Sunday, June 22, 2008

Pripravil Michal Novák: Tsvangirai po násilí odstúpil

7:00 23.06.2008

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničnú politiku Javier Solana označil za pochopiteľné rozhodnutie vodcu zimbabwianskej vlády odstúpiť z druhého kola prezidentských volieb kvôoi násiliu v krajine. "V týchto podmienkach sa tieto voľby stali paródiou na demokraciu a rozhodne nie sú hodné afrického kontinentu dneška." uviedol Solana.

Francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner označil zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho za "gaunera a vraha" po odstúpení vodcu opozície africkej krajiny Morgana Tsvangiraia z druhého kola volieb hlavy štátu. "Je to skutočne najväčšie popretie demokracie, aké Afrika pozná," pokračoval Kouchner, ktorý Mugabeho administratívu vládnucu 28 rokov označil za "diktatúru, ktorá pretrváva len vďaka tým najkrvavejším metódam."

Saudský minister ropného priemyslu Ali al-Nuaimi uviedol, že svet má dostatok zásob ropy na "mnoho desaťročí" a jeho krajina bude masívne investovať, aby dosiahli produkciu 15 miliónov barelov denne. Ako zdôraznil, "obavy z nedostatku v dlhodobom výhľade zrejme zohrávajú úlohu v silných cenách, myslím si však, že sú rozhodne nepatričné," uviedol.

28 pasažierov a členov posádky trajektu, ktorý sa potopil pri pobreží filipínskeho ostrova Sibuyan, našli živých. Skupine sa včera podarilo na záchrannom člne doplávať do dediny pri meste Mulana, viac ako 24 hodín po potopení lode Princess of the Stars. Ráno našli len štyroch, ktorí nehodu prežili, a štyroch mŕtvych. Viac ako 700 ľudí je stále nezvestných. Trajekt sa dostal do oka tajfúnu a viezol asi 750 ľudí. Loď sa potopila v sobotu.

Okolo 60 imigrantov z Afriky, ktorí sa chceli dostať do Európy, sa včera snažili vynútiť si cestu cez hraničných post Beni-Enzar v španielskej enkláve Melilla v Maroku. Väčšinu z nich však bezpečnostné sily zastavili. Podľa oficiálnych informácií viacerí príslušníci pohraničnej stráže boli pri incidente zranení. Imigranti zaútočili tyčami a kameňmi. Ide o najväčší útok Afričanov v Melille od júla 2005, keď pri podobnom pokuse zahynulo 14 imigrantov.

Okolo 50 ľudí, vrátane malého dieťaťa, sa včera priotrávilo čpavkom, ktorý unikol na kúpalisku v juhonemeckom meste Kulmbach. Na kúpalisku bolo okolo 2500 ľudí. Na miesto prišlo vyše 200 záchranárov, ktorí na parkovisku pri letnom areáli poskytovali prvú pomoc.

Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová nevidí dôvod na to, aby bol druhý pilier otvorený dlhšie ako do konca júna. Predĺženie doby na výstup odmieta napriek tomu, že v kapitalizačnom pilieri naďalej zostáva množstvo ľudí, pre ktorých je to podľa nej nevýhodné. Ako príklad uviedla 330 tisíc sporiteľov, ktorí od vstupu nezaznamenali na účtoch v dôchodcovských spoločnostiach žiadny príjem. Podľa Tomanovej si vláda splnila svoju povinnosť tým, že dala sporiteľom „druhú šancu“ na návrat do priebežného systému.

Slovensko zaznamenalo počas víkendu viacero rekordov. V obci Kynek neďaleko Nitry bola najväčšia gulášová párty – obľúbenú pochúťku varilo 68 družstiev. Pod hradbami Spišského hradu sa bojovalo o titul Najsilnejšieho muža Slovenska medzi východoslovenskými energetikmi.

Kurzy NBS:
EUR1 30,34
USD1 19,43
GBP1 38,42

Sport

Futbalisti Španielska sa stali posledným semifinálistom ME. Včera večer zdolali Taliansko po bezgólovom zápase až v jedenástkovom rozstrele 4:2.

Rozhodcovská komisia odobrila kontroverzné rozhodnutie slovenského arbitra Ľuboša Micheľa v sobotňajšom štvrťfinálovom zápase Holandsko - Rusko (1:3 po predĺžení). Micheľ v závere riadneho hracieho času najprv obrancovi "Zbornej" Kolodinovi za faul na Wesleyho Sneijdera ukázal druhú žltú kartu, ktorá automaticky znamenala červenú a predčasný koniec pre hráča. Po konzultácii s čiarovým rozhodcom Balkom však svoj verdikt zmenil. "Ľuboš Micheľ bol po porade presvedčený, že faul nebol na žltú kartu," uvádza sa v oficiálnom stanovisku rozhodcovskej komisie UEFA. Spomalené televízne zábery naozaj odhalili, že ruský stopér Holanďana nefauloval.

**********************
Polooblačno, časom až oblačno. Popoludní miestami prehánky a búrky, ojedinele aj s krúpami. Najvyššia denná teplota 30 až 35, na Kysuciach, Orave, v Liptove
a na Spiši okolo 28 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 21 st.
Vietor 10 až 25 km/h, pri búrkach prechodne silnejší.