Tuesday, June 24, 2008

Pripravil Michal Novák: Tropická búrka Fengshen slabne

9:00 25.06.2008

Tropická búrka Fengshen, ktorá sa bola včera 60 kilometrov severovýchodne od Hongkongu, priniesla do oblasti silný vietor a dážď. V meste bola prerušená verejná doprava, zavreté školy a pozastavené aj obchodovanie na burze cenných papierov. Podľa meteorológov búrka ďalej slabne a postupuje smerom do čínskej provincie Kuang-tung. Tajfún Fengshen, čo doslovne znamená Boh vetra, usmrtil na Filipínach vyše 1000 ľudí.

Britská armáda už nedokáže vykonávať rozsiahle vojenské operácie naraz v Iraku aj v Afganistane. Tvrdí to hlavný veliteľ britských ozbrojených síl Jock Stirrup. Stav, keď armáda pôsobí už štvrtý rok v dvoch tak náročných operáciách označil za neudržateľný. Armáda sa nachádza za hranicami svojich možností. Británia má v súčasnosti okolo 7800 vojakov v Afganistane a ďalších asi 4000 v Iraku.

Zimbabwiansky opozičný líder Morgan Tsvangirai vyzýva OSN, aby proti režimu prezidenta Roberta Mugabeho zasiahla vojenskou silou. Mugabeho treba "aktívne izolovať", čo znamená použiť "silu v záujme ochrany ľudu", napísal opozičný líder pre s britský denník The Guardian. Robert Mugabe včera uviedol, že bude pokračovať s druhým kolom prezidentských volieb a zároveň obvinil opozičného lídra, že sa nechce zúčastniť na voľbách zo strachu z prehry.

Demokratický prezidentský kandidát Barack Obama vyzval svojich sponzorov, aby senátorke Hillary Clintonovej pomohli splatiť dlh z jej neúspešnej kampane o získanie nominácie do prezidentských volieb. Clintonovej dlh dosahuje podľa odhadov agentúry AP najmenej 10 miliónov amerických dolárov. Jej kampaň skončila so stratou 22 miliónov dolárov, z čoho asi polovicu predstavovali jej vlastné zdroje.

Britskí konzervatívci zaznamenali v ostatnom prieskume verejnej mienky 20-ročné maximum. Konzervatívnej strane patrí 45 percent v porovnaní s iba 25 percentami pre vládnucich labouristov. Podpora pre vládnucu stranu stále klesá. Labouristi zaznamenali vôbec najhorší výsledok od roku 1984. Ešte v júni minulého roku si pritom Labouristi udržiavali nad konzervatívcami štvorpercentný náskok.

Približne 750-tisíc žiakov základných a stredných škôl pôjde v piatok poslednýkrát do školy pred veľkými letnými prázdninami. Učitelia im najprv rozdajú vysvedčenia. Od soboty 28. júna do pondelka 1. septembra zatvorí brány 2 500 základných a 930 stredných škôl. Školopovinní sa opäť vrátia do lavíc v utorok 2. septembra.

Kurzy NBS:

EUR1 30,35
USD1 19,49
GBP1 38,40

SPORT

Tisíce fanúšikov španielskej futbalovej reprezentácie sľúbilo, že si oholí hlavy, ak ich futbalisti vyhrajú majstrovstvá Európy. Španieli sa zajtra v semifinále stretnú s Ruskom. Dnes budú hrať o postup do finále Nemecko a Turecko.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová zvíťazila včera v 1. kole dvojhry žien vo Wimbledone nad nenasadenou Taliankou Sarou Erraniovou 7:6, 6:4. Hantuchová je jedinou spomedzi štyroch slovenských zástupcov, ktorej sa podarilo tohto roku vo Wimbledone postúpiť do 2. kola dvojhry. V 1. kole postupne neuspeli Dominik Hrbatý, Dominika Cibulková a Magdaléna Rybáriková.

******************

Jasno až polojasno.
Miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia teplota 26 až 31 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 19 st.
Slabý premenlivý, na juhozpade juhovýchodný vietor 10 až 20 km/h.