Monday, May 28, 2007

Pripravila Sylvia Galajda

28.5. 11:00 Príjemné predpoludnie

Slovenská diplomacia pripravuje stretnutie slovenského premiéra Roberta Fica a jeho maďarského partnera Ferenca Gyurcsánya. Informujú o tom maďarské médiá. Maďarský denník Magyar Nemzet v tejto súvislosti pripomína kauzu študentky Hedvigy Malinovej a politický spor, ktorý prípad vyvolal.

Ministri zahraničných vecí zo 46 štátov Európskej únie a Ázie sa dnes stretnú v Hamburgu. Chcú zvýšiť tlak na Čínu v otázke riešenia konfliktu v Dárfúre. Témou zasadnutia šéfov diplomacií bude aj iránsky a severokórejský jadrový spor.

Izraelská armáda dnes dostala povolenie na rozšírenie svojich pozemných operácií namierených proti militantom v Pásme Gazy, informovali vojenskí predstavitelia pod podmienkou anonymity. Vojsko, ktoré sa za posledné dva týždne primárne spoliehalo na väčšiu intenzitu vzdušných útokov, tak bude môcť zvýšiť počet jednotiek vyslaných do Gazy za účelom presne zameraných razií, informovali predstavitelia. Podľa nich sa však v tomto momente neočakáva žiadna intenzívna kampaň. Schválenie rozšírených operácií premiérom Ehudom Olmertom, ministrom obrany Amirom Perecom a náčelníkom generálneho štábu Gabim Aškenazim prišlo iba deň po tom, ako Olmert vyhlásil, že dá armáde akékoľvek kompetencie potrebné na to, aby zastavila raketovú paľbu militantov.

Rumunský režisér Cristian Mungiu získal hlavnú cenu filmového festivalu vo francúzskom Cannes za film Štyri mesiace, tri týždne a dva dni. Film je príbehom o nelegálnom prerušení tehotenstva z obdobia komunistickej éry v Rumunsku.

Ochranárska organizácia Greenpeace vyzýva ministerstvo životného prostredia , aby v kauze ťažby v Tichej a Kôprovej doliny viac argumentovalo a menej obviňovalo. Ochranári podľa hovorcu Juraja Rizmana odmietajú obvinenia rezortu z ovplyvňovania vyšetrovania ťažby v danej lokalite. Organizácia sa toho mala dopustiť tým, že zverejnila nezávislú právnu analýzu, ktorú si nechala o ťažbe v tatranských dolinách vypracovať u advokátskej kancelárie DEDÁK & Partners. Organizácia Greenpeace dala na stôl jasnú právnu analýzu. Jej výsledkom je, že ťažba v Tichej a Kôprovej doline, ktorú rezort obhajoval, bola nezákonná," uvádza sa v správe ochranárov. Podľa environmentalistiky Greenpeace Martiny Badidovej, ak ministerstvo nesúhlasí so závermi analýzy Greenpeace, mali by ju právnymi argumentmi spochybniť. "To však doposiaľ neurobili," vyhlásila.
Podľa Greenpeace MŽP SR nepoužíva vo svojich vyjadreniach k jednotlivým účastníkom sporu o Tichú a Kôprovú dolinu rovnaký meter. Kým na jednej strane rezort svojimi vyhláseniami odsúdil údajné nátlakové akcie ochranárov, na druhej strane nátlakovú akciu lesníkov za ťažbu v Tichej a Kôprovej nechal bez komentára.

V medzinárodnej záchranárskej súťaži v Českej republike zvíťazila posádka zo Stanice Nový Smokovec, ktorej prevádzkovateľom na Slovensku je EMERGENCY MEDICAL SERVICE. Poprad. Na druhom mieste sa rovnako umiestnila posádka z EMS zo Stanice Štrba. V súťaži posádok bez lekára zvíťazili záchranári z Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry.

Úradujúci majster sveta vozidiel F1 Fernando Alonso včera vyhral druhé európske podujatie v tohtoročnom kalendári - Veľkú cenu Monaka a pred americkým pokračovaním seriálu sa dostal na čelo poradia s rovnakým počtom bodov ako jeho tímový kolega z McLarenu Lewis Hamilton. Alonso za Atlantik pocestuje aj s vedomím ďalšieho primátu na konte. Najmladší majster sveta v histórii F1 v zradných uličkách Monte Carla triumfoval druhý raz v rade a navyše obhájil vlaňajšie víťazstvo na monoposte svojho nového tímu, čo sa v minulosti nepodarilo ani takým matadorom, ako bol sedemnásobný majster sveta Michael Schumacher alebo fenomenálny Brazílčan Ayrton Senna. Tí síce tiež dokázali v mestskej VC vyhrať v dvoch za sebou nasledujúcich sezónach, ale vždy s vozidlom tej istej stajne.

********************

Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 24 až 28 st, na horách vo výške 1 500 m okolo 19 st.
Juhovýchodný vietor 3 až 7 m/s, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.
Pozrime sa, aké počasie dnes bude podľa stránky počasie.sk vo vybraných letoviskách:
Hurgada - slnečno - do 34 st
Malaga - slnečno - do 25 st
Rhodos - dážď - 19 až 23
Burgas - jasno - 17 až 23
Split - dážď - 16 až 22