Tuesday, June 24, 2008

Pripravil Michal Novák: Česko štrajkuje

12:00 24.06.2008

V Českej republike sa dnes očakáva najmasovejší štrajk od začiatku 90. rokov. Dôvodom sú pripravované aj uskutočnené vládne reformy. Ako prvé sa o šiestej ráno zapojili do protestu nemocnice. Hlavný protest sa ale začne o jednej hodine popoludní. Vo viacerých mestách sa má zastaviť verejná doprava, zatvoriť sa majú úrady, prestanú pracovať robotníci, prerušiť sa má aj vyučovanie na školách, informoval český denník Lidové noviny.

Bezpečnostná rada OSN kritizuje predvolebnú situáciu v Zimbabwe. Podľa rezolúcie, BR "odsudzuje násilnú kampaň prezidenta Roberta Mugabeho proti politickej opozícii" pred druhým kolom volieb, ktoré by sa mali konať v piatok. Mugabe by mal podľa rady zabezpečiť opozícii "právo na slobodnú predvolebnú kampaň" a "zastaviť násilie, prestať s politickým zastrašovaním a obmedzovaním práva na zhromažďovanie. Mal by prepustiť politikov, ktorí boli zadržaní

Irán vyhlásil, že najnovšie sankcie Európskej únie neohrozia jeho jadrový program. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí uviedol, že "politika mrkvy a palice", ktorú uplatňuje únia nezastaví Irán "v realizácii svojich nukleárnych práv". Sankcie poškodia len európske záujmy v Iráne. Povedal hovorca.

Republikánskemu kandidátovi na prezidenta Spojených štátov Johnovi McCainovi zavaril jeden z jeho kľúčových poradcov. V rozhovore pre magazín Fortune vyhlásil, že McCainovi by pred voľbami pomohlo, ak by sa v Spojených štátoch odohral teroristický útok, podobný tomu z 11. septembra 2001. McCain sa už od výrokov svojho poradcu Charlieho Blacka dištancoval, tábor demokratického kandidáta Baracka Obamu hovorí o "totálnej nechutnosti" a ľútosť vyjadril už aj samotný Black.

Parlament bude zajtra rokovať o odvolaní ministra financií Jána Počiatka. O zvolanie schôdze požiadalo 32 poslancov opozičných strán SDKÚ-DS a KDH. Na odvolanie Počiatka treba 76 hlasov, samotná opozícia ich nemá dostatok. Opozícia Počiatkovi vyčíta, že pár dní pred zmenou centrálnej parity slovenskej koruny voči euru bol na jachte J&T v Monaku. Premiér Robert Fico včera odmietol odvolať Počiatka, ktorý mu ponúkol demisiu.

Obvodný úrad Košice odovzdá dnes Detskému domovu v Košickej Novej Vsi do užívania vilu v košickej lokalite Podhradová po niekdajšom konateľovi BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimírovi Frunim. Vila po Frunim prepadla v prospech štátu na základe rozsudku Špeciálneho súdu. Domov prevezme vilu v hodnote 7,8 milióna korún, ako aj zariadenie v hodnote 694 000 Sk podľa súdnoznaleckých posudkov.

Z dôvodu spracovania kalamity vlastníkmi lesov je z liptovskej strany zatvorený žlto značkovaný turistický chodník cez Jaloveckú dolinu v Západných Tatrách. Keďže žlto značkovaný chodník cez Jaloveckú dolinu tvorí prístupovú trasu do viacerých dolín v Západných Tatrách, je pre turistov od Liptova neprístupný aj žlto značkovaný chodník cez Bobroveckú dolinu do sedla Pálenica, zeleno značkovaný chodník cez Hlbokú dolinu na Salatín a modro značkovaný chodník cez dolinu Parichvost do Baníkovského sedla. Spracovanie kalamity by malo trvať približne mesiac.

Zvuk

SPORT

Slovenský motocyklový reprezentant Jaroslav Katriňák dosiahol piaty čiastkový triumf na Rely Transorientale, keď vyhral dnešnú 12. etapu. Najväčší súper 42-ročného Martinčana v súboji o celkové prvenstvo Ullevalsetter z Nórska stratil medzi pieskovými dunami a skalnatými vrchami vyše dve minúty a v celkovom poradí už stráca na Katriňáka vyše 28 minút.

Dnes sa vráti na tenisové kurty Daniela Hantuchová po viac ako dvojmesačnej zdravotnej prestávke. Po 18.00 si v 1. kole dvojhry vo Wimbledone, po prvý raz v kariére zmeria sily s Taliankou Sarou Erraniovou.

Z trojice slovenských tenisových zástupcov, ktorí zasiahli do bojov vo Wimbledone nepostúpil včera do 2. kola dvojhry ani jeden. Dominika Cibulková a Dominik Hrbatý sa s najslávnejším turnajom na svete hneď v úvode rozlúčili, Magdaléna Rybáriková dohrá svoj súboj 1. kola dnes Proti Rumunke Monice Niculescovej ho však má dobre rozohratý, keď v rozhodujúcom treťom sete vedie 4:2 a je na podaní.

*****************************

Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 28 až 32, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši miestami okolo 26 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 18 st.
Severozápadný až severný vietor 5 až 20 km/h.