Monday, June 30, 2008

pripravila katarína plavčanová Poľský prezident Lech Kaczyński oznámil, že nepodpíše Lisabonskú zmluvu

1.7. 7.00
Poľský prezident Lech Kaczyński oznámil, že nepodpíše Lisabonskú zmluvu, pretože to po írskom referende považuje za zbytočné. (Kaczyńského odmietnutie potvrdiť ratifikáciu dokumentu je silnou ranou francúzskemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu, ktorý musí nájsť cestu, ako preklenúť írske "nie" počas francúzskeho polročného predsedníctva EÚ.) "Ťažko povedať, ako to všetko dopadne. Na druhej strane však nemožno tvrdiť, že bez zmluvy nebude únie," povedal Kaczyński.

Washington pripravuje po kontroverznom druhom kole prezidentských volieb nové sankcie voči Zimbabwe. Napríklad zbrojné embargo a cestovné obmedzenia pre predstaviteľov režimu prezidenta Mugabeho. V Zimbabwe bolo v piatok druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom sa o zvolenie uchádzal iba jeden kandidát, súčasný prezident Robert Mugabe. Opozičný líder Morgan Tsvangirai sa rozhodol voľby bojkotovať po násilných útokoch na jeho stúpencov počas predvolebnej kampane.

V Čile odsúdil na dva doživotné tresty bývalého riaditeľa bezpečnostnej služby Manuela Contrerasa. Pôsobil za vlády bývalého generála Augusta Pinocheta.

Do Chorvátska včera odišli prví štyria slovenskí policajti, medzi nimi jedna žena. Budú tam slúžiť v rámci letnej turistickej sezóny. Ich úlohou bude informačný a bezpečnostný servis pre našich občanov, akéhosi prostredníka v prípade problémov.

Najbližších šesť mesiacov budú Cyprus zásobovať vodou tankery z Grécka. Z lodí do vnútrozemia vodu ďalej dopravia podmorským vodovodom. Za dodávky vody bude cyperská vláda Grécku platiť, informovala spravodajská stanica BBC. Po štyroch rokoch bez výraznejších zrážok v zimnom období sú cyperské vodné rezervoáre na najnižšej úrovni od roku 1908.

Pre naše opatrovateľky v Rakúsku sa končí opatrovateľská amnestia. Od dnešného dňa tam všetci môžu pracovať len so živnostenským oprávnenením. Inak hrozia vysoké pokuty či vyhostenie z krajiny.

10tisíc nadšených futbalových fanúšikov vítalo včera večer na madridskom letisku Barajas vracajúcich sa španielskych majstrov Európy. Množstvo ľudí úplne zablokovalo dopravu smerom na madridské letisko a zapríčinilo aj oneskorenie niekoľkých letov. Španielsky tím, ktorí si zabezpečil európsky titul víťazstvom 1:0 nad Nemeckom v nedeľnom finále EURO 2008, viedol kormidelník Luis Aragones.

Päťnásobný wimbledonský víťaz Švajčiar Roger Federer postúpil do štvrťfinále tohtoročného grandslamového turnaja, Vo 4. kole dvojhry zdolal Austrálčana Lleytona Hewitta 7:6, 6:2, 6:4. Federerovým ďalším súperom bude Chorvát Mario Ančič, ktorý si poradil v ďalšom včerajšom osemfinále so španielskym tenistom Fernandom Verdascom.

EUR1 30,21
USD1 19,17
GBP1 38,19
*************************************
Slnečno postupne polooblačno. Najvyššia denná teplota 24 až 29 st. Na horách vo výške 1500 m okolo 18 st. Slabý severný vietor.