Friday, June 20, 2008

Pripravil Michal Novák: Ratifikácia Lisabonskej zmluvy až po výroku súdu

16:00 20.06.2008

Londýnsky mestský súd vyzval v piatok britskú vládu, aby ešte odložila posledný krok potrebný na ratifikáciu Lisabonskej zmluvy, kým súd nerozhodne o podnete proti zmluve. Vláda zatiaľ na výzvu súdu nereagovala. Hoci Lisabonskú zmluvu schválili už obe komory britského parlamentu a vo štvrtok ju podpísala aj kráľovná, úplne posledným krokom v procese ratifikácie je až uloženie listín v depozitári v Ríme, čo sa ešte neodohralo. Londýnsky súd rozhoduje o podnete podnikateľa Stuarta Wheelera proti vláde premiéra Gordona Browna. Ten podľa neho podviedol celú krajinu a nedodržal svoj sľub, že o zmluve vypíše referendum.

Lídri Európskej únie rozhodnú o budúcnosti Európskej únie v súvislosti s Lisabonskou zmluvou na budúci summit. Ten bude až po prázdninách v októbri.

Účastníci summitu EÚ v Bruseli dnes ustúpili Českej republike, keď uznali problémy, ktoré má Praha s ratifikáciou Lisabonskej zmluvy. Ratifikácia európskej zmluvy v ČR sa zastavila koncom apríla pri rokovaní v parlamente, keď Senát žiadal ústavný súd o rozhodnutie, či zmluva neporušuje ústavu ČR.
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy povedal, že EÚ sa nebude môcť ďalej rozširovať bez reformnej zmluvy. Spochybnil tak plánovaný vstup Chorvátska do európskeho bloku. Považujem za veľmi zvláštne, že Európa má problém dohodnúť sa na svojich inštitúciách, ale zároveň uzná 28., 29. alebo 30. člena." Chorvátsko sa má stať 28. členom únie v roku 2010.

Dnes sa bude Európska rada zaoberať najmä problémom rastu cien palív a potravín a jeho dopadu na európskych občanov.

Venezuelský prezident Hugo Chávez pohrozil blokovaním investícií a dodávok ropy európskym krajinám, ktoré zavedú nové imigračné pravidlá. Podľa novej smernice, majú byť nelegálni imigranti zadržiavaní v špeciálnych centrách a po 18 mesiacov vyhostení, ak nedostanú povolenie na pobyt. Chávez vyhlásil, že opatrenie nesie "známky fašizmu" a tieto krajiny budú musieť "vybudovať koncentračné tábory" pre milióny imigrantov. "Naša ropa nepôjde do štátov," ktoré prijali takúto politiku, uviedol.

Európska únia zrušila sankcie uvalené na Kubu. Rozhodli tak ministri zahraničných vecí členských štátov v Bruseli. Naďalej vraj ale budú tlačiť na komunistický štát, aby zlepšil situáciu v oblasti ľudských práv. EÚ pristúpila k tomuto kroku aj napriek nevôli Spojených štátov. Európski lídri nám schválili prijatie eura od budúceho roka. Zostáva už len výmenný kurz, ten bude známy v júli.

Čína, India, Malajzia, Thajsko a Bangladéš patria medzi krajiny, kde sa najviac porušujú ľudské práva. Vyplýva to z prieskumu, ktorý vo Washingtone zverejnili pred dnešným Svetovým dňom utečencov.

Americké televízne štúdiá sa obávajú nových protestov. Zatiaľ čo sa Hollywood spamätáva z nedávnych veľkých protestov scénaristov, už sa pripravujú na ďalšie. Tentoraz nie sú spokojní herci. Zádrhelom sú aj v tomto prípade podmienky nových pracovných zmlúv.

