Thursday, June 26, 2008

pripravila katarína plavčanová Nočná búrka si na Slovensku si doteraz vyžiadala 147 výjazdov hasičov

16.00
Francúzsky premiér François Fillon dnes vyhlásil, že rozhodnutie írskych voličov, ktorí odmietli Lisabonskú zmluvu, musí Európa rešpektovať. "Európa potrebuje menej inštitucionálnych debát a viac konkrétnych odpovedí na problémy,“ pokračoval Fillon na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom EP Hansom-Gertom Pötteringom.

Juh Izraela dnes opäť zasiahla palestínska raketa z pásma Gazy, ktorá však nespôsobila nikomu žiadne zranenia ani škody. Raketa dopadla na pole neďaleko mesta Siderot. Ide už o štvrtý podobný incident odkedy 19. júna vstúpilo do platnosti prímerie uzavreté medzi Izraelom a hnutím Hamas, ktoré kontroluje Pásmo Gazy. K trom raketovým útokom odpáleným v utorok sa priznala menšia ozbrojená organizácia Islamský džihád, ktorá prímerie nepodporila a už vopred ohlásila, že ho poruší.

Podľa očakávaní Severná Kórea dnes odovzdala deklaráciu svojich jadrových programov a Spojené štáty americké by mali krajinu vzápätí vyradiť zo zoznamu štátov podporujúcich terorizmus. Informovali o tom predstavitelia krajín zúčastňujúcich sa na šesťstranných rozhovoroch o jadrovom odzbrojení Kórejského polostrova. Zástupcovia zúčastnených krajín (Severná a Južná Kórea, Japonsko, Rusko, USA a Čína) sa tiež dohodli na mechanizme, ktorým budú sledovať plnenie vzájomných záväzkov.

Britský premiér Gordon Brown dnes zverejnil plán, podľa ktorého krajina počas nasledujúcich 12 rokov zvýši výrobu elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov 10-násobne a tým zníži objem emisií oxidu uhličitého. Súčasťou plánu je postavenie 7 000 veterných turbín. Návrh vlády predpokladá, že krajina v roku 2020 získa 15 % energie z obnoviteľných zdrojov a investície vo výške približne 100 miliárd libier. "Toto je zrod zelenej revolúcie... uviedol premiér Gordon Brown.

Slovensko navštívi britská kráľovná Alžbeta II. a jej manžel vojvoda z Edinburgu. Informovala o tom britská ambasáda na Slovensku. Kráľovná príde na Slovensko na jeseň na pozvanie prezidenta Gašparoviča. Okrem Slovenska navštívi aj Slovinsko. Pôjde o prvú štátnu návštevu kráľovnej a vojvodu z Edinburgu v týchto krajinách. Slovensko už v minulosti navštívili jej synovia Charles a Andrew. Alžbeta II. je najdlhšie vládnuca panovníčka na svete. Funkcie sa ujala vo februári 1952 po smrti svojho otca Gregora VI.

Nočná búrka si na Slovensku si doteraz vyžiadala 147 výjazdov hasičov. Nemuseli zasahovať iba v Košickom kraji. Hasiči stále odstraňujú následky silného vetra. Práce prebiehajú najmä v Bratislavskom kraji - na území Bratislavy a v okrese Senec. Nočná búrka spôsobila niekoľkomiliónové škody. Ich presná výška nie je v súčasnosti ešte známa, jednotlivé poisťovne ju stále sumarizujú.


Silná búrka, ktorá zasiahla včera večer Viedeň, spôsobila zranenia niekoľkým futbalovým fanúšikom. Asi 30tisíc ich bolo pred Viedenskou radnicou, kde sledovali zápas Nemecka s Tureckom na veľkoplošnej obrazovke. Medzi nimi bolo niekoľko tisíc nemeckých fanúšikov. Napriek varovaniu meteorológov pred očakávaným nečasom prezentovaného aj na plátne počas hry sa dav nerozišiel. Po tom, čo víchrica prišla náhle a po 22-hej hodine udrela silou orkánu - rýchlosťou 100 km/h. niekoľkotisícový dav spanikáril a pri úteku pred nepriaznivým počasím pošliapal dvoch ľudí, ktorí - našťastie - vyviazli len z vážnymi zraneniami.

Ministerstvo práce a Sociálna poisťovňa informujú, že ku dňu 26. 6. 2008 vystúpilo z II. piliera 72 563, naopak, do II. piliera vstúpilo 12 968 sporiteľov. Tento fakt je pozitívny najmä z pohľadu vekovej štruktúry ľudí, ktorí sa rozhodli opustiť II. pilier – drvivú väčšinu predstavujú 40 a viac roční – teda tí, pre ktorých by bolo s najväčšou pravdepodobnosťou perspektívne zotrvanie v ňom nevýhodné.

Americká tenistka Lindsay Davenportová bez boja vzdala svoj súboj 2. kola dvojhry žien vo Wimbledone, v ktorom mala hrať proti Argentínčanke Gisele Dulkovej. Dôvodom je zranenie pravého kolena.

Slovenská tenistka Janette Husárová a Brazílčan Andre Sa prehrali v 1. kole miešanej štvorhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone s juhoafricko-americkým párom Moodie, Craybasová 2:6, 2:6.

Staronovým trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie sa od 1. júla stane Ján Filc. Kouč majstrov sveta z roku 2002 podpíše so SZĽH zmluvu na dva roky a na poste vystrieda Júliusa Šuplera.
*****************************************
NOC:
Oblačno a na mnohých miestach búrky a prehánky, miestami i dážď.
Najnižšia nočná teplota 18 až 14 st.
Severozápadný až severný vietor do 5 m/s (20 km/h).

PIATOK:
Prevažne oblačno. Na viacerých miestach prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 25 až 29 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 17 st.
Západný až severozápadný vietor 3 až 6 m/s (10 až 20 km/h), na východe prevažne slabý premenlivý vietor.