Thursday, June 26, 2008

pripravila katarína plavčanová Takmer celú Českú republiku zasiahli silné búrky a prívalové dažde

14.00
Rakúski lekári budú dnes a zajtra pokračovať v štrajku. Nepáči sa im plánovaná zdravotnícka reforma. V krajine zostáva zatvorených okolo 15 tisíc ordinácií. Lekárska komora zabezpečila posilnenie pohotovostnej služby vo všetkých spolkových krajinách, kde má ordinovať okolo 750 lekárov.

Somálska vláda oznámila, že somálski ozbrojenci požadujú milión dolárov za prepustenie nemeckého páru, ich syna a francúzskeho kapitána lode. Európanov na jachte zajali v pondelok pri Adenskom zálive. O požiadavkách únoscov dnes informoval minister pre bezpečnosť. Zdravotný stav unesených nie je zatiaľ známy. Kmeňový staršina, ktorý pomáha rokovať s únoscami, uviedol, že chlapca trápi horúčka a potrebuje lekársku pomoc.

Izrael dnes oznámil, že jeho hraničné priechody s pásmom Gazy pod nadvládou hnutia Hamas zostanú naďalej uzavreté. Podľa militantného hnutia Hamas môže tento krok znamenať koniec prímeria uzavretého pred týždňom. Židovský štát uzavrel hraničné priechody včera v reakcii na palestínsky raketový útok hnutia Islamský džihád na jeho územie.

Strednú časť Grécka postihlo včera večer silné zemetrasenie, ktoré sa zaobišlo bez obetí a materiálnych škôd. Otrasy pocítili obyvatelia Atén a ďalších oblastí stredného Grécka. Od začiatku júna postihlo Grécko už viacero silných otrasov. Pri zemetrasení na severnom Peloponéze z 8. júna zahynuli dvaja ľudia a približne 140 osôb utrpelo zranenia.

Takmer celú Českú republiku zasiahli silné búrky a prívalové dažde. Včera podvečer a v nočných hodinách prerušili popadané stromy na mnohých miestach prepravu na železniciach. Na Plzensku a v Prahe museli vyjsť hasiči k desiatkam prípadov kvôli popadaným stromom a zaplaveným pivniciam. V stredných Čechách zranili padajúce stromy a konáre dvoch ľudí.

(V Slavošove odniesol silný víchor obytný príves aj s mužom, ktorý v ňom bol, až 30 metrov do poľa. Muža museli s pomliaždeninou ruky odviezť na chirurgiu. Počasie ovplyvnilo aj dopravu na pražskom medzinárodnom letisku Ruzyň, kde sa o pol hodiny omeškali niektoré lety.)


Slovenský motocyklový reprezentant Jaroslav Katriňák si výborne počínal aj v 14. etape Rely Transorientale z Petrohradu do Pekingu, ktorá viedla z Alxa Jou-Ki do Bajan Hotu a merala 539 km. Katriňák zvíťazil s takmer štvorminútovým náskokom pred svojím najväčším súperom Palom Andersom Ullevalsetterom z Nórska a vybojoval si už svoj šiesty etapový triumf na tomto podujatí.

Staronovým trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie sa od 1. júla stane Ján Filc. Kouč majstrov sveta z roku 2002 podpíše so SZĽH zmluvu na dva roky a na poste vystrieda Júliusa Šuplera. Mená Filcových asistentov zatiaľ nie sú známe. Päťdesiatpäťročný Filc sa na lavičku slovenskej reprezentácie vracia po šiestich rokoch, medzitým viedol národné mužstvo ešte na Svetovom pohári 2004.
*************************************
POPOLUDNIE:
Polooblačno až oblačno. Miestami prehánky a búrky. Teploty 25 až 29 st.
Na horách okolo 18 st. Vietor od západu.