Tuesday, June 24, 2008

pripravila katarína plavčanová

16.00
Susedné Česko ochromil najväčší štrajk v modernej histórii. Vyhlásila ho Českomoravská konfederácia odborových zväzov - státisíce Čechov začali protestovať proti vládnym reformám. Štrajk medzi 13-tou a 14-tou pocítili aj obyčajní ľudia, ktorí sa v tomto čase budú presúvali vlakmi, alebo hromadnou dopravou. Lekári a zdravotníci protestujú už od rána, väčšina českých nemocníc poskytuje len najnutnejšiu starostlivosť, inak dnes nepracujú.

Silná búrka sa včera popoludní prehnala západnou Ukrajinou, pričom zabila štyroch ľudí a zranila ďalších piatich. Búrka zasiahla ľvovský región na západe krajiny. Padajúce stromy zničili desiatky budov.

Tri týždne po svojom stiahnutí sa zo súboja o demokratického kandidáta na amerického prezidenta vstúpi Hillary Clintonová prvýkrát do predvolebného boja za svojho bývalého konkurenta Baracka Obamu. Ako informovali Obamovi spolupracovníci, niekdajšia prvá dáma sa v piatok v New Hampshire zúčastní na prvom spoločnom vystúpení so senátorom. Mesto Unity (jednota) si vybrali pre jeho symbolický význam, ale tiež preto, že tu v primárkach 8. januára obaja vtedajší súperi získali rovnaký počet 107 hlasov.

Líder zimbabwianskej opozície Morgan Tsvangirai musel ujsť na holandské veľvyslanectvo. Jeho dom sa chystali napadnúť vojaci. Včera sa rozhodol odstúpiť z druhého kola prezidentských volieb. V krajine sa totiž stupňuje štátom podporované násilie voči jeho stúpencom. Aj ďalší opoziční lídri sa musia ukrývať.

Osud ministra Počiatka je v rukách poslancov. Keďže premiér Fico odmietol prijať jeho demisiu, pokúsi sa ho odvolať opozícia. Mimoriadna schôdza je už zajtra popoludní. Opozícia ministra podozrieva, že finančným skupinám vyzradil dôverné informácie o kurze koruny. Na odvolanie ministra však nemá potrebný počet poslancov. Počiatek ani Fico únik informácií nepripúšťajú. Ministra sa zastali aj finančníci z J&T

V Bardejovských Kúpeľoch dnes slávnostne otvorili lesný náučný chodník Čierna mláka, ktorý vytvorili lesníci z podniku Lesy SR vo svojom voľnom čase. Chodník je v Ondavskej vrchovine, začína aj končí sa na mieste nazývanom Nad jazierkom. Trasa dlhá 4,4 kilometra je zokruhovaním troch rôzne náročných chodníkov. Na celej trase je 18 zastávok, na ktorých lesníci umiestnili náučné tabule s informáciami o faune a flóre.

Po Dominike Cibulkovej a Dominikovi Hrbatom sa s účinkovaním vo dvojhre na tenisovom Wimbledone rozlúčila aj Magdaléna Rybáriková. Pri premiére v hlavnej súťaži prehrala s Rumunkou Monicou Niculescuovou v troch setoch 6:1, 3:6 a 4:6.

Nemecký futbalový brankár Jens Lehmann chce oslavovať v nedeľu večer titul majstra Európy. Jednotka medzi žrďami v nemeckom tíme musí so spoluhráčmi ešte vyhrať dva zápasy. Po úspechu vo štvrťfinále Eura s Portugalskom ich v stredu večer čaká zraneniami zdecimované Turecko. Za víťazstvo na majstrovstvách Európy by som položil aj život. Víťazstvo môže znamenať veľmi veľa. Potom budem môcť aj ľahšie hovoriť o svojej budúcnosti," poznamenal Lehmann pre Daily Star. Tridsaťosemročný brankár kompletizuje svoj prestup z Arsenalu do Stuttgartu a po európskom šampionáte by mohol ukončiť reprezentačnú kariéru. Ak by Nemecko hralo vo finále vo Viedni, bol by to jeho 59. zápas v národnom tíme.

***********************************
NOC:
Prevažne polojasno. Sem-tam búrky. Najnižšia nočná teplota 20 až 16 st. Slabý, prevažne severný vietor.

STREDA:
Slnečno a veľmi teplo. K tomu sa pridajú aj prehánky a búrky. Najvyššia denná teplota 27 až 31 st. Na horách okolo 18 st. Slabý vietor.