Friday, May 25, 2007

Pripravil Michal Novák

15:00 25.05.2007

Podľa dekrétu, ktorý dnes vydal prezident Ukrajiny Viktor Juščenko , sú "jednotky ministerstva podriadené prezidentovi Ukrajiny". Juščenko tak reagoval na potýčky pred budovou ukrajinskej generálnej prokuratúry. Minister vnútra Vasilij Cuško, lojálny proruskému premiérovi Viktorovi Janukovyčovi, tam vyslal špeciálne jednotky ministerstva na pomoc bývalému hlavnému prokurátorovi. Ten nechcel opustiť svoj úrad napriek tomu, že ho Juščenko odvolal a špeciálne jednotky sa včera dostali do konfliktu s ochrankou budovy generálnej prokuratúry.

Ukrajinské ministerstvo vnútra odmietlo splniť nariadenie prezidenta Viktora Juščenka. Hovorca ministerstva vnútra uviedol, že Juščenkove nariadenie je protizákonné a "napĺňanie protizákonných nariadení je zločin".

Juščenko sa pre napätú situáciu na Ukrajine rozhodol zrušiť aj účasť na rokovaní prezidentov krajín strednej a východnej Európy v Brne. Na stretnutie boli pozvaní prezidenti pätnástich krajín strednej a východnej Európy, medzi hlavné témy rokovaní patrí otázka budúceho štatútu Kosova a plánované umiestnenie základní americkej protiraketovej obrany v Poľsku a Českej republike.

Európska únia potrebuje mať novú ústavu ešte pred voľbami do europarlamentu v roku 2009. Zhodli sa na tom viacerí predsedovia parlamentov v diskusii o budúcnosti Európy na dvojdňovej Konferencii predsedov parlamentov krajín EÚ, ktorá sa dnes začala v Bratislave.

Moskovskú televíznu vežu Ostankino, najvyššiu stavbu v Rusku, dnes zachvátil požiar. Asi po hodine sa ho požiarnikom podarilo uhasiť. Pri požiari nebol nikto zranený a nevypadol ani televízny signál. Oheň sa podľa ruských tlačových agentúr rozhorel vo výške 340 metrov nad zemou. Z veže Ostankino, ktorá je so svojimi 540 metrami najvyššou stavbou v Rusku a jednou z najvyšších na svete, vysielajú všetky moskovské televízne stanice.

Kórejská ľudovodemokratická republika dnes vypálila smerom do Japonského mora niekoľko striel krátkeho doletu, informovala japonská tlačová agentúra Kjódo. Vypálené strely sú súčasťou každoročného vojenského cvičenia, informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap. O severokórejský test sa zaujíma aj Pentagon. "Niečo bolo vystrelené, no nevieme presne, čo to bolo," uviedol tlačový zástupca Pentagonu.

Podľa odhadu volebných výsledkov v Írsku zvíťazí dlhoročná írska vládna strana premiéra Bertieho Aherna. Prieskum bol uverejnený 2 hodiny pred komplikovaným procesom oficiálneho spočítania hlasov, ktorý by mal trvať 2 dni.

V Bosne odhalili ďalšie dva masové hroby. "Doteraz sme exhumovali 28 tiel obetí z hrobu v obci Sokolac neďaleko Sarajeva," povedal Amor Masovič z bosnianskej Komisie pre nezvestné osoby. Predpokladá sa, že v hrobe sa nachádzalo 37 tiel Chorvátov a Bosniakov z dediny Ilidza. V hrobe sú telá obetí zo siedmich rozličných rodín. Srbi ich v máji 1992 umiestnili do záchytného tábora Kula a neskôr ich neďaleko mesta Sokolac zastrelili. Vojna v Bosne si vyžiadala približne 200 000 životov a patrila k najhorším v Európe po druhej svetovej vojne.

Od začiatku rojenia v polovici apríla odchytili lesníci Štátnych lesov (ŠL) Tatranského národného parku vo feromónových lapačoch vyše 28 mil. dospelých jedincov lykožrúta. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku je to vyše 50-percentný nárast. Podľa lesníkov sú ohrozené nielen zelené stromy stojace v blízkosti kalamitnej zóny, ale aj lesy v 5. stupni ochrany prírody.

Slovenský hokejista Marián Gáborík je medzi kandidátmi zo zámorskej NHL na ocenenie Bill Masterton Memorial Trophy, ktoré udeľuje Asociácia profesionálnych hokejových novinárov za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju. Gáboríka na ocenenie nominovala minnesotská pobočka. Ocenenie môže hráč získať iba raz v kariére. Vlani túto trofej dostal Teemu Selänne.

***********************************
V noci bude jasno až polooblačno. Zajtra cez deň jasno až polooblačno, pri zväčšenej oblačnosti miestami búrky, alebo prehánky.
Najnižšia nočná teplota 18 až 14 st.
Najvyššia denná teplota 26 až 30 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 20 st.
Juhovýchodný vietor 10 až 20 km/h, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

Valencia 25
Alicante 23
Barcelona 25
Rím 26
Split 27
Dubrovník 25
a na Kréte je 20 Stupňov