Wednesday, June 25, 2008

pripravila katarína plavčanová

18.00
Lisabonská zmluva je teraz neplatná a akýkoľvek pokus o jej oživenie by bol pre EÚ "katastrofou", povedal český prezident Václav Klaus v rozhovore pre dnešné vydanie španielskeho denníka El País. "EÚ nemôže ignorovať svoje vlastné pravidlá. Írsko otvorene a demokraticky Lisabonskú zmluvu odmietlo a preto nemôže nadobudnúť platnosť," povedal Klaus.

Líder zimbabwianskej opozície Morgan Tsvangirai dnes povedal, že snaha prezidenta Roberta Mugabeho narušiť druhé kolo volieb hlavy štátu vyústila do vyhlásenia vojny. Politická kríza v Zimbabwe sa prehĺbila potom, ako Tsvangirai v piatok oznámil, že odstupuje z boja o post prezidenta, pretože násilnosti znemožňujú konanie čestných volieb a nechce ohroziť životy ľudí, ktorí by za neho hlasovali.

Prvá tohtoročná vlna horúčav po jarných upršaných týždňoch zasiahla okrem Talianska dnes aj Španielsko a Portugalsko. Úrady v centrálnej časti a na juhu Španielska vyhlásili teplotný poplach vo viacerých regiónoch, napríklad v Andalúzii očakávajú teploty až 39 stupňov Celzia.

Národná rada stále rokuje o odvolaní ministra financií Jána Počiatka. Schôdzu zvolal predseda parlamentu na žiadosť 32 poslancov opozičných strán. Dôvodom je podozrenie z úniku tajných informácií o zmene kurzu koruny. Premiér chce, aby sa opoziční politici Jánovi Počiatkovi ospravedlnili. Guvernér Národnej banky včera totiž nepriamo potvrdil, že minister Počiatek o zmene kurzu nemohol vedieť.

Premiér Fico sa podľa predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu evidentne vyhol tomu, aby sa prišiel otvorene zastať svojho ministra. Evidentné je však aj to, že ministra neodvolá, lebo J&T je proti, dodal.

Dva roky po znížení hranice vekovej trestnej zodpovednosti z pätnásť na štrnásť rokov klesla drobná kriminalita maloletých takmer o dve tretiny. Kým v roku 2005 prichytili deti, ktoré nie sú trestne zodpovedné pri 140 krádežiach, v roku 2006 to bolo 78 a minulý rok už len 53 prípadov. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú poskytla Marta Bujňáková z policajného prezídia.

Generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody Ján Mizerák, riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko, riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Peter Líška a riaditeľ Pieninského národného parku Štefan Danko dnes podpísali dohodu o vzájomnej spolupráci pri ochrane prírody a krajiny. Lesníci a ochranári dnes uzavreli prímerie po približne 15 rokoch. Podľa riaditeľa Správy TANAP-u Pavla Majka doterajšie spory vyplývali skôr z osobných než profesionálnych konfliktov.

***mier***

Gerlachovský štít je stále najžiadanejším cieľom túr s horským vodcom vo Vysokých Tatrách. Horský vodca Pavol Rajtár

***gerlach***

Hovoriť o aklimatizácii v Tatrách sa môže podľa Rajtára zdať niekomu smiešne, ale je namieste. Príkladom je podľa neho Lomnický štít, kde sa turisti po vystúpení z lanovky zadýchajú už po výstupe niekoľkých schodov. Problémy s výškou sa totiž začínajú vo výškach nad 2000 metrov. Pamätať na to by mali najmä starší a menej fyzicky zdatní návštevníci, povedal skúsený horský vodca. Turistom vraj okrem toho treba stále pripomínať dobré topánky a oblečenie.


V Dubaji postavia rotujúci mrakodrap. Bude poháňaný slnkom a vetrom a jeho tvar sa bude neustále meniť, tak, ako budú jednotlivé poschodia rotovať okolo stredovej osy. Ľudia, ktorí budú vlastniť celé poschodie, budú môcť hlasom kontrolovať rotáciu, pričom budú mať možnosť zvoliť si rýchlosť otáčania. Najprv to bude pohľad na Perský záliv, neskôr zasa na panorámu mesta. Mrakodrap bude mať 80 poschodí.

Dnes o tri štvrte na 9 sa v Bazileji hrá prvé semifinále futbalových ME: Nemecko – Turecko. Dnešný súboj teda určí prvého finalistu šampionátu. Zo súčasného pohľadu zápas tradičného turnajového mužstva s najväčším prekvapením ME. Nemci vo štvrťfinále vyradili kandidátov na titul Portugalcov, Turci si po nervydrásajúcom závere v predĺžení a neskôr v penaltovej lotérii poradili s ambicióznymi Chorvátmi.

Vedenie Slovenského futbalového zväzu sa dnes predpoludním dohodlo na ukončení pracovnej zmluvy k 30. júnu s doterajším hlavným trénerom našej reprezentácie Jánom Kocianom.

***kocian***

O novom kormidelníkovi bude zajtra rozhodovať mimoriadne zasadnutie výkonného výboru Futbalového Zväzu. Bude ním zrejme Vladimír Weiss.

Viceprezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Ján Filc, ktorý v rokoch 1999 - 2002 stál pri najväčších úspechoch slovenského hokeja od vzniku samostatnej Slovenskej republiky, je pripravený vrátiť sa ku kormidlu A-tímu.

Slovenský motocyklista Jaroslav Katriňák na Rely Transorientale Petrohrad - Peking je nadalej najrýchlejším jazdcom. V 300-kilometrovom teste, ktorý bol súčasťou 13. etapy, ktorá viedla cez vysoké prieskové duny v púšti Gobi obsadil 3. miesto. Etapu vyhral Nór Pal Anders Ullevalsetter pred Rusom Alexejom Kolomycynom.

Janette Husárová spolu so svojou štvorhrovou partnerkou Ivetou Benešovou postúpila do druhého kola štvorhry na najslávnejšom tenisovom turnaji vo Wimbledone. V úvodnom zápase zdolali Erakovicovú (Nový Zéland) s Krajicekovou (Holandsko) 6:0, 6:2. Do prvého kola štvorhier by mali dnes ešte zasiahnuť aj Dominika Cibulková i Dominik Hrbatý. Cibulková hrá s Ruskou Alisou Klejbanovovou. Hrbatý sa spolu s argentínčanom Del Potrom postavia na kurt proti 16. nasadenému francúzskemu páru Benneteau-Mahut.
*********************************
NOC:
Spočiatku polojasno. Od západu postupne veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota 20 až 16 st. Južný vietor pri búrkach prechodne zosilnie.

ŠTVRTOK:
Prevažne oblačno. Miestami prehánky, ojedinele aj búrky. Popoludní sa vyjasní.
Najvyššia denná teplota 25 až 30, na severe miestami okolo 23 st. Vietor od severozápadu.