Friday, June 27, 2008

pripravila katarína plavčanová Chudobné hlavne africké krajiny sa snažia presadiť zákaz exportu toxického odpadu

13.00
Európska únia by mala zvážiť stiahnutie svojich veľvyslancov zo Zimbabwe po tom, ako tam úrady začali násilné voľby, myslí si to taliansky minister zahraničia. V Zimbabwe sa dnes začalo druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom je iba jeden kandidát, súčasný prezident Robert Mugabe. Opozičný líder Morgan Tsvangirai sa rozhodol voľby bojkotovať po násilných útokoch na jeho stúpencov počas predvolebnej kampane, pri ktorých zahynulo vyše 80 osôb.

Chudobné hlavne africké krajiny sa snažia presadiť zákaz exportu toxického odpadu. Chcú sa tak chrániť pred stálym prívalom nebezpečných chemikálií a použitej elektroniky poškodzujúcej ich zdravie a životné prostredie. Proti návrhu sú Spojené štáty, Japonsko a India. Milióny chudobných ľudí sú vystavené vplyvu ťažkých kovov a ďalším toxínom.
"Zákaz je veľmi dôležitý, pretože nás ubezpečí o tom, že neprídu ľudia, ktorí vysypú tieto veci na naše pobrežia, apelovala na dnešnej konferencii v Indii nigérijská ministerka životného prostredia Halima Tayo Alaová.

Minister Počiatek stále nevysvetlil, ako cestoval na preteky formuly 1 do Monaka. Minister ešte v stredu sľúbil, že je ochotný cestu zdokladovať. Neurobil to však. "Už sa k tomu nebudeme ďalej vyjadrovať," uviedol včera jeho hovorca Miroslav Šmál a len zopakoval, že Počiatek na preteky do Monaka cestuje pravidelne s priateľmi a že si hradil aj všetky náklady.

Uplynulý školský rok bol rokom očakávania školskej reformy a jej schválenie zbavilo ľudí neistoty. Povedal to minister školstva Ján Mikolaj. Osobne je presvedčený, že ľuďom odľahlo. Podľa neho vidia, ako zákon vyzerá, ako sú pripravené jednotlivé vyhlášky, aký je štátny vzdelávací program, aké majú možnosti. Už vedia, o čom tá reforma vlastne je, skonštatoval Mikolaj.

Na bratislavskom letisku Milana Rastislava Štefánika zaznamenali vo štvrtok rekordný počet príletov a odletov. Aj chod slovenského letiska tak ovplyvnili majstrovstvá Európy vo futbale. Včera, keď sa vo Viedni hral semifinálový zápas Rusko-Španielsko, na letisku zaznamenali 221 príletov a odletov. Okrem pravidelných a chartrových letov prevažná väčšina súkromných letov smerovala z Ruska a Španielska, ale zaevidovali aj prílety zo Švajčiarska, Maďarska či susedného Rakúska.

Cyklisti by nemali hasiť smäd pivom, inak sa od októbra tiež nevyhnú vysokým pokutám. Ak ich polícia prichytí na bicykli pod vplyvom alkoholu, hrozí im trest až do výšky 30-tisíc korún. V súčasnosti zaplatia najviac 10-tisíc. Vlani zomrelo pri dopravných nehodách vyše 50 cyklistov, viacerí z nich zapríčinili nehodu práve pod vplyvom alkoholu. Pokute sa nevyhnú ani vtedy, ak ich polícia prichytí bez prilby.

Šesť týždňov pred začiatkom OH prišla Čína o svojho favorita v plávaní. Elitný znakár Ou-jang dostal doživotný zákaz za pozitívny nález na anabolický steroid clenbuterol.

Vedenie českého futbalu sa snaží nájsť nového reprezentačného trénera v zahraničí. Ďalším adeptom na uvoľnený post po Karlovi Brücknerovi je bývalý hviezdny hráč Barcelony a Bulharska Christo Stoičkov.
***********************************
POPOLUDNIE:
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 24 až 28 st. Na horách 17 st. Vietor od západu do 6 m/s.