Wednesday, June 25, 2008

Pripravil Michal Novák: Slovenskom sa prehnala silná búrka

8:00 26.06.2008

Centrálnou časťou Grécka včera otriaslo o polnoci zemetrasenie o sile 5 stupňou na Richterovej škále. Epicentrum bolo pri obci asi 100 kilometrov na sever od Atén. Pri zemetrasen nikto neprišiel o život ani nebol zranený. Otrasy bolo cítiť až v Aténach.

Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela oslávi zajtra svoje 90. narodeniny na koncerte, ktorý na jeho počesť bude v londýnskom Hyde Parku. Podľa niektorých médií by mohol vo svojom vystúpení na koncerte podrobiť kritike režim Roberta Mugabeho v Zimbabwe. Mandela sa k situácii v tejto krajine prvýkrát vyjadril včera na slávnostnej večeri v Londýne. Hovoril však len o "tragickom zlyhaní vedenia" krajiny. Výťažok z piatkového koncertu v Londýne pôjde na konto organizácie 46664, ktorá bojuje proti šíreniu AIDS v Afrike. Na koncerte vystúpia okrem inýchaj skupina Queen, Amy Winehouse, Annie Lennox, či Sugababes.

V Moskve sa dnes vykoľajilo metro. Pri nehode utrpelo zranenia najmenej osem ľudí. Viaceré vozne plne obsadeného vlaku sa v tuneli zošmykli z koľajníc pre technickú poruchu. Zranení utrpeli pri núdzovom brzdení pomliaždeniny a krvné výrony. V metere potom údajne vypukol požiar a pasažieri smeli vystúpiť až hodinu po nešťastí.

Parlament neodvolal z funkcie ministra financií Jána Počiatka. Jeho odchod z vlády žiadala opozícia pre kauzu okolo zmeny centrálnej parity slovenskej koruny voči euru. Počiatek je po ministerke práce Viere Tomanovej a ministrovi hospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi v poradí tretím ministrom vlády Roberta Fica, ktorý odolal odvolávaniu v parlamente.

Dážď so silným vetrom narobili v noci v Bratislavskom kraji značné problémy. Hasiči mali niekoľko desiatok výjazdov prevažne v Bratislave a v Senci. "Prakticky od polnoci až doteraz hasiči neustále pília, režú a dávajú veci ako-tak do poriadku," Vo viac ako 90 percentách prípadov išlo totiž o popadané stromy, ale aj o potrhané elektrické vedenie, zvalené ploty a popadané billboardy.

Aj pod Tatrami búrka zvalila niekoľko stromov. Zasahovať museli hasiči z Liptovského Mikuláša, Popradu a Spišskej Novej Vsi. V Ružomberku padli aj stĺpy verejného osvetlenia.

Štyri dni od dnes až do nedele bude Prešov žiť folklórom. Začína sa II. ročník festivalu Folklórny Prešov. Na otvorenej scéne pred Šarišskou galériou a Divadlom Jonáša Záborského sa predstaví 1 200 účinkujúcich. Z 32 súborov bude osem zahraničných.

Kurzy NBS:
EUR1 30,34
USD1 19,44
GBP1 38,38

SPORT

Prvým finalistom majstrovstiev Európy vo futbale je Nemecko. V dramatickom zápase zvíťazilo nad Tureckom 3:2. Súperom Nemcov bude víťaz dnešného semifinále, v ktorom nastúpi vo Viedni Rusko proti Španielsku.

Po Dominikovi Hrbatom skončila svoje účinkovanie v deblovej súťaži vo Wimbledone aj Dominika Cibulková. Spolu s Ruskou Alisou Klejbanovovu skrečovali včera podvečer súboj 1. kola pre zranenie Slovenky. "Seklo ma v krížoch, keď sme sa rozohrávali. Išla som na kurt, chcela som skúsiť hrať, no poriadne som sa nevedela ani zohnúť.

Medzinárodná automobilová federácia zverejnila provizórny program pre budúcoročné majstrovstvá sveta F1. Oproti aktuálnej sezóne pribudne do kalendára Veľká cena Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch, ktorá bude zároveň poslednou zastávkou rýchlych strojov na ceste okolo sveta.

***********************

Prevažne oblačno. Miestami prehánky. Popoludní
od západu zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 25 až 30, na severe miestami okolo 23 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 16 st.
Prevažne severozápadný vietor 10 až 25 km/h.