Monday, June 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Riceová skritizovala Čínu

13:00 30.06.2008

Otázku dodržiavania ľudských práv otvorila dnes v Číne americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová, ocenila však rozhodnutie čínskych predstaviteľov rokovať s vyslancami tibetského dalajlámu. V Pekingu Riceová kritizovala väznenie disidentov ako aj kontrolu komunistickej strany nad internetom. Podľa mediálnych správ v Číne zadržali už desiatky bloggerov za kritiku vlády. Agenda rokovaní zahŕňala aj krízu v Zimbabwe, severokórejský jadrový program, klimatické zmeny ako aj ekonomické problémy sveta.

Staronový prezident Zimbabwe Robert Mugabe pricestoval dnes na summit Africkej únie do Egypta. Zaznievajú však výzvy o ignorovaní jeho osoby africkými lídrami pre sporné piatkové voľby. Tie budú aj ústrednou témou stretnutia 53-členného spoločenstva afrických štátov.

Česko dnes majú opäť zasiahnuť silné búrky. Pridať sa možno aj prietrž mračien. Ak sa naplní predpoveď meteorológov, vietor bude dosahovať rýchlosť až 80 km/h a napadne 35 milimetrov zrážok.

Do parlamentu dnes ráno prišiel muž z východného Slovenska. Vyhrážal sa, že na sebe odpáli výbušninu. Policajti z Úradu na ochranu ústavných činiteľov a protiteroristickej jednotky s ním začali vyjednávať. Podľa hovorcu ministerstva vnútra Erika Tomáša muž chcel, aby za ním prišiel minister vnútra Robert Kaliňák a televízny štáb. Šéf ochranky mužovi povedal, že pustí k nemu ministra a štáb len vtedy, keď sa nechá prehľadať. Policajti muža prehľadali a prišli na to, že na tele má imitáciu výbušniny. Minister sa s ním podľa Tomáša rozprával asi 20 minút. Prisľúbil mu preskúmanie sťažnosti na postup policajtov a prokuratúry v jeho veci, ktorá sa ťahá od roku 1999. Muža po rozhovore zadržali a predviedli na výsluch. Hrozí mu obvinenie zo všeobecného ohrozenia.

Slovenskú republiku by mal navštíviť líbyjský premiér Bagdádí Alí Mahmúdí. NA stretnutie s premiérom Ficom by mal pricestovať v prvej polovici júla. Návšteva má mať ekonomický rozmer. Mahmúdího by mala sprevádzať početná skupina podnikateľov so záujmom investovať na Slovensku.

Od zajtra čaká pacientov opäť zmena cien liekov. Len mesiac po plošnom znižovaní cien liečiv začne platiť nová kategorizácia. Bez doplatku bude ďalších 25 liekov. Od júla nebudú pacienti uhrádzať žiadny doplatok pri 1 437 prípravkoch.

Sport

Titul majstrov Európy získali po 44 rokoch španielski futbalisti. Vo viedenskom finále zdolali Nemecko gólom Fernanda Torresa z 33. minúty 1:0.

Na futbalových majstrovstiev Európy v Rakúsku a Švajčiarsku padlo 77 gólov, vrátane štyroch z pokutových kopov. Štatistici nezaznamenali počas troch týždňov šampionátu ani jeden vlastný gól. Najviac sa činili španielski strelci, v šiestich zápasoch dali 12 gólov. Rakúsko, Francúzsko, Grécko, Poľsko a Rumunsko, tí všetci dali iba po jednom góle.

Podľa štatistík mali najlepšiu obranu Chorváti, v štyroch súbojoch inkasovali len dvakrát. Na druhej strane síce Francúzi a Česi vo svojich prvých vystúpeniach neinkasovali, ale v ďalších dvoch zápasoch ich brankári lovili loptu zo siete celkovo šesťkrát.

Marek Hamšík má cenu 15 milónov eur. Presne toľko peňazí za neho ponúkol Juventus Turín, Neapol však ponuku odmietol a odkázal, že Marek nie je na predaj

Slovenský hokejový obranca Ľubomír Višňovský bude pokračovať vo svojej zámorskej kariére v Edmontone, ktorý ho získal z Los Angeles výmenou za centra Jarreta Stolla a obrancu Matta Greena.

****************************

Veľká, neskôr od západu zmenšená oblačnosť. Na mnohých miestach občasný dážď alebo prehánky, miestami aj búrky.
Najvyššia denná teplota 23 až 28 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 17 st.
Slabý premenlivý vietor.