Thursday, June 26, 2008

Pripravil Michal Novák: V Grécko sa opäť triasla zem

9:00 26.06.2008

Na potrebu ratifikovať Dohovor Rady Európy o ochrane detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním chce dnes a zajtra v Aténach upozorniť druhá konferencia o tejto problematike. Podľa Medzinárodného centra pre hľadané a vykorisťované deti sa každý deň publikuje 200 nových pornografických fotografií detí. Zástupkyňa generálneho tajomníka Rady Európy uviedla, že medzery v národnej legislatíve majú za následok, že pedofili majú k dispozícii príliš veľa bezpečných prístavov.

Centrálnou časťou Grécka včera otriaslo o polnoci zemetrasenie o sile 5 stupňou na Richterovej škále. Epicentrum bolo pri obci asi 100 kilometrov na sever od Atén. Pri zemetrasen nikto neprišiel o život ani nebol zranený. Otrasy bolo cítiť až v Aténach.

Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela oslávi zajtra svoje 90. narodeniny na koncerte, ktorý na jeho počesť bude v londýnskom Hyde Parku. Podľa niektorých médií by mohol vo svojom vystúpení na koncerte podrobiť kritike režim Roberta Mugabeho v Zimbabwe. Mandela sa k situácii v tejto krajine prvýkrát vyjadril včera na slávnostnej večeri v Londýne. Hovoril však len o "tragickom zlyhaní vedenia" krajiny. Výťažok z piatkového koncertu v Londýne pôjde na konto organizácie 46664, ktorá bojuje proti šíreniu AIDS v Afrike. Na koncerte vystúpia okrem inýchaj skupina Queen, Amy Winehouse, Annie Lennox, či Sugababes.

Českí poslanci včera schválili vládny návrh dôchodkovej reformy, ktorá dôchodkový vek posúva na 65 rokov a povinný odvod poistného na dobu 35 rokov. Novela, ktorú musí ešte schváliť senát a prezident, by mala začať platiť od roku 2010. Dôchodcov je stále viac a žijú dlhšie, takže súčasný stav je neudržateľný.

Americké ambasády môžu byť onedlho po sprísnení kontroly cestujúcich do krajiny zavalené žiadosťami o víza. Podľa nového Elektronického systému musia cestujúci, ktorí v súčasnosti nepotrebujú víza do USA, vyplniť tri dni pred cestou elektronický formulár s osobnými údajmiNový systém začne platiť 12. januára. Správa však varuje, že cestujúci, ktorým bude odmietnutý bezvízový vstup do USA, s najväčšou pravdepodobnosťou požiadajú o víza.

Znečistená voda môže viesť k jednému z desiatich ochorení a spôsobiť celosvetovo 6 percent úmrtí, informuje správa Svetovej zdravotníckej organizácie. Agentúra OSN odhaduje, že problémy s vodou zapríčiňujú vyše 9 percent ročne zaznamenaných ochorení, pričom jednoznačne najviac sú postihnuté najchudobnejšie krajiny.
Parlament neodvolal z funkcie ministra financií Jána Počiatka. Jeho odchod z vlády žiadala opozícia pre kauzu okolo zmeny centrálnej parity slovenskej koruny voči euru. Počiatek je po ministerke práce Viere Tomanovej a ministrovi hospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi v poradí tretím ministrom vlády Roberta Fica, ktorý odolal odvolávaniu v parlamente.

Dážď so silným vetrom narobili v noci v Bratislavskom kraji značné problémy. Hasiči mali niekoľko desiatok výjazdov prevažne v Bratislave a v Senci. "Prakticky od polnoci až doteraz hasiči neustále pília, režú a dávajú veci ako-tak do poriadku," Vo viac ako 90 percentách prípadov išlo totiž o popadané stromy, ale aj o potrhané elektrické vedenie, zvalené ploty a popadané billboardy.

Aj pod Ttrami búrka zvalila niekoľko stromov. Zasahovať museli hasiči z Liptovského Mikuláša, Popradu a Spišskej Novej Vsi. V Ružomberku padli aj stĺpy verejného osvetlenia.

Kurzy NBS:
EUR1 30,34
USD1 19,44
GBP1 38,38

SPORT

Prvým finalistom majstrovstiev Európy vo futbale je Nemecko. V dramatickom zápase zvíťazilo nad Tureckom 3:2. Súperom Nemcov bude víťaz dnešného semifinále, v ktorom nastúpi vo Viedni Rusko proti Španielsku.

Po Dominikovi Hrbatom skončila svoje účinkovanie v deblovej súťaži vo Wimbledone aj Dominika Cibulková. Spolu s Ruskou Alisou Klejbanovovu skrečovali včera podvečer súboj 1. kola pre zranenie Slovenky. "Seklo ma v krížoch, keď sme sa rozohrávali. Išla som na kurt, chcela som skúsiť hrať, no poriadne som sa nevedela ani zohnúť.

***********************

Prevažne oblačno. Miestami prehánky. Popoludní
od západu zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 25 až 30, na severe miestami okolo 23 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 16 st.
Prevažne severozápadný vietor 10 až 25 km/h.