Thursday, June 19, 2008

pripravila katarína plavčanová Zavedenie spoločnej európskej meny na Slovensku schválili včera lídri Európskej únie na summite v Bruseli

20.6.
Zavedenie spoločnej európskej meny (euro) na Slovensku schválili včera lídri Európskej únie na summite v Bruseli. Slovensko sa tak od 1. januára stane 16. členom eurozóny. Jediným krokom, ktorý k tomu Slovensku chýba, je už len stanovenie konverzného kurzu, o ktorom 8. júla rozhodne Rada ministrov financií členských štátov.

Predstaviteľka strany Sinn Fein, hlavnej írskej politickej strany zameranej proti Lisabonskej zmluve, včera novú verziu euroústavy označila za mŕtvu. Lisabonská zmluva skončila a ratifikácia dokumentu musí byť zastavená," povedala Mary Lou McDonaldová pred dvojdňovým summitom EÚ v Bruseli. Ako ďalej zdôraznila, Írsko ostáva proeurópske, avšak opakovanie zmluvy považuje za absolútne neprijateľné. (Viacero európskych lídrov sa hneď po oznámení oficiálnych výsledkov vyjadrilo, že írske nie by nemalo zastaviť ratifikačný proces v ďalších členských štátoch EÚ. )

Čína, India, Malajzia, Thajsko a Bangladéš patria medzi krajiny, kde sa najviac porušujú ľudské práva. Vyplýva to z prieskumu, ktorý vo Washingtone zverejnili pred dnešným Svetovým dňom utečencov. Výročná štúdia mimovládnej skupiny Americký výbor pre utečencov a imigrantov tiež poukázala na to, že celkový počet utečencov na konci roku 2007 stúpol na 14 miliónov, čo je najviac od roku 2001.

Kauza okolo údajného falšovania podpisov v parlamente sa skončila. Rafael Rafaj pred mandátovým a imunitným výborom povedal, že svojho straníckeho šéfa nepodpísal. Ján Slota zase zopakoval, že podpisy sú autentické. Výbor neprijal žiadne uznesenie a vecou sa už zaoberať nebude.

Spišský hrad bude v sobotu 21. júna zatvorený pre verejnosť. Vedenie múzea sa rozhodlo hrad uzavrieť z kapacitných dôvodov, keďže v tento deň tu bude na súkromnej akcii približne 3 000 zamestnancov a rodinných príslušníkov istej firmy, ktorá si areál hradu prenajala. Hrad znovu otvoria v nedeľu 22. júna o 9:00.

Futbalisti Portugalska prehrali vo včerajšom úvodnom štvrťfinále EURO 2008 v Bazileji s reprezentantmi Nemecka 2:3 a z ďalšieho priebehu turnaja vypadli.Trojnásobným majstrom Európy aj sveta gólmi vystrieľali semifinále Bastian Schweinsteiger, Miroslav Klose a Michael Ballack, za Portugalsko sa presadil Nuňo Gomes a Helder Postiga. V boji o finále sa Nemci stretnú s lepším z dvojice Chorvátsko - Turecko v stredu 25. júna opäť v Bazileji.

Slovenský motocyklový reprezentant Jaroslav Katriňák skončil včera v 446-kilometrovom špeciálnom rýchlostnom teste 8. etapy Rely Transorientale Petrohrad - Peking, na 2. mieste. Zaostal za víťazným Nórom Palom Andersom Ullevalsetterom o takmer dve minúty. Účastníci tohtoročnej Rely Trasorientale dnes prejdú z Kazachstanu do Číny a ďalšie dve etapy - deviatu a desiatu - pôjdu už na čínskom území. Celkovo je Katriňák na čele.

EUR 30,34, USD 19,61, GBP 38,62

***********************************
Malá, miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 25 až 29, na Spiši miestami okolo 23 st. Na horách okolo 16 st. Slabý vietor.