Thursday, June 19, 2008

pripravila katarína plavčanová Francúzsky prezident Sarkozy spochybnil vstup Chorvátska do EÚ

9.00
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy povedal, že EÚ sa nebude môcť ďalej rozširovať bez reformnej zmluvy. Spochybnil tak plánovaný vstup Chorvátska do európskeho bloku. Ako dodal, "pre rozšírenie potrebujeme jednotné hlasovanie. Považujem za veľmi zvláštne, že Európa má problém dohodnúť sa na svojich inštitúciách, ale zároveň uzná 28., 29. alebo 30. člena." Chorvátsko sa má stať 28. členom únie v roku 2010.

Európska únia zrušila sankcie uvalené na Kubu. Rozhodli tak ministri zahraničných vecí členských štátov v Bruseli. Naďalej vraj ale budú tlačiť na komunistický štát, aby zlepšil situáciu v oblasti ľudských práv. EÚ pristúpila k tomuto kroku aj napriek nevôli Spojených štátov. Európski lídri nám schválili prijatie eura od budúceho roka. Zostáva už len výmenný kurz, ten bude známy v júli.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Javier Solana dúfa, že prímerie medzi Izraelom a hnutím Hamás vydrží. Izraelský premiér Ehud Olmert varoval, že prímerie bude "krehké" a mohlo by byť iba "krátkodobé". Premiér zároveň dodal, že armáda je pripravená reagovať, ak prímerie zlyhá.

Čína, India, Malajzia, Thajsko a Bangladéš patria medzi krajiny, kde sa najviac porušujú ľudské práva. Vyplýva to z prieskumu, ktorý vo Washingtone zverejnili pred dnešným Svetovým dňom utečencov.

Americké televízne štúdiá sa obávajú nových protestov. Zatiaľ čo sa Hollywood spamätáva z nedávnych veľkých protestov scénaristov, už sa pripravujú na ďalšie. Tentoraz nie sú spokojní herci. Zádrhelom sú aj v tomto prípade podmienky nových pracovných zmlúv.

Časť dôchodcov by mohla dostávať 13-ty dôchodok namiesto súčasného vianočného príspevku. Ministerka Tomanová však nespresnila, ktorých dôchodcovia by ho dostávali. Vlani a predvlani si penzisti prilepšili vianočným o 1500 až dvetisíc korún.

Slovenská volejbalová reprezentácia začala 2. turnaj A-skupiny Európskej ligy 2008 v gréckej Larisse prehrou vo štvrtkovom dueli s Holandskom (1:3). Zverencom talianskeho trénera Emanueleho Zaniniho tak nevyšla odplata za nedeľňajší neúspešný duel s "Oranjes" (2:3) z úvodného turnaja A-skupiny v Žiline. V piatok čaká na Masného a spol. zápas proti Portugalsku (17.00 h

Nemeckí futbalisti sú v semifinále európskeho šampionátu, Portugalsko zdolali 3:2. V boji o finále sa stretnú s úspešnejším z dua Chorvátsko - Turecko, to sa rozhodne dnes večer vo Viedni. Zajtra sa rozhodne medzi Holandskom a Ruskom, v nedeľu medzi Španielskom a Talianskom. Veľkolepé finále je na programe v nedeľu 29ho júna vo Viedni

Slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ dostal dôveru aj na štvrťfinálovú fázu majstrovstiev Európy. Slovenská trojka Micheľ, Slyško a Balko sa predstaví v sobotu v dueli medzi Holandskom a Ruskom.

EUR 30,34, USD 19,61, GBP 38,62

***********************************
Malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 25 až 29, na Spiši miestami okolo 23 st. Na horách okolo 16 st. Slabý vietor.