Monday, June 23, 2008

Pripravil Michal Novák: Poradca zavaril McCainovi

8:00 24.06.2008

Republikánskemu kandidátovi na prezidenta Spojených štátov Johnovi McCainovi zavaril jeden z jeho kľúčových poradcov. V rozhovore pre magazín Fortune vyhlásil, že McCainovi by pred voľbami pomohlo, ak by sa v Spojených štátoch odohral teroristický útok, podobný tomu z 11. septembra 2001. McCain sa už od výrokov svojho poradcu Charlieho Blacka dištancoval, tábor demokratického kandidáta Baracka Obamu hovorí o "totálnej nechutnosti" a ľútosť vyjadril už aj samotný Black.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval vládnych predstaviteľov v Zimbabwe, aby zrušili druhé kolo prezidentských volieb naplánované na piatok. Ako dôvod uviedol štátom sponzorované násilie, ktoré prinútilo opozičného lídra Morgana Tsvangiraiho k odmietnutiu účasti. Ako ďalej dodal, tento krok by len prehĺbil rozdelenie krajiny a vyprodukoval výsledky, ktoré nemôžu byť medzinárodne uznané.

Mierová dohoda na Blízkom východe sa nedá dosiahnuť, ak Izrael neuzná suverenitu tých častí Jeruzalema, ktoré si nárokujú Palestínčania. V prejave pred izraelskými poslancami to v Jeruzaleme povedal francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Izrael tiež vyzval, aby zastavil budovanie osád na Západnom brehu. "Nebude mier bez okamžitého a úplného zastavenia budovania osád, bez uznania Jeruzalema ako hlavného mesta dvoch štátov a bez záruky slobodného prístupu k svätým miestam všetkých vierovyznaní," vyhlásil Sarkozy.

Vyše 90 percent obyvateľov Spojených štátov verí v Boha alebo v nejakú univerzálnu bytosť, stvoriteľa. Dokonca aj každý piaty z tých, čo sami seba označili za ateistov, zároveň uviedol, že verí v Boha. Podľa autora prieskumu títo respondenti podľa všetkého nevedia, čo je to ateizmus. "Znelo to dobre, tak to zaškrtli," myslí si Smith o veriacich ateistoch. Až 79 percent Američanov verí na zázraky.

Minister financií Ján Počiatek zostáva vo svojej funkcii. "Nestalo sa nič, čo by od stredy zmenilo môj názor a nevidím dôvod, aby Počiatek podával demisiu," povedal včera premiér Robert Fico. Rozhodnutie ministra financií ponúknuť mu svoju pozíciu ministra pritom považuje Fico za "podstatne zrelší akt, ako jeho návštevu jachty finančnej skupiny J&T v Monaku".

Kurzy NBS:

EUR1 30,35
USD1 19,55
GBP1 38,39

SPORT

Z trojice slovenských tenisových zástupcov, ktorí zasiahli do bojov vo Wimbledone nepostúpil včera do 2. kola dvojhry ani jeden. Dominika Cibulková a Dominik Hrbatý sa s najslávnejším turnajom na svete hneď v úvode rozlúčili, Magdaléna Rybáriková dohrá svoj súboj 1. kola dnes Proti Rumunke Monice Niculescovej ho však má dobre rozohratý, keď v rozhodujúcom treťom sete vedie 4:2 a je na podaní.

Cibulková nepotvrdila proti Číňanke Jie Ženg úlohu rebríčkovej favoritky a podľahla jej 4:6, 3:6. Hrbatý nestačil na svetovú jednotku Rogera Federera a podľahol mu za 79 minút hladko 3:6, 2:6, 2:6.

*****************************

Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 28 až 32, na Kysuciach, Orave, v Liptove
a na Spiši miestami okolo 26 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 18 st.
Severozápadný až severný vietor 5 až 20 km/h.