Wednesday, May 30, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

31.5.2007 08:00

Ministri zahraničia ôsmich najvyspelejších štátov sveta G8 sa včera nezhodli na stretnutí v Postupime v otázke budúcnosti Kosova. V záverečnom vyhlásení sa uvádza, že ministri diskutovali o správe OSN, ktorá navrhuje samostatnosť Kosova pod medzinárodným dohľadom.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil na stretnutí Spojené štáty, že svojimi plánmi umiestniť vo východnej Európe protiraketový obranný štít, opätovne naštartujú zbrojné preteky. Podľa Lavrova všetci, ktorí si uvedomujú tento problém, chápu, že na obavách Ruska nie je nič absurdné, pretože preteky v zbrojení sa opäť začínajú.

Na summite G8 sa hovorilo aj o jadrobých programoch Iránu a Severnej Kórey. Ministri zahraničia informovali, že sú pripravení prijať "zodpovedajúce opatrenia", pokiaľ Irán nezastaví obohacovanie uránu.

Maďarsko podporuje snahu Európskej únie zakázať fajčenie vo verejných uzavretých priestoroch vo všetkých členských štátoch únie. Podľa návrhu, o ktorom budú dnes v Bruseli diskutovať ministri zdravotníctva všetkých krajín EÚ, by sa malo zakázať fajčenie v reštauráciách a iných verejných priestoroch.

Slovenská vláda na svojom výjazdovom zasadnutí v Sobranciach uložila ministrom hospodárstva a pôdohospodárstva, aby podporili prípravu a realizáciu priemyselného parku Sobrance-Bunkovce. Park by mal riešiť jeden z najzávažnejších problémov okresu Sobrance - vysokú nezamestnanosť.

S ťažkými popáleninami skončil muž, ktorý sa včera v Margecanoch polial technickým benzínom a podpálil sa. Leteckí záchranári ho previezli do košickej nemocnice.

Bardejovské Kúpele na slovenskej strane a poľské kúpele Krynica a Wysowa by mali v budúcnosti tvoriť kúpeľný okruh. Na dobudovaní siedmich kilometrov ciest, ktoré kúpele spoja, sa dohodli predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík a maršalek Malopoľského vojvodstva Marek Nawara.

euro 34,08 amer dolár 25,40 brit libra 50,13

Hokejisti Anaheim Ducks využili aj v druhom finálovom stretnutí o Stanleyho pohára výhodu domáceho prostredia a po víťazstve 1:0 sa v sérii ujali vedenia 2:0 na zápasy.

Slovenskí reprezentanti v in-line hokeji vyhrali až vo svojom štvrtom vystúpení na majstrovstvách sveta v Nemecku. Zdolali Brazíliu 7:4 a postupujú do štvrťfinále. V tom nastúpia dnes o 20.00 h proti Nemcom.

Bývalý basketbalový majster Slovenska Chemosvit Svit má za sebou neúspešnú sezónu a v klube sa pripravujú zmeny. Klub sa lúči s Milošom Pažickým, ktorému sa skončila zmluva. Otázne je aj zotrvanie rozohrávača Martina Míčku. Nový kontrakt Svit podpísal s Draženom Klaričom.

**********************
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, alebo občasný dážď, popoludní aj ojedinele búrky.
Najvyššia denná teplota 19 až 23 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 st.
Slabý vietor