Tuesday, June 24, 2008

pripravila katarína plavčanová

17.30
* V Česku bol dnes najväčší štrajku v novodobej histórii, zapojilo sa milión ľudí
* Taliansko sužuje vlna horúčav
* Ruskí vojaci sa pripravujú na boje o Arktídu
* Osud ministra Počiatka je v rukách poslancov

Príjemný podvečer

svet
Státisíce ľudí v Čechách prerušili dnes prácu na jednu hodinu na protest proti reformám vlády Mirka Topolánka. Od 13:00 do 14:00 štrajkovali po celej krajine lekári, zdravotníci, rušňovodiči, vodiči, úradníci a ďalší zamestnanci verejného sektora. Štrajk, ktorý už ráno odštartovali lekári, zorganizovala Českomoravská konfederácia odborových zväzov. Zdravotnícke zariadenia ošetrovali len akútne prípady. Štrajk na hodinu zastavil aj asi tisíc vlakov. Podľa českých médií išlo o najväčší odborársky protest od pádu komunizmu v roku 1989.

Potápačom na Filipínach sa dnes podarilo dostať do potopeného trajektu. Vnútri plavidla našli záchranári množstvo mŕtvych ľudí, doteraz však nijakého živého človeka. To tajfúne Feng-šen sa plavidlo v rozbúrenom mori prevrátilo a potopilo pri centrálnom filipínskom ostrove Sibuyan.

Blesky spôsobili viac ako 800 lesných požiarov v Kalifornii. S ohňom bojovali tisícky hasičov, informuje agentúra Reuters. Znepokojenie nad nárastom počtu požiarov vyjadril aj guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger. Búrku s takým množstvom bleskov doteraz nezaznamenali . Udreli až 6000-krát. V niektorých okresoch vyhlásil guvernér výnimočný stav.

Aj Taliansko sužuje vlna horúčav. Z Milána, Turína, Verony i Florencie, ale aj ďalších miest krajiny hlásia teploty okolo 40 stupňov. alianske ministerstvo zdravotníctva vyzvalo obce a mestá, aby vypracovali zoznamy dôchodcov s podlomeným zdravím, ktorým bude treba v horúcich mesiacoch poskytnúť osobitnú starostlivosť.

Horúčavy a dusné počasie uplynulých dní zasiahli aj Rakúsko. Vyvrcholili prudkými búrkami v Tirolsku, Hornom Rakúsku, Korutánsku a Štajersku.

Ruskí vojaci sa pripravujú na boje o Arktídu. Tento región je bohatý na prírodné zdroje. Američania už uskutočnili vojenské cvičenia v Aljaške, na ktorých sa zúčastnilo 5000 mužov, 120 lietadiel a niekoľko vojnových lodí. Päť krajín, ktoré hraničia s Arktickým oceánom - Kanada, Dánsko, Nórsko, Rusko a Spojené štáty - už dlhšie vedú spory v otázke suverenity arktických vôd. Geológovia totiž veria tomu, že Arktída skrýva vo svojich útrobách nepredstaviteľné prírodné bohatstvo, predovšetkým ropu.

Ceny ropy "nepôjdu dole", povedal prezident organizácie OPEC Šakíb Chelíl, ktorý ubezpečil, že toto združenie v otázke cien už urobilo, čo mohlo.

Rekordné ceny pohonných hmôt v USA motivujú čoraz viac obyvateľov južnej Kalifornie na cestu za lacným benzínom do Mexika. Kým v Kalifornii sa cena galónu (asi 4,5 litra) benzínu pohybuje v prepočte okolo 90Sk, za južnou hranicou je ho možné kúpiť aj o 40Sk lacnejšie. Naftu je možné v Mexiku kúpiť dokonca za menej než polovičnú cenu v porovnaní s bežnou cenou nafty v USA.


