Monday, June 30, 2008

pripravila katarína plavčanová Možnosť rozhodnúť sa o podobe dôchodkového sporenia sa dnes definitívne končí

10.00
Druhé kolo prezidentských volieb v Zimbabwe neodráža vôľu ľudu a podmienky pred voľbami poškodili ich dôveryhodnosť, uviedla včera pozorovateľská skupina z Južnej Afriky. Proces, predchádzajúci voľbám, v ktorých zvíťazil jediný kandidát, dlhoročný prezident Robert Mugabe, nebol v súlade so štandardmi demokratických volieb. Opozičný líder Morgan Tsvangirai sa rozhodol druhé kolo volieb bojkotovať pre obavy z prenasledovania jeho voličov.

Poľsko a USA môžu podpísať už tento týždeň dohodu o umiestnení americkej protiraketovej základne v Poľsku, myslí si to šéf parlamentného klubu vládnucej Občianskej platformy Zbigniew Chlebowský. Rusko varovalo, že ak dôjde k rozmiestneniu amerických rakiet v strednej Európe, bude to považovať za novú hrozbu svojej národnej bezpečnosti a môže dôjsť k novým pretekom v zbrojení.


Možnosť rozhodnúť sa o podobe dôchodkového sporenia sa dnes definitívne končí. Druhý súkromný dôchodkový pilier sa po polročnom prechodnom otvorení zatiaľ definitívne uzavrie. Do konca minulého týždňa sa rozhodlo z druhého dôchodkového piliera vystúpiť 77 tisíc ľudí, naopak pre vstup sa rozhodlo necelých 13-tisíc.


Penzie dôchodcom sa budú zvyšovať zrejme už od januára 2009. Pripustil to premiér Robert Fico. Doteraz o zmene opatrne hovorila len ministerka práce Viera Tomanová. Dôchodky sa v súčasnosti valorizujú vždy v júli, v tomto roku to bude o päť percent, teda priemerne o 445 korún. "Uvidíme, koľko bude nadpríjem štátu na dani z pohonných hmôt," povedal včera Fico. Premiér ráta s vyššími príjmom, keďže ceny benzínu vzrástli.


Slovenskú republiku by mal navštíviť líbyjský premiér Bagdádí Alí Mahmúdí. Stretnutie medzi Mahmúdím a premiérom Ficom sa uskutoční v prvej polovici júla. Návšteva má mať ekonomický rozmer. Mahmúdího by mala sprevádzať početná skupina podnikateľov so záujmom investovať na Slovensku.


Eiffelova veža v Paríži bude počas nadchádzajúceho francúzskeho predsedníctva Európskej únie osvetlená v modrej a žltej, ktoré sú farbami spoločenstva. Oficiálne osvetlenie, ktoré bude trvať počas dvoch letných mesiacov, zapnú dnes večer. Slávna parížska atrakcia bude svietiť podľa vzoru európskej vlajky. Počas osláv nového milénia dostala najnavštevovanejšia pamiatka na svete malý svetelný maják a desaťtisíce nových žiaroviek. V januári 2004 sa Eiffelova veža osvietila počas osláv čínskeho Nového roku na červeno.


Známy televízny moderátor Rastislav Žitný na Záhorí autom narazil do rodiny na bicykloch. Haváriu neprežil päťročný chlapček, jeho 33-ročného otca i samotného moderátora previezli s ťažkými zraneniami do nemocnice.


Titul majstrov Európy získali po 44 rokoch španielski futbalisti. Vo viedenskom finále zdolali Nemecko gólom Fernanda Torresa z 33. minúty 1:0.


Slovenskí volejbaloví reprezentanti zvíťazili vo včerajšom stretnutí 5. ročníka Európskej ligy v anglickom Sheffielde nad Portugalskom hladko v troch setoch 3:0. Splnili tak cieľ, s ktorým cestovali na Britské ostrovy - tri víťazstvá. Slováci si najskôr v piatok poradili s Gréckom (3:0) a v sobotu dokázali rovnako triumfovať aj nad domácou Veľkou Britániou. Keďže Holandsko malo počas tohto víkendu voľno, Slováci sa prepracovali na čelo tabuľky A-skupiny.


Euro 30,31, americký dolár 19,24 a britská libra 38,25

*******************************************
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 25 až 29 st. Na horách okolo 17 st. Slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.