaghi, za súpera znížil v 89. minúte Dirk Kuyt.

Nemecká futbalová reprezentácia nastúpi na júnové kvalifikačné zápasy o postup na majstrovstvá Európy 2008 proti San Marínu a Slovensku bez Michaela Ballacka, ktorý má problémy so zraneným členkom. Stredopoliar FC Chelsea v prvej nominácii trénera Joachima Löwa figuroval, vo štvrtok sa však musel pre zdravotné problémy ospravedlniť.

*************************************
NOC:
Jasno až polojasno. Najnižšia nočná teplota 17 až 13 st. Slabý premenlivý vietor.

DEŇ:
Jasno až polooblačno. Popoludní pri miestami prechodne zväčšenej oblačnosti ojedinele búrky alebo prehánky. Juhovýchodný až južný vietor 2 až 6 m/s, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie. Najvyššia denná teplota 26 až 31 st.