Monday, June 23, 2008

pripravila katarína plavčanová Zimbabwianske opozičné Hnutie oficiálne stiahne svojho lídra Morgana Tsvangiraiho z 2-ho kola prezidentských volieb

15.00
Okolo filipínskeho trajektu s viac ako osemsto ľuďmi na palube, ktorý sa prevrhol cez víkend, keď ostrovy zasiahol tajfún Fengšen, nie sú "žiadne známky života". Záchranári sa vzdávajú nádeje, že by ktokoľvek ďalší z 845 ľudí na palube mohol nešťastie prežiť. Až do tejto chvíle sa podarilo zachrániť 33 cestujúcich. V pondelok našli záchranári 28 tých, čo prežili; na záchrannom člne sa doplavili do pobrežnej dedinky. Loď s názvom Princess of Stars, plaviaca sa z Manily stroskotala v noci na nedeľu pri pobreží ostrova Sibuyan.

Zimbabwianske opozičné Hnutie oficiálne stiahne svojho lídra Morgana Tsvangiraiho z druhého kola prezidentských volieb. Násilie a zastrašovanie, ktoré sa už rozšírili vo vidieckych oblastiach krajiny, sa dnes preniesli do hlavného mesta, pričom k útokom dochádza pred očami medzinárodných pozorovateľov. "Nemôžeme žiadať od ľudí, aby hlasovali... keď hlasovanie ich bude stáť život," povedal Tsvangirai pred novinármi.

Väčšina hlasujúcich slovinských voličov podporila v nedeľňajšom referende kontroverzne prijímaný vládny plán nového členenia krajiny do 13 regiónov. Za účasti iba necelých 11 percent oprávnených voličov sa za toto riešenie vyslovilo 57 percent účastníkov referenda. Oznámila to dnes v Ľubľane tamojšia volebná komisia. Stredopravá vláda navrhuje vznik 13 regiónov (slovinsky nazývaných pokrajina), pričom hlavné mesto Ľubľana by predstavoval jeden z nich.

Na podanie ročného zúčtovanie ostáva už len týždeň. Zábudlivcom za nepodanie hrozí od Úradu pre dohľad 5000 pokuta. Odovzdať do zdravotnej poisťovne ho treba do budúceho pondelka, 30ho júna.

Študenti majú stále najväčší záujem o filozofické smery. Najviac prihlášok tento rok dostali filozofické fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a Univerzity Komenského v Bratislave. Do Nitry si podalo prihlášku najviac študentov - celkovo 4900 a na bratislavskej filozofickej fakulte by chcelo študovať asi 3600 mladých ľudí. Na treťom mieste skončila škola iného zamerania. Vyše 3200 prihlášok dostala Fakulta manažmentu Prešovskej univerzity. Zistil to Ústav informácií a prognóz školstva, ktorý monitoroval prijímacie konania na vysokoškolské štúdium 1. stupňa a spojeného 1.a 2. stupňa k 31. máju.

Po šedom výkone Talianov bez nápadu vo včerajšom záverečnom štvrťfinále proti Španielsku na futbalovom EURO 2008 sa poriadne roztriasla stolička pod lodivodom "squadry azzurry" Robertom Donadonim. Kreativita v strede poľa "pokrivkávala" počas celého EURO 2008, v nedeľu tento problém zvýraznila ešte viac neúčasť potrestaného Andreu Pirla.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková vypadla na grandslamovom turnaji vo Wimbledone už v 1. kole, keď nestačila na Jie Ženg z Číny 4:6, 3:6.

O Mariána Hossu je v zámorskej NHL obrovský záujem. O to väčší, že sám slovenský hokejista oznámil chuť otestovať voľný trh, ktorý sa začína 1. júla. Vtedy aj on nadobúda štatút neobmedzeného voľného hráča a hoci sa mu v Pittsburghu páči, nechce sa zbytočne unáhlene viazať. Záujem o slovenského útočníka už oficiálne oznámilo Chicago.

********************************
NOC:
Oblačno, miestami prehánky a búrky, s krupobitím. Najnižšia nočná teplota 22 až 18 st.

UTOROK:
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky. Najvyššia denná teplota 28 až 32 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st. Severozápadný až severný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).