Sunday, June 22, 2008

Pripravil Michal Novák: Kríza v Zimbabwe - Tsvangirai odstúpil z volieb

9:00 23.06.2008

Francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner označil zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho za "gaunera a vraha" po odstúpení vodcu opozície africkej krajiny Morgana Tsvangiraia z druhého kola volieb hlavy štátu. "Je to skutočne najväčšie popretie demokracie, aké Afrika pozná," pokračoval Kouchner, ktorý Mugabeho administratívu vládnucu 28 rokov označil za "diktatúru, ktorá pretrváva len vďaka tým najkrvavejším metódam."

Prudké sektárske zrážky počas noci opäť vypukli v meste Tripolis na severe Libanonu, ktoré donútili civilistov k úteku alebo ukryť sa v podzemných krytoch. Ozbrojenci strieľali po sebe z ručných zbraní a mínometov, zatiaľ čo armáda sa snažila ovládnuť násilie. Násilie pokračuje po neúspechu premiéra Fuáda Sinioru zostaviť vládu národnej jednoty.

Saudský minister ropného priemyslu uviedol, že svet má dostatok zásob ropy na "mnoho desaťročí" a jeho krajina bude masívne investovať, aby dosiahli produkciu 15 miliónov barelov denne. Ako zdôraznil, "obavy z nedostatku v dlhodobom výhľade zrejme zohrávajú úlohu v silných cenách, myslím si však, že sú rozhodne nepatričné," uviedol.

Filipínska vláda zakázala všetkým plavidlám spoločnosti, ktorej trajekt sa cez víkend pri pobreží ostrova Sibuyan potopil s vyše 800 osobami na palube, opustiť prístavy. Námestníčka ministra dopravy prehlásila, že spoločnosť je jednoznačne zodpovedná za katastrofu. Nehodu prežilo len asi 40 ľudí. Trajekt, ktorý sa dostal do oka tajfúnu Fengshen, sa potopil v sobotu okolo poludnia.

Okolo 50 ľudí, vrátane malého dieťaťa, sa včera priotrávilo čpavkom, ktorý unikol na kúpalisku v juhonemeckom meste Kulmbach. Na kúpalisku bolo okolo 2500 ľudí. Na miesto prišlo vyše 200 záchranárov, ktorí na parkovisku pri letnom areáli poskytovali prvú pomoc.

Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová nevidí dôvod na to, aby bol druhý pilier otvorený dlhšie ako do konca júna. Predĺženie doby na výstup odmieta napriek tomu, že v kapitalizačnom pilieri naďalej zostáva množstvo ľudí, pre ktorých je to podľa nej nevýhodné. Ako príklad uviedla 330 tisíc sporiteľov, ktorí od vstupu nezaznamenali na účtoch v dôchodcovských spoločnostiach žiadny príjem. Podľa Tomanovej si vláda splnila svoju povinnosť tým, že dala sporiteľom „druhú šancu“ na návrat do priebežného systému.

Kurzy NBS:
EUR1 30,34
USD1 19,43
GBP1 38,42

Sport

Futbalisti Španielska sa stali posledným semifinálistom ME. Včera večer zdolali Taliansko po bezgólovom zápase až v jedenástkovom rozstrele 4:2.

Slovenský automobilový pretekár Štefan Rosina skončil v nedeľu v pretekoch Porsche Supercup vo francúzskom Magny Cours na 3. mieste. v 16-ročnej histórii tohto prestížneho svetového seriálu zaviala nad stupňami víťazov konečne aj slovenská zástava.

Scuderia Ferrari dosiahla včera tretie double v tohtoročnom seriáli majstrovstiev sveta formuly 1. Prvý došiel do cieľa Felipe Massa, ktorý sa dostal aj na čelo hodnotenia svetového šampionátu jazdcov. Kimi Räikkönena bol druhý a tretí skončil Jarno Trulli na Toyote.

**********************
Polooblačno, časom až oblačno. Popoludní miestami prehánky a búrky, ojedinele aj s krúpami. Najvyššia denná teplota 30 až 35, na Kysuciach, Orave, v Liptove
a na Spiši okolo 28 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 21 st.
Vietor 10 až 25 km/h, pri búrkach prechodne silnejší.