Tuesday, June 24, 2008

pripravila katarína plavčanová Všetky fakultné nemocnice v Česku a mnoho ďalších sa dnes ráno zapojilo do celorepublikového protestného štrajku

13.00
Všetky fakultné nemocnice v Česku a mnoho ďalších sa dnes ráno zapojilo do celorepublikového protestného štrajku. V nemocniciach, kde štrajk prebieha, sú zaistené služby a víkendová prevádzka. Inde sa personál pridal k štrajku iba symbolicky. Od 13.00 h sa v Prahe a ďalších veľkých mestách očakávajú problémy v doprave, pretože prácu na hodinu zastavia vodiči väčšiny autobusov a električiek. Metro v Prahe sa k štrajku pripojí iba symbolicky, ale v celej krajine sa na 75 minút zastavia nákladné aj osobné vlaky.

V dôsledku štrajku sa na 75 minút zastavia aj rýchliky smerujúce na Slovensko.

Potápačom na Filipínach sa dnes podarilo dostať do potopeného trajektu. Vnútri plavidla našli záchranári množstvo mŕtvych ľudí, doteraz však nijakého živého človeka. To tajfúne Feng-šen sa plavidlo v rozbúrenom mori prevrátilo a potopilo pri centrálnom filipínskom ostrove Sibuyan.

Blesky spôsobili viac ako 800 lesných požiarov v Kalifornii. S ohňom bojovali tisícky hasičov, informuje agentúra Reuters. Znepokojenie nad nárastom počtu požiarov vyjadril aj guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger. Búrku s takým množstvom bleskov doteraz nezaznamenali . Udreli až 6000-krát. V niektorých okresoch vyhlásil guvernér výnimočný stav.

Premiér Robert Fico nevidí dôvod, aby minister financií Ján Počiatek podával demisiu. To, že v piatok minister ponúkol funkciu, považuje premiér za podstatne zrelší akt ako jeho návšteva jachty finančnej skupiny J&T v Monaku krátko pred zmenou centrálnej parity slovenskej koruny. "Toto konanie som označil za hlúpe a verejne som ho odsúdil. Rovnako za hlúpe ho považujem aj dnes a verejne ho odsudzujem," vyhlásil Fico. Zároveň však dôrazne odmietol obvinenia z úniku informácií pri zmene parity.

Rekordné ceny pohonných hmôt v USA motivujú čoraz viac obyvateľov južnej Kalifornie na cestu za lacným benzínom do Mexika. Kým v Kalifornii sa cena galónu (asi 4,5 litra) benzínu pohybuje v prepočte okolo 90Sk, za južnou hranicou je ho možné kúpiť aj o 40Sk lacnejšie. Naftu je možné v Mexiku kúpiť dokonca za menej než polovičnú cenu v porovnaní s bežnou cenou nafty v USA.

Slovenský motocyklový reprezentant Jaroslav Katriňák dosiahol piaty čiastkový triumf na Rely Transorientale. Vyhral dnešnú 12. etapu z Hami do Kuin Guanu. Katriňák potvrdil pozíciu lídra súťaže motocyklistov a zatiaľ najúspešnejšieho pretekára Rely Transorientale 2008.

************************************

POPOLUDNIE:
Stále veľa oblakov s prehánkami a búrkami. Teplota 28 až 32, na severe miestami okolo 26 st. Na horách okolo 18 st. Slabý vietor.