Monday, June 30, 2008

Priparvil Michal Novák:Vysoká komisárka Organizácie Spojených národov pre ľudské práva dnes rezignuje na svoju funkciu

14:00 30.06.2008

Vysoká komisárka Organizácie Spojených národov pre ľudské práva dnes rezignuje na svoju funkciu. 61-ročná Kanaďanka Louise Arbourová už v marci oznámila, že nemá záujem o predĺženie svojho štvorročného mandátu z osobných dôvodov. Počas svojho pôsobenia v úrade vydala množstvo dôležitých a usvedčujúcich správ o dodržiavaní ľudských práv počnúc Zimbabwe a končiac Spojenými štátmi. Ľudskoprávne organizácie poďakovali Arbourovej za to, že im zdvojnásobila financie a umožnila tým otvorenie nových centier OSN v krajinách, v ktorých predtým neexistovali.

Otázku dodržiavania ľudských práv otvorila dnes v Číne americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová, ocenila však rozhodnutie čínskych predstaviteľov rokovať s vyslancami tibetského dalajlámu. V Pekingu Riceová kritizovala väznenie disidentov ako aj kontrolu komunistickej strany nad internetom. Podľa mediálnych správ v Číne zadržali už desiatky bloggerov za kritiku vlády. Agenda rokovaní zahŕňala aj krízu v Zimbabwe, severokórejský jadrový program, klimatické zmeny ako aj ekonomické problémy sveta.

Staronový prezident Zimbabwe Robert Mugabe pricestoval dnes na summit Africkej únie do Egypta. Zaznievajú však výzvy o ignorovaní jeho osoby africkými lídrami pre sporné piatkové voľby. Tie budú aj ústrednou témou stretnutia 53-členného spoločenstva afrických štátov.

Česko dnes majú opäť zasiahnuť silné búrky. Pridať sa možno aj prietrž mračien. Ak sa naplní predpoveď meteorológov, vietor bude dosahovať rýchlosť až 80 km/h a napadne 35 milimetrov zrážok.

Do parlamentu dnes ráno prišiel muž z východného Slovenska. Vyhrážal sa, že na sebe odpáli výbušninu. Chcel, aby za ním prišiel minister vnútra Robert Kaliňák a televízny štáb. Keď sa nechal prehľadať a policajti zistili , že na tele má imitáciu výbušniny. Minister sa s ním rozprával asi 20 minút. Prisľúbil mu preskúmanie sťažnosti. Muža po rozhovore zadržali a predviedli na výsluch. Hrozí mu obvinenie zo všeobecného ohrozenia.

Sport

Titul majstrov Európy získali po 44 rokoch španielski futbalisti. Vo viedenskom finále zdolali Nemecko gólom Fernanda Torresa z 33. minúty 1:0.

Stodvadsať zranených hlásili zdravotníci z Madridu počas nočných osláv titulu Španielska na majstrovstvách Európy vo futbale. Jedna osoba sa podľa španielskych médií dokonca s vážnym poranením hlavy ocitla v ohrození života. Ďalšie stovky premohol alkohol a skončili buď na záchytných staniciach alebo s príznakmi úpalu na stanoviskách prvej lekárskej pomoci.

Anglický denník The Sun zverejnil rebríček desiatich najväčších sklamaní a zároveň pozitívnych prekvapení tohtoročných majstrovstiev Európy vo futbale. Za najväčie sklamanie označil The Sun výkony talianskeho kanoniera Lucu Toniho, za najväčie pozitívum zasa jeho španielskeho súpera z útoku Davida Villu. Ten sa stal napokon so 4 gólmi aj najlepším strelcom ME 2008.

Marek Hamšík má cenu 15 milónov eur. Presne toľko peňazí za neho ponúkol Juventus Turín, Neapol však ponuku odmietol a odkázal, že Marek nie je na predaj

Slovenský hokejový obranca Ľubomír Višňovský bude pokračovať vo svojej zámorskej kariére v Edmontone, ktorý ho získal z Los Angeles výmenou za centra Jarreta Stolla a obrancu Matta Greena.

Euro 30,31, americký dolár 19,24 a britská libra 38,25

****************************

Veľká, neskôr od západu zmenšená oblačnosť. Na mnohých miestach občasný dážď alebo prehánky, miestami aj búrky.
Najvyššia denná teplota 23 až 28 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 17 st.
Slabý premenlivý vietor.