Friday, June 27, 2008

pripravila katarína plavčanová

18.00
Severná Kórea demonštratívnym odstrelom pred televíznymi kamerami zničila chladiacu vežu svojho hlavného reaktoru v Jongbjonu. Oznámila to juhokórejská televízna stanica MBC. Ide o gesto, ktoré má dokázať, že Pchjongjang myslí ukončenie svojho jadrového programu vážne.

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe dnes odvolil vo volebnej miestnosti v Harare. Zúčastnil sa tak na voľbách, v ktorých je jediným kandidátom. Opozíčný líder Morgan Tsvangirai sa rozhodol voľby bojkotovať po násilných útokoch na jeho stúpencov počas predvolebnej kampane, pri ktorých zahynulo vyše 80 osôb.

Štátne médiá predpovedali vysokú účasť na voľbách, v čase otvorenia volebnej miestnosti v centre Harare v nej bolo len desať osôb, zatiaľ čo počas prvého kola volieb pred 13 týždňami čakali v rade stovky voličov.

Baskický parlament dnes schválil plán uskutočnenia regionálneho referenda o sebaurčení, napriek nesúhlasu vlády v Madride, ktorá ho odmietla ako nezákonné. Parlament odhlasoval návrh tesnou väčšinou 34 hlasov, 33 zákonodarcov bolo proti.

doma
Nočná búrka v Bratislavskom kraji opäť vyčíňala. Hasiči zasahovali najmä v hlavnom meste a v okresoch Senec a Malacky. Najviac zásahov zaznamenali v prvom a druhom bratislavskom obvode, kde odstaňovali popadané stromy, hasili požiare objektov po zásahu bleskom a odčerpávali vodu zo zatopených pivníc najmä na uliciach Šancova a Uršulínska. Vodu z pivníc odčerpávali aj v Stupave v okrese Malacky a v Zálesí v okrese Senec.


Koncoročné vysvedčenia odovzdali dnes učitelia takmer 800tisíc školákom na Slovensku. Školy sa po dlhých dňoch oddychovania otvoria až 2. septembra. S nadchádzajúcim školským rokom 2008/2009 čaká základné a stredné školy nový školský zákon. Ten sa však dotkne len prvákov a piatakov základných škôl a prvákov stredných škôl.

Žiaci nech zabudnú na školu aj na učiteľov, odkázal im pred letnými prázdninami minister školstva Ján Mikolaj. Koncoročné vysvedčenia dnes odovzdal ôsmakom žilinskej Základnej školy Limbová na sídlisku Solinky. Z hľadiska rozsahu vedomostí a všeobecného rozhľadu žiakov je úroveň slovenského školstva podľa neho vysoká. "Slabiny máme skôr v individuálnom prístupe, v prezentácii vystupovania a presadzovania vlastného názoru pred inými a na to je zameraná aj celá reforma," dodal Mikolaj. Chystá sa minister na dovolenku?

***skola***

Na Lomnickom štíte otvorili prírodnú botanickú záhradu. Práve v týchto dňoch viaceré z kvetov na Lomnickom štíte kvitnú, takže ich môžu návštevníci obdivovať v plnej kráse. Botanička Zuzana Kyselová.
***záhrada***

Na Lomnickom štíte dnes sprístupnili novú vyhliadkovú terasu. Najväčšou atrakciou je jej visutá časť s mriežkovaným roštom, ktorá ponúka výhľady nielen po okolí Lomnického štítu a do Malej Studenej doliny, ale pre tých odvážnejších aj kolmo dole na tatranské bralá. Približne štyri metre dlhá a meter široká vysunutá terasa by mala vydržať zaťaženie až 1 520 kg na meter štvorcový. Problémy by jej nemal robiť ani vietor s rýchlosťou 250 km/h. Projektant terasy Pavol Jurčo
***terasa***
Výstavba vyhliadkovej terasy na Lomnickom štíte trvala približne tri mesiace. Jednotlivé časti terasy vyvážal na vrchol vrtuľník.

Tréner španielskej futbalovej reprezentácie Luis Aragones pred nedeľným finále majstrovstiev Európy Nemecko proti Španielsku citoval zaujímavú vetu: "Futbal je jednoduchá hra, 22 ľudí naháňa 90 minút loptu a nakoniec vždy vyhrajú Nemci." Španieli si vo včerajšom semifinále poradili s prekvapením turnaja Ruskom jednoznačne 3:0 a po 24 rokoch sa prebojovali do finále kontinentálneho šampionátu.

Jaroslav Katriňák síce obsadil v 15. etape Rely Transorientale 2008 z Petrohradu do Pekingu až 5. miesto, ale ak sa nestane nič mimoriadne, v sobotu ho vyhlásia za víťaza súťaže motocyklistov.

Slovenské kajakárky Ivana Kmeťová s Martinou Kohlovou postúpili na pretekoch III. kola Svetového pohára v rýchlostnej kanoistike v poľskej Poznani z rozjázd K2 žien na 200 m priamo do nedeľného finále.

Daniela Hantuchová vypadla z hier v londýnskom Wimbledone. Včera prehrala s Ruskou Alisou Klejbanovovou 3:6, 6:4, 1:6
***wimbledon***

********************************
NOC:
polojasno. Spočiatku miestami doznievanie prehánok alebo búrok. Najnižšia nočná teplota 16 až 12, na severozápade okolo 10 st.

SOBOTA:
Polooblačno, časom od západu miestami oblačno a ojedinele prehánky, možnosť búrky.
Najvyššia denná teplota 23 až 27, na krajnom severe okolo 21 st. Na horách vo výške 1 500 m okolo 14 st. Vietor do 6 m/s.