Čínska armáda zabezpečila v blízkosti olympijských športovísk v Pekingu odpaľovače rakiet zem-vzduch. Ide o posilnenie bezpečnosti pred blížiacou sa olympiádou, informovala dnes agentúra Reuters. Čínske úrady označujú za najväčšiu hrozbu terorizmus a tvrdia, že odhalili už niekoľko plánovaných bombových útokov a únosov športovcov, ktoré pripravovali militanti zo západného regiónu Sin-ťiang. Do stavu pohotovosti uviedli špeciálne protiteroristické jednotky o sile 100tisíc mužov.

doma
Osud ministra Počiatka je v rukách poslancov. Keďže premiér Fico odmietol prijať jeho demisiu, pokúsi sa ho odvolať opozícia. Mimoriadna schôdza je už zajtra popoludní. Opozícia ministra podozrieva, že finančným skupinám vyzradil dôverné informácie o kurze koruny. Na odvolanie ministra však nemá potrebný počet poslancov. Počiatek ani Fico únik informácií nepripúšťajú. Ministra sa zastali aj finančníci z J&T.

Súboj s energetickými monopolmi bude podľa premiéra Roberta Fica naďalej pokračovať. Dnes navštívil ministerstvo hospodárstva a pochválil aj ministra Jahnátka.
***monopoly***

Školy pre maďarskú národnostnú menšinu sú od septembra pripravené búriť sa proti listu ministra školstva Jána Mikolaja pre vydavateľstvá, podľa ktorého názvy miest a obcí sa majú v maďarských knihách uvádzať po slovensky. V stanovisku Ústrednej koordinačnej komisie, sa uvádza, že ak Mikolaj nestiahne nariadenie, v septembri po otvorení nového školského roka budú nasledovať protestné demonštrácie. Mikolajov list je vraj poburujúci a ide o jeho ďalší útok proti menšinovému školstvu.

Obvodný úrad Košice odovzdal dnes Detskému domovu v Košickej Novej Vsi do užívania vilu v košickej lokalite Podhradová. Patrila niekdajšiemu konateľovi BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimírovi Frunimu. Jeho vila v hodnote takmer 8 miliónov korún teda prepadla v prospech štátu na základe rozsudku Špeciálneho súdu. Krach Fruniho firiem začiatkom roka 2002 pripravil 170tisíc klientov o 14 miliárd korún

Euro 30,34, americký dolár 19,49 a britská libra 38,40

ŠPORT
Slovenský motocyklový reprezentant Jaroslav Katriňák dosiahol piaty čiastkový triumf na Rely Transorientale. Vyhral dnešnú 12. etapu z Hami do Kuin Guanu. V náročnej etape, ktorá viedla aj púštou Gobi, triumfoval jazdec Slovnaft Environ Servis Moto Team pred Rusom Alexejom Kolomycynom o 1,5 minúty.
Najväčší súper 42-ročného Martinčana v súboji o celkové prvenstvo Pal Anders Ullevalsetter z Nórska stratil medzi pieskovými dunami a skalnatými vrchami vyše dve minúty a v súčasnosti v celkovom poradí už stráca vyše 28 minút.

Nemecký futbalový brankár Jens Lehmann chce oslavovať v nedeľu večer titul majstra Európy. Jednotka medzi žrďami v nemeckom tíme musí so spoluhráčmi ešte vyhrať dva zápasy. Po úspechu vo štvrťfinále Eura s Portugalskom ich v stredu večer čaká zraneniami zdecimované Turecko. 38-ročný brankár po európskom šampionáte by mohol ukončiť reprezentačnú kariéru.

Hľadanie nástupcu ku kormidlu českej futbalovej reprezentácie po odchode Karla Brücknera pokračuje a objavujú sa zaujímavé mená. Medzi nimi aj meno známeho Brazílčana Carlosa Alberta Parreiru. Hľadanie nového kouča príliš nepokročilo, ale formuje sa aspoň okruh kandidátov.

******************************
NOC:
Prevažne polojasno. Sem-tam búrky. Najnižšia nočná teplota 20 až 16 st. Slabý, prevažne severný vietor.

STREDA:
Slnečno a veľmi teplo. K tomu sa pridajú aj prehánky a búrky. Najvyššia denná teplota 27 až 31 st. Na horách okolo 18 st. Slabý vietor.