Monday, May 28, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

28.5. 15:00 Príjemné popoludnie

Do britskej kampane za nájdenie štvorročného dievčatka, ktoré zmizlo v Portugalsku sa zapojilo aj dvesto súkromných staníc. Súhlasili s tým, že budú hrať pieseň skupiny Simple Minds, Don't You Forget About Me. Pridali sa tak ku kampani podnikateľov, celebrít, atlétov a bežných ľudí, ktorej cieľom je nájsť Madeleine McCann. Dievčatko zmizlo pred troma týždňami v portugalskej dovolenkovej oblasti Praia da Luz.

Lacnejších cien roamingu sa klienti európskych mobilných operátorov dočkajú zrejme najskôr od augusta. Po predpokladanom schválení nariadenia o cenách roamingu Radou ministrov pre telekomunikácie EÚ, ktorej zasadnutie je plánované na 7. júna, ešte musí vyjsť nariadenie v európskom vestníku. Ďalej ho musia operátori preniesť do svojich zúčtovacích systémov a potom začne plynúť lehota na aktiváciu nových taríf zákazníkom.

Washington dnes po prvý raz od prepadu amerického veľvyslanectva v Teheráne pred 27 rokmi uskutočnil priame a oficiálne rozhovory s Iránom. Rokovania podľa najnovších správ médií trvali štyri hodiny. Spor okolo iránskeho jadrového programu nebol predmetom rokovania, obe strany sa venovali ekonomickým otázkam a situácii v Iraku.

Dva kilogramy ametystov našli slovenskí archeológovia na svojej tretej výskumnej misii na kuvajtskom ostrove Failaka v Perzskom zálive. Neopracované drahokamy veľkosti orecha sú dôkazom rozsiahlych obchodných stykov severnej časti Perzského zálivu s oblasťou Indie. Ametysty sú síce najdrahšie polodrahokamy, ich hodnota je však najmä archeologická. Budú zdobiť expozíciu Kuvajtského národného múzea," povedal vedúci expedície Karol Pieta z Archeologického ústavu SAV v Nitre.

Peking dnes nahnevane reagoval na správu amerického ministerstva obrany o vyzbrojovaní Číny a obvinil Pentagon zo šírenia nepodložených obáv z čínskej hrozby. Podľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí správa Pentagonu zveličuje informácie o vojenskom potenciáli Číny, aby tak oprávnila vyššie výdavky Spojených štátov na zbrojenie a dodala podporu Taiwanu, politickému rivalovi Pekingu.

Predsedovia vlád Slovenska a Maďarska Robert Fico a Ferencz Gyurcsány by mali spolu rokovať 18. júna v Bratislave. Ministerstvo zahraničných vecí dnes potvrdilo, že pripravujú dvojstranné rokovanie počas schôdzky premiérov Visegrádskej štvorky, na ktorej Slovensko 18. júna odovzdá ročné predsedníctvo Česku. Hovorca MZV SR Ján Škoda povedal, že obe strany potvrdili záujem o stretnutie.

Výsluchom svedkov pokračoval dnes na Krajskom súde v Banskej Bystrici proces v kauze smrti Róma Karola Sendreia, ktorý zomrel na policajnej stanici v Revúcej 6. júla 2001. Proces dnes odročili na september. Za trestný čin mučenia a iného neľudského a krutého zaobchádzania s následkom smrti prokurátor obžaloval sedem bývalých príslušníkov obvodných oddelení v Jelšave a Revúcej. Všetci odmietli, že by sa na smrti Karola Sendreia podieľali. Karol Sendrei zomrel podľa obžaloby po bitke na policajnej stanici v Revúcej 6. júla 2001. Večer 5. júla mali policajti Karola Sendreia aj jeho synov pripútať k pevným častiam budovy a nechať na chodbe stanice do rána. Ak súd uzná policajtov vinných, hrozí im osem až pätnásť rokov väzenia.

Súkromní lekári budú musieť od júla povinne slúžiť na pohotovosti. Ak službu odmietnu, môžu dostať pokutu do stotisíc korún. Nočné a víkendové pohotovosti by mali zubárom, všeobecným a detským lekárom určovať vyššie územné celky. Zmenu schválila na poslednej schôdzi Národná rada aj napriek tomu, že v niektorých mestách pohotovosti už neexistujú. Zákon je však podľa viacerých nedotiahnutý a v praxi ťažko vykonateľný. Nie je napríklad jasné, čo v prípade miest, kde lekárska služba prvej pomoci zanikla.

Od piatku 1. júna začne platiť nariadenie vlády, podľa ktorého musia byť motorové osobné i nákladné vozidlá vybavené autosedačkou, ak sa v nich prepravuje dieťa. Autosedačky nesmú byť pri používaní obrátené v protismere jazdy na sedadle, ktoré je chránené čelným airbagom. Preprava dieťaťa je zakázaná na predných sedadlách.

Holanďan, ktorý sa iba v šortkách neúspešne pokúsil zdolať Mount Everest dnes vyhlásil, že svoj polonahý výstup na najvyššiu horu sveta zopakuje na budúci rok. Wim Hof, známy aj pod prezývkou "Ľadový muž" pre svoju schopnosť znášať na prvý pohľad nebezpečne nízke teploty sa na začiatku tohto mesiaca dokázal dostať do výšky 7 400 metrov, čím stanovil nový svetový rekord. Ako však priznal, stále chce horu zdolať a považuje to za svoj posledný veľký horolezecký výkon.

*******************

V noci polooblačno až oblačno a ojedinele búrky. Zajtra veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky alebo občasný dážď, teplota 18 až 23, na horách 11 st.

Bratislava 19
Berlín 16
Budapešť 20
Londýn 12
Moskva 31
Varšava 24
Viedeň 17