Friday, June 20, 2008

Pripravil Michal Novák: O Lisabonskej zmluve v Británii rozhodne súd

18:00 20.06.2008

Veľká Británia dokončí ratifikáciu Lisabonskej zmluvy až po tom, keď súd rozhodne o podnete proti zmluve. Vyhlásil britský premiér Gordon Brown. Hoci Lisabonskú zmluvu schválili už obe komory britského parlamentu a vo štvrtok ju podpísala aj kráľovná, úplne posledným krokom v procese ratifikácie je až uloženie listín v depozitári v Ríme, čo sa ešte neodohralo. Londýnsky súd rozhoduje o podnete podnikateľa Stuarta Wheelera proti vláde premiéra Gordona Browna. Ten podľa neho podviedol celú krajinu a nedodržal svoj sľub, že o zmluve vypíše referendum.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy povedal, že EÚ sa nebude môcť ďalej rozširovať bez reformnej zmluvy. Spochybnil tak plánovaný vstup Chorvátska do európskeho bloku. Považujem za veľmi zvláštne, že Európa má problém dohodnúť sa na svojich inštitúciách, ale zároveň uzná 28., 29. alebo 30. člena." Chorvátsko sa má stať 28. členom únie v roku 2010.

Venezuelský prezident Hugo Chávez pohrozil blokovaním investícií a dodávok ropy európskym krajinám, ktoré zavedú nové imigračné pravidlá. Podľa novej smernice, majú byť nelegálni imigranti zadržiavaní v špeciálnych centrách a po 18 mesiacov vyhostení, ak nedostanú povolenie na pobyt. Chávez vyhlásil, že opatrenie nesie "známky fašizmu" a tieto krajiny budú musieť "vybudovať koncentračné tábory" pre milióny imigrantov. "Naša ropa nepôjde do štátov," ktoré prijali takúto politiku, uviedol.

Európska únia zrušila sankcie uvalené na Kubu. Rozhodli tak ministri zahraničných vecí členských štátov v Bruseli. Naďalej vraj ale budú tlačiť na komunistický štát, aby zlepšil situáciu v oblasti ľudských práv. EÚ pristúpila k tomuto kroku aj napriek nevôli Spojených štátov.

Izrael uskutočnil vzdušné cvičenie, ktoré má byť nácvikom útoku na iránske jadrové ciele. Informovali predstavitelia Spojených štátov amerických. Podľa denníka New York Times viac ako 100 izraelských stíhačiek sa zúčastnilo manévrov nad východným Stredozemným morom a Gréckom prvý júnový týždeň. Informátori tvrdia, že vzdušná flotila preletela viac ako 900 míľ, čo je približne rovnaká vzdialenosť ako medzi iránskym nukleárnym objektom Natanz a Izraelom.

Valné zhromaždenie spoločnosti Bratislavského Letiska dnes odvolalo predsedu predstavenstva štátnej akciovky Karola Biermanna. Na jeho miesto bol vymenovaný doterajší predseda dozornej rady letiskovej spoločnosti Zdeněk Schraml. Vzhľadom na vnútorné pravidlá letiska Biermann prestane vykonávať aj funkciu výkonného riaditeľa.

Ľudová strana - HZDS chce zjednotiť dĺžku volebného obdobia všetkých volených funkcionárov na päť rokov. „Otvárame k tomu diskusiu, či nepredĺžiť volebné obdobie na päť rokov,“ povedal dnes poslanec Tibor Cabaj. Dodal, že poslanci Európskeho parlamentu a prezident sú volení na päť rokov a poslanci NR SR, samosprávnych krajov a obecných a mestských zastupiteľstiev na štyri roky. Pri súčasnom systéme by nás v roku 2014 čakal supervolebný rok.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a Sociálna poisťovňa informujú, že ku dnešnému dňu vystúpilo z II. piliera viac ako 62 000 sporiteľov. Drvivú väčšinu predstavujú 40 a viacroční. II.pilier bude otvorený do konca mesiaca.

Spišský hrad bude zajtra zatvorený pre verejnosť. Vedenie múzea sa rozhodlo hrad uzavrieť z kapacitných dôvodov, keďže v tento deň tu bude na súkromnej akcii približne 3 000 zamestnancov a rodinných príslušníkov istej firmy, ktorá si areál hradu prenajala. Hrad znovu otvoria v nedeľu o 9:00.

Animovaný film mladej slovenskej režisérky Ivany Šebestovej Štyri získal na Medzinárodnom filmovom festivale krátkych filmov a nových médií v Ríme hlavnú cenu v katogórii Najlepší európsky krátky film.

Kurzy NBS platné od pondelka:
EUR1 30,34
USD1 19,43
GBP1 38,42

Sport

Slovenský tenista Dominik Hrbatý sa v 1. kole hlavnej súťaže dvojhry vo Wimbledone stretne s najvyššie nasadeným obhajcom trofeje, Švajčiarom Rogerom Federerom. Tridsaťročný Bratislavčan ako jeden z mála hráčov na okruhu ATP má proti svetovej jednotke a víťazovi ostatných piatich ročníkov Wimbledonu pozitívnu bilanciu zo vzájomných súbojov, a to 2:0.

Nemeckí futbalisti sú v semifinále európskeho šampionátu, Portugalsko zdolali 3:2. V boji o finále sa stretnú s víťazom zápasu Chorvátsko – Turecko. Ten sa hrá dnes večer vo Viedni.

Slovenský futbalový reprezentant Marek Mintál by chcel ukončiť svoju kariéru v drese nemeckého druholigového klubu 1. FC Norimberg. Pre nemecké médiá uviedol, že by veľmi rád podpísal s Bavormi nový dvojročný kontrakt. Súčasná zmluva mu skončí v roku 2010. " Okrem Mintála, o ktorého služby sa momentálne zaujíma Hannover 96, pôsobia v tíme aj ďalší dvaja Slováci - Róbert Vittek a nanovšie Mário Breška.

Hokejový klub NHL Pittsburgh Penguins sa snaží o výmenu Jevgenija Malkina. Ruskému útočníkovi končí platná zmluva a po 1. júli môže byť obmedzeným voľným hráčom. Penguins by mu mali ponúknuť minimálne 6-miliónový ročný kontrakt. Finalista Stanleyho pohára by si rád udržal Mariána Hossu, a tak vzhľadom na platový strop hľadajú riešenie. Podľa Ottawa Sun ponúkli "tučniaci" Malkina do Los Angeles.

Španiel Fernando Alonso bol najrýchlejší v dnešnom druhom meranom tréningu pred Veľkou cenou Francúzska. Za jazdcom tímu Renault skončil víťaz úvodného tréningu Felipe Massa z Brazílie, tretí bol ďalší pilot Ferrari Kimi Räikkönen z Fínska. Prekvapením je piata pozícia Nemca Sebastiana Vettela (Toro Rosso).

***********************************

V noci bude polojasno až oblačno a spočiatku miestami prehánky alebo búrky, najmä na strednom a východnom Slovensku.
Najnižšia nočná teplota 17 až 12, na severozápade miestami okolo 10 st.

Zajtra cez deň jasno až polooblačno, na severe a východe zväčšená oblačnosť. Ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 26 až 30, na severe miestami okolo 24 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 16 st.
Západný až severozápadný vietor 5 až 20 km/h