Monday, June 23, 2008

Pripravil Mmichal Novák: McCainovi by pred voľbami pomohol teroristický útok, podobný tomu z 11. septembra 2001

9:00 24.06.2008

Republikánskemu kandidátovi na prezidenta Spojených štátov Johnovi McCainovi zavaril jeden z jeho kľúčových poradcov. V rozhovore pre magazín Fortune vyhlásil, že McCainovi by pred voľbami pomohlo, ak by sa v Spojených štátoch odohral teroristický útok, podobný tomu z 11. septembra 2001. McCain sa už od výrokov svojho poradcu Charlieho Blacka dištancoval, tábor demokratického kandidáta Baracka Obamu hovorí o "totálnej nechutnosti" a ľútosť vyjadril už aj samotný Black.

Bezpečnostná rada OSN kritizuje predvolebnú situáciu v Zimbabwe. Podľa rezolúcie, BR "odsudzuje násilnú kampaň prezidenta Roberta Mugabeho proti politickej opozícii" pred druhým kolom volieb, ktoré by sa mali konať v piatok. Mugabe by mal podľa rady zabezpečiť opozícii "právo na slobodnú predvolebnú kampaň" a "zastaviť násilie, prestať s politickým zastrašovaním a obmedzovaním práva na zhromažďovanie. Mal by prepustiť politikov, ktorí boli zadržaní

Srbská Socialistická strana vytvorí koaličnú vládu s prozápadnou alianciou Za európske Srbsko prezidenta Borisa Tadiča. Nová vláda údajne "vznikne veľmi skoro", pričom premiéra nominuje Tadičova koalícia.

Francúzske predsedníctvo Európskej únie sa sústredí aj na boj proti internetovému pirátstvu.Vyhlásila ministerka kultúry Christine Albanelová. "Nebudeme ostatným Európanom nič vnucovať, no chceme im predstaviť náš model,“. Zákon chce internetových pirátov trestať až zákazom prístupu k internetu.

Vlakové spojenia, ktoré prichádzajú na Slovensko z Českej republiky, budú dnes po 13:00 meškať približne 60 až 90 minút. V Čechách sa začne štrajk zamestnancov Českých dráh. Štrajk sa začne o 13:00, ukončiť ho plánujú o 14:15. Je predpoklad, že vtedy nebudú na území Českej republiky premávať žiadne vlaky.

Kurzy NBS:

EUR1 30,35
USD1 19,55
GBP1 38,39

SPORT

Dnes sa vráti na tenisové kurty Daniela Hantuchová po viac ako dvojmesačnej zdravotnej prestávke. Po 18.00 si v 1. kole dvojhry vo Wimbledone, po prvý raz v kariére zmeria sily s Taliankou Sarou Erraniovou.

Z trojice slovenských tenisových zástupcov, ktorí zasiahli do bojov vo Wimbledone nepostúpil včera do 2. kola dvojhry ani jeden. Dominika Cibulková a Dominik Hrbatý sa s najslávnejším turnajom na svete hneď v úvode rozlúčili, Magdaléna Rybáriková dohrá svoj súboj 1. kola dnes Proti Rumunke Monice Niculescovej ho však má dobre rozohratý, keď v rozhodujúcom treťom sete vedie 4:2 a je na podaní.

Český futbalový útočník Jan Koller prestupuje z Norimbergu do ruského klubu Kridla Sovietov Samara. Tridsaťpäťročný futbalista podpísal podľa servera FotbalPortal.cz s ruským mužstvom kontrakt do konca roku 2009. O Kollera mala záujem aj Sparta Praha a anglický druholigový klub Birmingham City. Prezident 1. FC Norimberg Michael Roth potvrdil, že sa chystá zbaviť niektorých skúsených hráčov, aby držitelia Nemeckého pohára 2006/2007 mohli získať novú krv pri pokuse o návrat do I. bundesligy.
*****************************

Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 28 až 32, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši miestami okolo 26 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 18 st.
Severozápadný až severný vietor 5 až 20 km/h.