Tuesday, June 24, 2008

Pripravil Michal Novák: Vlaky z Čiaech budú meškať

10:00 24.06.2008 Michal

Republikánskemu kandidátovi na prezidenta Spojených štátov Johnovi McCainovi zavaril jeden z jeho kľúčových poradcov. V rozhovore pre magazín Fortune vyhlásil, že McCainovi by pred voľbami pomohlo, ak by sa v Spojených štátoch odohral teroristický útok, podobný tomu z 11. septembra 2001. McCain sa už od výrokov svojho poradcu Charlieho Blacka dištancoval, tábor demokratického kandidáta Baracka Obamu hovorí o "totálnej nechutnosti" a ľútosť vyjadril už aj samotný Black.

Bezpečnostná rada OSN kritizuje predvolebnú situáciu v Zimbabwe. Podľa rezolúcie, BR "odsudzuje násilnú kampaň prezidenta Roberta Mugabeho proti politickej opozícii" pred druhým kolom volieb, ktoré by sa mali konať v piatok. Mugabe by mal podľa rady zabezpečiť opozícii "právo na slobodnú predvolebnú kampaň" a "zastaviť násilie, prestať s politickým zastrašovaním a obmedzovaním práva na zhromažďovanie. Mal by prepustiť politikov, ktorí boli zadržaní

Irán vyhlásil, že najnovšie sankcie Európskej únie neohrozia jeho jadrový program. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí uviedol, že "politika mrkvy a palice", ktorú uplatňuje únia nezastaví Irán "v realizácii svojich nukleárnych práv". Sankcie poškodia len európske záujmy v Iráne. Povedal hovorca.

Mierová dohoda na Blízkom východe sa nedá dosiahnuť, ak Izrael neuzná suverenitu tých častí Jeruzalema, ktoré si nárokujú Palestínčania. V prejave pred izraelskými poslancami to v Jeruzaleme povedal francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Izrael tiež vyzval, aby zastavil budovanie osád na Západnom brehu. "Nebude mier bez okamžitého a úplného zastavenia budovania osád, bez uznania Jeruzalema ako hlavného mesta dvoch štátov a bez záruky slobodného prístupu k svätým miestam všetkých vierovyznaní," vyhlásil Sarkozy.

Vyše 90 percent obyvateľov Spojených štátov verí v Boha alebo v nejakú univerzálnu bytosť, stvoriteľa. Dokonca aj každý piaty z tých, čo sami seba označili za ateistov, zároveň uviedol, že verí v Boha. Podľa autora prieskumu títo respondenti podľa všetkého nevedia, čo je to ateizmus. "Znelo to dobre, tak to zaškrtli," myslí si Smith o veriacich ateistoch. Až 79 percent Američanov verí na zázraky.

Vlakové spojenia, ktoré prichádzajú na Slovensko z Českej republiky, budú dnes po 13:00 meškať približne 60 až 90 minút. V Čechách sa začne štrajk zamestnancov Českých dráh. Štrajk sa začne o 13:00, ukončiť ho plánujú o 14:15. Je predpoklad, že vtedy nebudú na území Českej republiky premávať žiadne vlaky.

Obvodný úrad Košice odovzdá dnes Detskému domovu v Košickej Novej Vsi do užívania vilu v košickej lokalite Podhradová po niekdajšom konateľovi BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimírovi Frunim. Vila po Vladimírovi Frunim prepadla v prospech štátu na základe rozsudku Špeciálneho súdu domov prevezme vilu v hodnote 7,8 milióna korún, ako aj zariadenie v hodnote 694 000 Sk podľa súdnoznaleckých posudkov.

Zvuk

Kurzy NBS:

EUR1 30,35
USD1 19,55
GBP1 38,39

SPORT

Dnes sa vráti na tenisové kurty Daniela Hantuchová po viac ako dvojmesačnej zdravotnej prestávke. Po 18.00 si v 1. kole dvojhry vo Wimbledone, po prvý raz v kariére zmeria sily s Taliankou Sarou Erraniovou.

Z trojice slovenských tenisových zástupcov, ktorí zasiahli do bojov vo Wimbledone nepostúpil včera do 2. kola dvojhry ani jeden. Dominika Cibulková a Dominik Hrbatý sa s najslávnejším turnajom na svete hneď v úvode rozlúčili, Magdaléna Rybáriková dohrá svoj súboj 1. kola dnes Proti Rumunke Monice Niculescovej ho však má dobre rozohratý, keď v rozhodujúcom treťom sete vedie 4:2 a je na podaní.

Cibulková nepotvrdila proti Číňanke Jie Ženg úlohu rebríčkovej favoritky a podľahla jej 4:6, 3:6. Hrbatý nestačil na svetovú jednotku Rogera Federera a podľahol mu za 79 minút hladko 3:6, 2:6, 2:6.

Český futbalový útočník Jan Koller prestupuje z Norimbergu do ruského klubu Kridla Sovietov Samara. Tridsaťpäťročný futbalista podpísal podľa servera FotbalPortal.cz s ruským mužstvom kontrakt do konca roku 2009. O Kollera mala záujem aj Sparta Praha a anglický druholigový klub Birmingham City. Prezident 1. FC Norimberg Michael Roth potvrdil, že sa chystá zbaviť niektorých skúsených hráčov, aby držitelia Nemeckého pohára 2006/2007 mohli získať novú krv pri pokuse o návrat do I. bundesligy.

Futbalisti Chorvátska si za svoje vystúpenia na majstrovstvách Európy podelia 6 a štvrť milióna eur. Chorváti na Eure 2008 skončili vo štvrťfinále po penaltovom rozstrele s Turkami. Hráči a realizačný tím si podelia polovicu z 12,5-miliónovej prémie od UEFA. Druhú časť si ponechá národný futbalový zväz. Každý hráč, bez ohľadu na čas strávený na ihrisku, rovnako ako reprezentačný tréner Slaven Bilič, dostane po 300-tisíc eur.

*****************************

Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 28 až 32, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši miestami okolo 26 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 18 st.
Severozápadný až severný vietor 5 až 20 km/h.