Tuesday, June 24, 2008

Priparvil Michal Novák: Opozícia bude odvolávať Počiatka

7:00 25.06.2008

Zimbabwiansky opozičný líder Morgan Tsvangirai vyzýva OSN, aby proti režimu prezidenta Roberta Mugabeho zasiahla vojenskou silou. Mugabeho treba "aktívne izolovať", čo znamená použiť "silu v záujme ochrany ľudu", napísal opozičný líder pre s britský denník The Guardian. Robert Mugabe včera uviedol, že bude pokračovať s druhým kolom prezidentských volieb a zároveň obvinil opozičného lídra, že sa nechce zúčastniť na voľbách zo strachu z prehry.

Rozhodnutie Európskej únie zrušiť sankcie voči Kube znamená víťazstvo "pravdy" a "rozumu". Vyhlásil kubánsky minister zahraničných vecí. Európska únia v pondelok definitívne zrušila sankcie voči Kube v nádeji, že tým podporí demokraciu na ostrove. Spojené štáty zaviedli obchodnú blokádu Kuby takmer pred päťdesiatimi rokmi a zatiaľ neuvažujú o jej odvolaní.

Taliansko a Veľká Británia nepostupujú voči korupcií tak agresívne, ako by bolo potrebné. Tvrdí to správa Amnesty International (AI), ktorá sleduje boj proti korupcii v 34 krajinách sveta. Medzi štyri najhoršie krajiny sa okrem Talianska a Británie zaradilo i Japonsko a Kanada. Správa kritizuje najmä nedostatočne razantný prístup k vyšetrovaniu korupcie na národnej úrovni a v národných spoločnostiach.

Demokratický prezidentský kandidát Barack Obama vyzval svojich sponzorov, aby senátorke Hillary Clintonovej pomohli splatiť dlh z jej neúspešnej kampane o získanie nominácie do prezidentských volieb. Clintonovej dlh dosahuje podľa odhadov agentúry AP najmenej 10 miliónov amerických dolárov. Jej kampaň skončila so stratou 22 miliónov dolárov, z čoho asi polovicu predstavovali jej vlastné zdroje.

Britskí konzervatívci zaznamenali v ostatnom prieskume verejnej mienky 20-ročné maximum. Konzervatívnej strane patrí 45 percent v porovnaní s iba 25 percentami pre vládnucich labouristov. Podpora pre vládnucu stranu stále klesá. Labouristi zaznamenali vôbec najhorší výsledok od roku 1984. Ešte v júni minulého roku si pritom Labouristi udržiavali nad konzervatívcami štvorpercentný náskok.

Americká populácia rastie oveľa rýchlejšie než európska vďaka vysokej imigrácii a pôrodnosti. Podľa francúzskeho Národného inštitútu demografických štúdií - za posledných 20 rokov populácia USA rástla 3,5-krát rýchlejšie než populácia EÚ. V roku 2005 populácia 25 členských krajín EÚ predstavovala 463 miliónov ľudí, pričom v USA žilo 296 miliónov. Očakáva sa, že do roku 2050 populácia únie poklesne na 460 miliónov, no počet obyvateľov Spojených štátov stúpne na vyše 400 miliónov.

Predseda Národnej rady Pavol Paška zvolá pred dnešnou mimoriadnou schôdzou o vyslovení nedôvery ministrovi financií Jánovi Počiatkovi poslanecké grémium. Paška chce opozíciu vyzvať, aby svoj návrh na Počiatkovo odvolanie stiahla. Dôvodom sú vyjadrenia guvernéra Národnej banky Slovenska Ivana Šramka, ktorými vyvrátili obvinenia opozície z úniku informácií o zmene centrálnej parity. "Predseda NR SR Pavol Paška chce dať opozícii ešte šancu, aby z tejto nepríjemnej situácie vycúvala," uviedol hovorca predsedu.

Kurzy NBS:

EUR1 30,35
USD1 19,49
GBP1 38,40

SPORT

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová zvíťazila včera v 1. kole dvojhry žien vo Wimbledone nad nenasadenou Taliankou Sarou Erraniovou 7:6, 6:4. Hantuchová je jedinou spomedzi štyroch slovenských zástupcov, ktorej sa podarilo tohto roku vo Wimbledone postúpiť do 2. kola dvojhry. V 1. kole postupne neuspeli Dominik Hrbatý, Dominika Cibulková a Magdaléna Rybáriková.

Slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ sa vrátil domov z majstrovstiev Európy vo futbale bez vytúženej finálovej účasti. Micheľ bol v Rakúsku a Švajčiarsku hlavným rozhodcom vo dvoch súbojoch základných skupín a vo štvrťfinálovom dueli Holandska s Ruskom. Rozhodoval som tri zápasy majstrovstiev Európy. Tento rok som navyše pískal finále Ligy majstrov. Možno, ak by Taliani postúpili do semifinále, Rosetti by nemohol rozhodovať vo finále a ja by som mal väčšiu šancu," doplnil Micheľ, ktorý sa už teší na mesačnú dovolenku.

******************

Jasno až polojasno.
Miestami prechodne oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia teplota 26 až 31 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 19 st.
Slabý premenlivý, na juhozpade juhovýchodný vietor 10 až 20 km/h.