Wednesday, June 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Lisabonská zmluva je neplatná a akýkoľvek pokus o jej oživenie by bol pre EÚ "katastrofou",povedal český prezident

16.00
Lisabonská zmluva je teraz neplatná a akýkoľvek pokus o jej oživenie by bol pre EÚ "katastrofou", povedal český prezident Václav Klaus v rozhovore pre stredajšie vydanie španielskeho denníka El País. "EÚ nemôže ignorovať svoje vlastné pravidlá. Írsko otvorene a demokraticky Lisabonskú zmluvu odmietlo a preto nemôže nadobudnúť platnosť," povedal Klaus.

Najvyšší súd v Londýne dnes zamietol žiadosť o to, aby sa vo Veľkej Británii uskutočnilo referendum o prijatí Lisabonskej zmluvy. Uvoľnila sa tak cesta pre britskú ratifikáciu zmluvy aj napriek írskemu "nie". Vláda v roku 2001 prisľúbila, že sa uskutoční referendum o ústave Európskej únie. Tú však odmietli holandskí a francúzski voliči v roku 2005. Nahradila ju Lisabonská zmluva, o ktorej už vláda tvrdí, že pre jej prijatie nie je potrebné hlasovanie verejnosti, keďže neobsahuje žiadne vážne konštitucionálne implikácie.

Každý piaty Čech sa včera pripojil k protestu proti vláde. Prácu prerušili aj zamestnanci niektorých veľkých podnikov, napríklad mladoboleslavskej Škodovky. Taxikári na hodinu úplne zablokovali pražské ruzyňské letisko. Napriek tomu sa väčšina odborárov zapojila skôr symbolicky. Napríklad tým, že si pripli odznak. Vládu, proti ktorej bol štrajk namierený, protesty nevzrušili. Spochybnila počet štrajkujúcich a tiež prívlastok "celoštátny".


Prvá tohtoročná vlna horúčav po jarných upršaných týždňoch zasiahla okrem Taliansk a dnes Španielsko a Portugalsko. Úrady v centrálnej časti a na juhu Španielska vyhlásili teplotný poplach vo viacerých regiónoch, napríklad v Andalúzii očakávajú teploty až 39 stupňov Celzia.

Nemecké médiá sa oveľa viac zaoberajú vývojom počasia v podvečerných hodinách. Príčinou je celý rad pripravených veľkoplošných projekcií priameho prenosu zo semifinálového súboja futbalového Eura 2008 v švajčiarskom Bazileji, v ktorom dnes nastúpia futbalisti Nemecka a Turecka.


Bieloruskí poslanci dnes schválili návrh mediálneho zákona, ktorý podľa opozície zavedie internetovú cenzúru. Práve internet je pre obyvateľov bývalej sovietskej republiky jedným z posledných nezávislých zdrojov informácií. Prijatý zákon tiež zakazuje financovanie bieloruských médií zahraničnými investormi, čo ovplyvní približne 30 periodík. Zákon pripravený kanceláriou autoritatívneho prezidenta Alexandra Lukašenka "patrí k najprísnejším v Európe a vrhá Bielorusko späť do najhorších sovietskych čias".

Premiér Robert Fico dnes požiadal ministerku práce Vieru Tomanovú, aby k 1. augustu odvolala z funkcie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Ivana Bernátka. Je to najmä preto, lebo v tých oblastiach, kde mala zabrať Sociálna poisťovňa, zaberala pani ministerka a prebrala na seba často úlohy, ktoré patrili niekomu inému a nie jej," zdôvodnil na tlačovej konferencii po kontrolnom dni na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR svoju žiadosť premiér.


Národná rada rokuje o odvolaní ministra financií Jána Počiatka z funkcie. Schôdzu zvolal predseda parlamentu na žiadosť 32 poslancov opozičných strán. Dôvodom je podozrenie z úniku tajných informácií o zmene kurzu koruny. Premiér chce, aby sa opoziční politici Jánovi Počiatkovi ospravedlnili. Guvernér Národnej banky včera totiž nepriamo potvrdil, že minister Počiatek o zmene kurzu nemohol vedieť.

Popradský horolezec Peter Hámor spolu s Poliakom Piotrom Morawským vystúpil dnes o 13:30 miestneho času na Gasherbrum I (8 068 m). Dvom Petrom sa to podarilo po takmer desiatich dňoch od nástupu. "Od utorka do piatku stáli vo výške 6 600 metrov, keďže stále padal sneh a nedalo sa ďalej postupovať. Počasie ich zdržiavalo aj v nasledujúcich dňoch," povedala pre agentúru SITA manželka Petra Hámora. Až dnes sa počasie zlepšilo natoľko, že mohli vystúpiť až na vrchol. Pre Petra Hámora je to šiesta osemtisícovka.

Janette Husárová spolu so svojou štvorhrovou partnerkou Ivetou Benešovou postúpila do druhého kola štvorhry na najslávnejšom tenisovom turnaji vo Wimbledone. V úvodnom zápase zdolali Erakovicovú (Nový Zéland) s Krajicekovou (Holandsko) 6:0, 6:2. Do prvého kola štvorhier by mali dnes ešte zasiahnuť aj Dominika Cibulková i Dominik Hrbatý. Cibulková hrá s Ruskou Alisou Klejbanovovou. Hrbatý sa spolu s argentínčanom Del Potrom postavia na kurt proti 16. nasadenému francúzskemu páru Benneteau-Mahut.
Pre šesťčlennú bandu, ktorá je už vo väzení, sa napokon predsa len stala osudnou pozornosť istého motoristu, ktorý ju videl priamo v akcii.

*********************************
NOC:
Spočiatku polojasno. Od západu postupne veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota 20 až 16 st. Južný vietor pri búrkach prechodne zosilnie.

ŠTVRTOK:
Prevažne oblačno. Miestami prehánky, ojedinele aj búrky. Popoludní sa vyjasní.
Najvyššia denná teplota 25 až 30, na severe miestami okolo 23 st. Vietor od severozápadu.