Minister financiíJán Počiatek sa rozhodol dať predsedovi vlády Robertovi Ficovi k dispozícii svoju funkciu vo vláde. Reaguje tak na obvinenia z možného úniku informácií o zmene centrálnej parity, ktoré však jednoznačne odmieta. Počiatek chce premiérovi ponúknuť svoju funkciu po jeho návrate zo zahraničnej cesty, keďže Fico je momentálne na summite Európskej rady v Bruseli.

Ľudová strana - HZDS chce zjednotiť dĺžku volebného obdobia všetkých volených funkcionárov na päť rokov. „Otvárame k tomu diskusiu, či nepredĺžiť volebné obdobie na päť rokov,“ povedal dnes poslanec Tibor Cabaj. Dodal, že poslanci Európskeho parlamentu a prezident sú volení na päť rokov a poslanci NR SR, samosprávnych krajov a obecných a mestských zastupiteľstiev na štyri roky. Pri súčasnom systéme by nás v roku 2014 čakal supervolebný rok.

Spišský hrad bude zajtra zatvorený pre verejnosť. Vedenie múzea sa rozhodlo hrad uzavrieť z kapacitných dôvodov, keďže v tento deň tu bude na súkromnej akcii približne 3 000 zamestnancov a rodinných príslušníkov istej firmy, ktorá si areál hradu prenajala. Hrad znovu otvoria v nedeľu o 9:00.

Animovaný film mladej slovenskej režisérky Ivany Šebestovej Štyri získal na Medzinárodnom filmovom festivale krátkych filmov a nových médií v Ríme hlavnú cenu v katogórii Najlepší európsky krátky film.
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a Sociálna poisťovňa informujú, že ku dnešnému dňu vystúpilo z II. piliera viac ako 62 000 sporiteľov. Drvivú väčšinu predstavujú 40 a viacroční. II.pilier bude otvorený do konca mesiaca.

Sport

Slovenský tenista Dominik Hrbatý sa v 1. kole hlavnej súťaže dvojhry vo Wimbledone stretne s najvyššie nasadeným obhajcom trofeje, Švajčiarom Rogerom Federerom. Tridsaťročný Bratislavčan ako jeden z mála hráčov na okruhu ATP má proti svetovej jednotke a víťazovi ostatných piatich ročníkov Wimbledonu pozitívnu bilanciu zo vzájomných súbojov, a to 2:0.

Nemeckí futbalisti sú v semifinále európskeho šampionátu, Portugalsko zdolali 3:2. V boji o finále sa stretnú s víťazom zápasu Chorvátsko – Turecko. Ten sa hrá dnes večer vo Viedni.

Hokejový klub NHL Pittsburgh Penguins sa snaží o výmenu Jevgenija Malkina. Ruskému útočníkovi končí platná zmluva a po 1. júli môže byť obmedzeným voľným hráčom. Penguins by mu mali ponúknuť minimálne 6-miliónový ročný kontrakt. Finalista Stanleyho pohára by si rád udržal Mariána Hossu, a tak vzhľadom na platový strop hľadajú riešenie. Podľa Ottawa Sun ponúkli "tučniaci" Malkina do Los Angeles.

Brazílčan Felipe Massa na Ferrari bol najrýchlejší v dnešnom úvodnom tréningu pred Veľkou cenou Francúzska. Brazílčan zdolal Lewisa Hamiltona na McLarene o sedem desatín sekundy. Aj na ďalších miestach skončili piloti tímov McLaren a Ferrari - Fíni Heikki Kovalainen a Kimi Räikkönen. Líder šampionátu Robert Kubica na BMW Sauber bol piaty.

***********************************

V noci bude polojasno až oblačno a spočiatku miestami prehánky alebo búrky, najmä na strednom a východnom Slovensku.
Najnižšia nočná teplota 17 až 12, na severozápade miestami okolo 10 st.

Zajtra cez deň jasno až polooblačno, na severe a východe zväčšená oblačnosť. Ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 26 až 30, na severe miestami okolo 24 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 16 st.
Západný až severozápadný vietor 5 až 20 km/h