Sunday, June 29, 2008

pripravila katarína plavčanová Vstúpiť či nevstúpiť do druhého piliera? Na rozhodnutie máte už iba jediný deň

30.6. 8.00
Robert Mugabe včera zložil slávnostný sľub na šieste funkčné obdobie prezidenta
Zimbabwe. Tieto voľby mnohé vlády označili za nelegitímnu frašku. Podľa Medzinárodnej organizácie pre ľudské práva Human Rights Watch, stúpenci prezidenta Mugabeho bili ľudí, ak sa nepreukázali účasťou na hlasovaní. Piatkové druhé kolo zimbabwianskych prezidentských volieb, v ktorých bol jediným kandidátom súčasný prezident Robert Mugabe, neuznali ani pozorovatelia z ostatných afrických štátov.

Poľsko a USA môžu podpísať už tento týždeň dohodu o umiestnení americkej protiraketovej základne v Poľsku, myslí si to šéf parlamentného klubu vládnucej Občianskej platformy Zbigniew Chlebowský. Washington chce umiestniť v Poľsku 10 pozemných obranných rakiet, ktoré by mali ochraňovať USA a jeho spojencov v NATO pred útokom darebáckych krajín, osobitne Iránu. S Českom sa už dohodol na umiestnení radarovej základne.

Bezpečnostné sily hnutia Hamás zatkli v Pásme Gazy za porušenie prímeria s Izraelom hovorcu Brigád mučeníkov al-Aksá, ktorý ohlásil zodpovednosť skupiny za raketový útok na židovský štát. Izrael opäť otvoril priechody do pásma Gazy, ktorými sa na palestínske prepravuje tovar.

Vstúpiť či nevstúpiť do druhého piliera? Na rozhodnutie máte už iba jediný deň. Druhý pilier sa od utorka zatvára. Vláda ho otvorila iba na pol roka. Doteraz si časť penzijných odvodov prestalo odkladať na súkromný účet takmer 77-tisíc ľudí. Naopak, záujem o sporenie prejavilo asi 13-tisíc Slovákov.

Stanovenie príliš silného konverzného kurzu slovenskej koruny voči euru by mohlo spôsobiť problémy slovenským exportérom. Včera to povedal premiér Robert Fico. Viem, že je nejaká hranica, ktorú keby sme prekročili, mohli by sme už spôsobiť našim podnikateľom - exportérom veľké problémy. Preto musí to byť rovnováha medzi záujmami ľudí, aby sa ich úspory zhodnotili čo najlepšie a záujmami na vysokom hospodárskom raste," vyhlásil predseda vlády. Definitívny konverzný kurz, ktorým sa 1. januára budúceho roka prepočítajú všetky korunové hodnoty na novú menu, bude stanovený 8. júla.

Sociálna poisťovňa podľa premiéra Roberta Fica podcenila komunikáciu s občanmi o druhom dôchodkovom pilieri. Táto skutočnosť bola dôvodom, prečo predseda vlády uplynulý týždeň požiadal ministerku práce Vieru Tomanovú, aby k 1. augustu odvolala z funkcie generálneho riaditeľa SP Ivana Bernátka. Druhý pilier je počas prvého polroka tohto roka dočasne otvorený pre dobrovoľný vstup aj výstup. Do piatka z neho vystúpilo takmer 77tisíc ľudí.

Známy televízny moderátor Rasťo Žitný včera havaroval. Na Záhorí narazil autom do rodiny idúcej na bicykloch. V pravotočivej zákrute vošiel do protismeru. Ťažko zraneného päťročného chlapca previezol vrtuľník na bratislavské Kramáre. Lekárom sa ho už ale nepodarilo zachrániť. Zranený je aj jeho otec; moderátor je údajne v ťažkom stave. Cestu medzi obcami Kuchyňa a Rohožník sprejazdnili až po niekoľkých hodinách.

Futbalisti Španielska sa stali po druhý raz v histórii majstrami Európy vo futbale. Vo včerajšom finále zdolali Nemcov 1:0 (1:0) gólom útočníka Fernanda Torresa z 33. min. Španieli boli vo finálovom stretnutí jednoznačne lepším tímom a Nemcov od vyššej prehry zachránila iba ich nepresná muška a výborné zákroky brankárskeho veterána Jensa Lehmanna. Futbalisti spoza Pyrenejí získali svoj druhý európsky titul po dlhých 44 rokoch.

Dvojnásobní olympijskí víťazi a osemnásobní víťazi seriálu pretekov Svetového pohára súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci zvíťazili v slovinskom Tacene s obrovským vyše šesťsekundovým náskokom pred ďalšou slovenskou loďou s posádkou Ladislav a Peter Škantárovci. Bronz patril Čechom Marekovi Jirasovi a Tomášovi Máderovi. Gabriela Stacherová bola vo finále K1 žien tretia.

Euro 30,31, americký dolár 19,24 a britská libra 38,25

*******************************************

Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 25 až 29 st. Na horách okolo 17 st. Slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.