Friday, June 20, 2008

Pripravil Michal Novák: Z II. piliera vystúpilo viac ako 62 000 sporiteľov

14:00 20.06.2008

Lídri Európskej únie rozhodnú o budúcnosti Európskej únie v súvislosti s Lisabonskou zmluvou na budúci summit. Ten bude až po prázdninách v októbri.

Dnes sa bude Európska rada zaoberať najmä problémom rastu cien palív a potravín a jeho dopadu na európskych občanov.

Ľudová strana - HZDS chce zjednotiť dĺžku volebného obdobia všetkých volených funkcionárov na päť rokov. „Otvárame k tomu diskusiu, či nepredĺžiť volebné obdobie na päť rokov,“ povedal dnes poslanec Tibor Cabaj. Dodal, že poslanci Európskeho parlamentu a prezident sú volení na päť rokov a poslanci NR SR, samosprávnych krajov a obecných a mestských zastupiteľstiev na štyri roky. Pri súčasnom systéme by nás v roku 2014 čakal supervolebný rok.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a Sociálna poisťovňa informujú, že ku dnešnému dňu vystúpilo z II. piliera viac ako 62 000 sporiteľov. Drvivú väčšinu predstavujú 40 a viacroční. II.pilier bude otvorený do konca mesiaca.

Spišský hrad bude zajtra zatvorený pre verejnosť. Vedenie múzea sa rozhodlo hrad uzavrieť z kapacitných dôvodov, keďže v tento deň tu bude na súkromnej akcii približne 3 000 zamestnancov a rodinných príslušníkov istej firmy, ktorá si areál hradu prenajala. Hrad znovu otvoria v nedeľu o 9:00.

Animovaný film mladej slovenskej režisérky Ivany Šebestovej Štyri získal na Medzinárodnom filmovom festivale krátkych filmov a nových médií v Ríme hlavnú cenu v katogórii Najlepší európsky krátky film.

Sport

Slovenský tenista Dominik Hrbatý sa v 1. kole hlavnej súťaže dvojhry vo Wimbledone stretne s najvyššie nasadeným obhajcom trofeje, Švajčiarom Rogerom Federerom. Tridsaťročný Bratislavčan ako jeden z mála hráčov na okruhu ATP má proti svetovej jednotke a víťazovi ostatných piatich ročníkov Wimbledonu pozitívnu bilanciu zo vzájomných súbojov, a to 2:0.

Nemeckí futbalisti sú v semifinále európskeho šampionátu, Portugalsko zdolali 3:2. V boji o finále sa stretnú s víťazom zápasu Chorvátsko – Turecko. Ten sa hrá dnes večer vo Viedni.

Brazílčan Felipe Massa na Ferrari bol najrýchlejší v dnešnom úvodnom tréningu pred Veľkou cenou Francúzska. Brazílčan zdolal Lewisa Hamiltona na McLarene o sedem desatín sekundy. Aj na ďalších miestach skončili piloti tímov McLaren a Ferrari - Fíni Heikki Kovalainen a Kimi Räikkönen. Líder šampionátu Robert Kubica na BMW Sauber bol piaty.
***********************************

Popoludní má byť malá, prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky.
Najvyššia denná teplota 25 až 29 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 16 st.
Západný až severozápadný vietor 5 až 20 km/h.