Wednesday, May 30, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

30.05.2007 15:00

Ministri zahraničných vecí krajín G8 sa zišli pri Postupime, kde ich čakajú niekoľkohodinové rokovania. Ich predmetom majú byť otázky medzinárodných konfliktov a tiež ochrana klímy.

Aj Litva potrebuje protiraketovú obranu. Na návšteve v Moldavsku to vyhlásil litovský minister obrany. Tento výrok pravdepodobne vyvolá napätie vo vzťahoch s Ruskom. Vzťahy Moskvy so Západom totiž v posledných týždňoch komplikujú najmä plány Spojených štátov rozšíriť svoj protiraketový štít o základne v Poľsku a Českej republike.

Izraelský vicepremiér a jeden z najznámejších politikov v krajine Šimon Peres ohlásil kandidatúru na funkciu prezidenta. Nový prezident nahradí Mošeho Kacava, ktorý čelí viacerým obvineniam vrátane obvinenia zo znásilnenia. Prezidenta bude izraelský parlament voliť 13. júna.

Fínsko sa v piatok stane ďalšou Európskou krajinou, kde bude platiť zákaz fajčenia v kaviarňach a reštauráciách. Fínsko už v roku 1977 zakázalo fajčenie na verejených priestranstvách a pred 12-timi rokmi na pracoviskách.

Nové hlavné námestie vznikne v Ružomberku medzi hotelom Kultúra a Liptovským múzeom. Nové námestie bude mať rozlohu približne 3600 metrov štvorcových, čo je približne toľko, ako Hlavné námestie v Bratislave. Všetky práce majú byť ukončené do konca roku 2009.

Prešovčania budú mať k dispozícii krytý bazén na Sídlisku Sekčov aj v lete. Za takýto návrh dnes hlasovali mestskí poslanci.

Bývalý basketbalový majster Slovenska Chemosvit Svit má za sebou neúspešnú sezónu a v klube sa pripravujú zmeny. Klub sa lúči s Milošom Pažickým, ktorému sa skončila zmluva. Otázne je aj zotrvanie rozohrávača Martina Míčku. Nový kontrakt Svit podpísal s Draženom Klaričom.

Daniela Hantuchová na stretnutí 1. kola dvojhry žien na turnaji roka Roland Garros v Paríži zdolala Chorvátku Jelena Kostaničovú-Tošičovú 6:3, 6:1

Vo štvorhre mužov nastúpia po štvrtej slovensko-česká dvojica Michal Mertiňák, Petr Pála proti Američanom Delicovi a Parrottovi.

Hokejový útočník Róbert Petrovický začne novú sezónu v českej extralige v drese Vítkovíc. Po prvej štvrtine súťaže zamieri do Švédska, kde bude hrávať za Leksand.

**********************************
Najnižšia nočná teplota 12 až 8 st.
Zajtra
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, alebo občasný dážď, popoludní aj ojedinele búrky.
Najvyššia denná teplota 19 až 23 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 st.
Slabý vietor

Praha 23 °C
Brusel 18 °C
Londýn 16 °C
Madrid 23 °C
Rím 23 °C
Atény 25 °C