Monday, May 28, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

28.5. 13:00 Príjemné popoludnie

Iránsky minister zahraničia dnes vyhlásil, že rozhovory medzi iránskymi a americkými predstaviteľmi v Bagdade o bezpečnostnej situácii v Iraku môžu byť úspešné, ak Washington zmení svoje "neúspešné" stratégie. Manúčehr Mottakí taktiež ponechal otvorenú možnosť budúcich stretnutí s predstaviteľmi Spojených štátov, ale iba v prípade, ak Washington uzná, že Američanmi vedená vojna v Iraku a ďalšie regionálne záležitosti neboli úspešné.

Výbuch bomby pred rušnou tržnicou v juhothajskej provincii Songkhla pripravil o život štyroch ľudí a zranil ďalších 25 osôb, informovala polícia. K výbuchu došlo len deň po tom, ako šesť bômb zranilo najmenej 13 ľudí v turistickom a obchodnom centre Hat Yai v tej istej provincii.

Severná Kórea sa možno chystá na ďalšiu raketovú skúšku, pretože má stále pripravené na prevádzku zariadenie, z ktorého minulý týždeň odpálila rakety krátkeho doletu. Informovali o tom dnes juhokórejské médiá. S odvolaním sa na zdroje z prostredia tajných služieb to uviedli noviny Čung Ang Ilbo. Predstavitelia ministerstva obrany v Soule správu odmietli potvrdiť. Severná Kórea odpálila v piatok do Japonského mora viacero riadených striel krátkeho doletu. Podľa viacerých správ mohla byť skúška reakciou na to, že Južná Kórea v piatok uviedla do prevádzky svoj prvý torpédoborec, vybavený pokročilým radarovým obranným systémom.

V nedeľných komunálnych voľbách v Španielsku získali najviac hlasov opoziční konzervatívci, ale najviac politických postov obsadili kandidáti vládnej socialistickej strany. Koalícia aj opozícia sa tak prihlásili k víťazstvu vo voľbách, ktoré sú vnímané ako primárky pred budúcoročnými parlamentnými voľbami.

Prvého tajomníka britského veľvyslanectva v Rusku zbili v sibírskom meste Čita neznámi útočníci. Dnes o tom informovala ruská polícia. Napadla ho skupina tínedžerov, keď sa počas svojej víkendovej návštevy v sibírskom meste vybral na nočnú prechádzku. Diplomat utrpel menšie zranenia tváre. Polícia z útoku podozrieva študentov-výtržníkov, ktorí v tú noc oslavovali maturitu.

Súkromní lekári budú musieť od júla povinne slúžiť na pohotovosti. Ak službu odmietnu, môžu dostať pokutu do stotisíc korún. Nočné a víkendové pohotovosti by mali zubárom, všeobecným a detským lekárom určovať vyššie územné celky. Zmenu schválila na poslednej schôdzi Národná rada aj napriek tomu, že v niektorých mestách pohotovosti už neexistujú. Zákon je však podľa viacerých nedotiahnutý a v praxi ťažko vykonateľný. Nie je napríklad jasné, čo v prípade miest, kde lekárska služba prvej pomoci zanikla.

O tom, či na Slovensku bude širokorozchodná železnica po Dunaj, sa rozhodne do štyroch mesiacov. Pre agentúru SITA to povedal minister dopravy Ľubomír Vážny. Spolu s ministrom hospodárstva Ľubomírom Jahnátkom je presvedčený, že trať, po ktorej by mohli chodiť ruské vlaky do Viedne, by pomohla Slovensku. Zhodli sa, že ak ju nevybuduje Slovensko, urobia to iné krajiny. Expertné skupiny ruskej a slovenskej strany, ktoré pripravia podklady pre konečné rozhodnutie, majú vzniknúť do troch týždňov.

Od piatku 1. júna začne platiť nariadenie vlády, podľa ktorého musia byť motorové osobné i nákladné vozidlá vybavené autosedačkou, ak sa v nich prepravuje dieťa. Autosedačky nesmú byť pri používaní obrátené v protismere jazdy na sedadle, ktoré je chránené čelným airbagom. Preprava dieťaťa je zakázaná na predných sedadlách.

Na druhom grandslamovom tenisovom turnaji roka Roland Garros v Paríži sa dnes nezačalo hrať podľa plánu. Dážď nedovolil rozohrať stretnutia 1. kola dvojhry mužov a žien. Predpoveď počasia na dnes je krajne nepriaznivá. Zatiaľ čo do 15.00 h hlásia dažďové prehánky, neskôr popoludní až do večera by to mal byť trvalejší dážď. Časový sklz postihol druhý grandslamový turnaj roka už v nedeľu, keď pre dážď stihli ukončiť len 7 z 24 plánovaných stretnutí prvého hracieho dňa.

Španielsky spevák Enrique Iglesias sa rozišiel so svojou dlhoročnou priateľkou, niekdajšou ruskou tenistkou Annou Kurnikovovou po päťročnom vzťahu. Spevák nedávno prezradil, že nemá v úmysle ženiť sa a s najväčšou pravdepodobnosťou práve tento odpor k usadeniu a založeniu rodiny pár napokon rozdelil.

Americká herečka a speváčka Barbra Streisand zrušila júnový koncert v Ríme, čo rozhnevalo jej fanúšikov, ktorí sa už dávnejšia sťažovali na mimoriadne vysoké ceny za vstupenky. Ceny vstupeniek sa v prepočte pohybujú od päť do 30-tisíc korún. Oficiálna internetová stránka speváčky už stihla pozmeniť plán koncertov, podľa ktorého prvým vystúpením Streisand v Európe bude koncert vo švajčiarskom Zürichu.

********************

V noci polooblačno až oblačno a ojedinele búrky. Zajtra veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky alebo občasný dážď, teplota 18 až 23, na horách 11 st.

Bratislava 19
Berlín 16
Budapešť 20
Londýn 12
Moskva 31
Varšava 24
Viedeň 17