Friday, June 27, 2008

pripravila katarína plavčanová V Zimbabwe sa dnes začalo druhé kolo prezidentských volieb

27.6. 11.00
V Zimbabwe sa dnes začalo druhé kolo prezidentských volieb, v ktorom kandiduje iba jeden kandidát, súčasný prezident Robert Mugabe. Líder opozičného Hnutia za demokraciu Morgan Tsvangirai sa rozhodol voľby bojkotovať po násilných útokoch na jeho stúpencov počas predvolebnej kampane, pri ktorých zahynulo vyše 80 osôb. Štátne médiá predpovedali vysokú účasť na voľbách, v čase otvorenia volebnej miestnosti v centre Harare v nej bolo len desať osôb, zatiaľ čo počas prvého kola volieb pred 13 týždňami čakali v rade stovky voličov. Ešte menej ľudí bolo v ďalších volebných miestnostiach v hlavnom meste.

Barack Obama si získal viac ako polovicu bývalých Clintonovej stúpencov, ukázal to najnovší prieskum agentúry AP zverejnený vo štvrtok. Jeho boj však zďaleka nie je vyhraný. Podľa údajov prieskumu totiž jeden z piatich voličov bývalej prvej dámy plánuje podporiť Obamovho rivala z radov republikánov Johna McCaina. Hillary Clintonová sa dnes v New Hampshire v meste Unity zúčastní na prvom spoločnom vystúpení so svojim bývalým konkurentom Obamom.

Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,1 zasiahlo dnes ráno súostrovie Tonga v južnom Tichomorí. Informovali o tom miestne úrady. Prírodný živel otriasol budovami, podľa prvotných správ však nespôsobil zranenia, ani hmotné škody.

Nočná búrka v Bratislavskom kraji opäť vyčíňala. Hasiči zasahovali najmä v hlavnom meste a v okresoch Senec a Malacky. Najviac zásahov zaznamenali v prvom a druhom bratislavskom obvode, kde odstaňovali popadané stromy, hasili požiare objektov po zásahu bleskom a odčerpávali vodu zo zatopených pivníc najmä na uliciach Šancova a Uršulínska. Vodu z pivníc odčerpávali aj v Stupave v okrese Malacky a v Zálesí v okrese Senec.

Koncoročné vysvedčenia odovzdajú dnes učitelia takmer 800tisíc školákom na Slovensku a okolo 54 tisíc prvákov získa osvedčenie o postupe do vyššieho ročníka. Školy sa po dlhých dňoch oddychovania otvoria až 2. septembra. S nadchádzajúcim školským rokom 2008/2009 čaká základné a stredné školy nový školský zákon. Ten sa však dotkne len prvákov a piatakov základných škôl a prvákov stredných škôl.

Pôda na Marse je možno úplne rovnakého alebo veľmi podobného zloženia ako pôda na Zemi. "Úplne v pohode by sa na nej dala pestovať špargľa," povedal šéf tímu chemikov, ktorí skúmajú vzorky pôdy, odobraté z povrchu Marsu sondou Phoenix. "V tej pôde nie je nič, čo by vylučovalo život. Pôda, ktorá tam je, je presne rovnaká, akú máte u vás doma na záhrade," povedal Samuel Kounaves.

Ruskí futbalisti v rozpätí niekoľkých dní na európskom šampionáte okúsili príjemný pocit z veľkého víťazstva ako aj potupu z nečakane vysokej prehry. Po vyradení Holandska vo štvrťfinále sa cítili ako v siedmom nebi. Späť na zem ich dostali v semifinále Španieli, s ktorými prehrali rozdielom triedy 0:3. Ruské médiá sa zhodli v tom, že ich futbalová rozprávka sa skončila prirýchlo. Rossijskaja Gazeta poznamenala, že čas zázrakov je už v nenávratne a znova treba začať tvrdo pracovať.

*********************************
Prevažne oblačno. Popoludní na viacerých miestach prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 24 až 28 st. Na horách vo výške 1 500 m okolo 17 st. Na východe slabý vietor.