Monday, June 23, 2008

pripravila katarína plavčanová

18.00
Luxemburský premiér Jean-Claude Juncker sa v súvislosti so súčasnou krízou v Európskej únii vyslovil za celoeurópske referendum. Ako uviedol v rozhovore pre nemecký denník Bild am Sonntag, po neúspešnom referende v Írsku o Lisabonskej zmluve si treba naliať čistého vína. Ak zmluva nenadobudne platnosť, EÚ sa v plnej miere stane nefunkčnou," zdôraznil. Ďalšie rozširovanie EÚ na základe zmluvy z Nice nie je možné. V rokovaniach s Ankarou treba však podľa jeho slov pokračovať, aj keď do celkového prijatia Lisabonskej zmluvy bude zrejme potrebný stop prijímaniu nových členov.

Zimbabwianske opozičné Hnutie oficiálne stiahne svojho lídra Morgana Tsvangiraia z druhého kola prezidentských volieb. Násilie a zastrašovanie, ktoré sa už rozšírili vo vidieckych oblastiach krajiny, sa dnes preniesli do hlavného mesta, pričom k útokom dochádza pred očami medzinárodných pozorovateľov. "Nemôžeme žiadať od ľudí, aby hlasovali... keď hlasovanie ich bude stáť život," povedal Tsvangirai pred novinármi.
Austrálska vláda plánuje sprísniť sankcie voči Zimbabwe, a vyzvala africké štáty, aby zintenzívnili svoje aktivity proti "brutálnemu" režimu prezidenta Roberta Mugabeho.

Asi 40 ľudí, ktorí prežili tajfún Fengšen, sa dostalo na filipínske pobrežie, avšak nie všetci boli pasažiermi potopeného trajektu. Záchranári sa vzdávajú nádeje, že by ktokoľvek ďalší z vyše 800 ľudí na palube mohol nešťastie prežiť. Loď plaviaca sa z Manily stroskotala v noci na nedeľu pri pobreží ostrova Sibuyan.

Požiarnici na severe Kalifornie bojujú s približne 400 požiarmi. Väčšinu spôsobili blesky. Od piatku v priebehu 24 hodín v oblasti zaznamenali asi 5000 bleskov.
V Kalifornii už štyri dni vládne mimoriadne horúce počasie a ortuť v teplomere dosiahla takmer 38 stupňov Celzia.

Medzinárodná veľrybárska organizácia uvažuje o zrušení zákazu lovu veľrýb. Zaoberať sa touto témou bude na svojom výročnom stretnutí v čílskom meste Santiago, ktoré sa začalo dnes. Organizácie bojujúce za práva zvierat tvrdia, že Japonsko usmrtí 1 000 veľrýb ročne pod zámienkou ich skúmania. Komisia pozostávajúca z 80 členských krajín zhodnotí stav veľrýb a delfínov v oceánoch a zároveň sa bude zaoberať myšlienkou zriadiť rezerváciu vo vodách južného Atlantiku.

Doma

Stretávanie sa politikov a podnikateľov je podľa predstaviteľov finančnej skupiny J&T úplne legitímne. Návrh na odvolanie ministra len za to, že sa stretol so zástupcami J&T, je absolútne neopodstatnený," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii jeden zo zakladajúcich partnerov skupiny Patrik Tkáč.

***J and T***

Reagoval tak na medializovanú kauzu návštevy ministra Počiatka na jachte v Monaku pár dní pred zmenou centrálnej parity slov. koruny voči euru 28. mája. Podľa exministra financií Ivana Mikloša v tomto procese došlo k úniku informácií a na zmene parity zarobili domáce finančné skupiny, medzi nimi aj J&T, stovky miliónov korún. Premiér Fico mal o Počiatkovom odvolaní rozhodnúť dnes popoludní, zatiaľ sa nevyjadril.

Vláda chce prilákať späť do vlasti Slovákov, ktorí odišli do zahraničia za prácou. V období ekonomického rastu slovenská ekonomika pociťuje v niektorých odvetviach nedostatok pracovníkov. Ministerstvo práce preto navrhuje do roku 2015 vybudovať mobilitné infocentrá vo vybraných krajinách ako aj organizovať burzy práce. Koncepciou by sa mali ministri zaoberať na stredajšom zasadnutí vlády.

Na podanie ročného zúčtovanie ostáva už len týždeň. Zábudlivcom za nepodanie hrozí od Úradu pre dohľad 5000 pokuta. Odovzdať do zdravotnej poisťovne ho treba do budúceho pondelka, 30ho júna.

Vo vysokých polohách Vysokých Tatier je stále sneh. Minimálne traja turisti podcenili cez víkend situáciu na chodníkoch a s rôznymi zraneniami skončili v popradskej nemocnici. Vo všetkých troch prípadoch sa pošmykli a spadli. Horskí záchranári odporúčajú minimálne turistické paličky, horolezecký čakan alebo stúpacie železá – mačky. Záchranár Horskej služby Juraj Janko

***janko o snehu***

Snehové polia sú najmä vo vyšších polohách, v tienistých žľaboch a na severných stranách. Aj keď sa ráno zdá, že celý deň bude pekne, vo Vysokých Tatrách sa už na poludnie môže počasie veľmi rýchlo zmeniť.

Euro 30,34, americký dolár 19,55 a britská libra 38,38

ŠPORT
Turci sú pred semifinále futbalových majstrovstiev Európy s Nemeckom optimistami a aj napriek absencii deviatich hráčov veria v postup do finále. Turecká futbalová federácia zverejnila dnes kompletný rozpis prípravy aj s časmi tréningov a presunov od štvrtka do nedele, keď sa hrá finále vo Viedni na Štadióne Ernsta Happela. Turecko v posledných troch zápasoch strhlo víťazstvo na svoju stranu v posledných minútach.

Slovenský futbalový arbiter Ľuboš Micheľ napokon nebude rozhodovať finálové stretnutie a ani semifinálové duely majstrovstiev Európy. Dnes popoludní o tom rozhodla rozhodcovská komisia UEFA. Tá "finálovú píšťalku" prisúdila talianskemu arbitrovi Robertovi Rosettimu

Slovenská tenistka Dominika Cibulková vypadla na grandslamovom turnaji vo Wimbledone už v 1. kole, keď nestačila na Jie Ženg z Číny 4:6, 3:6.

Dominik Hrbatý prehral v 1. kole Wimbledonu podľa očakávania so svetovou jednotkou Švajčiarom Rogerom Federerom 3:6, a 2x 2:6.

********************************

NOC:
Oblačno,miestami prehánky a búrky, s krupobitím.Najnižšia nočná teplota 22 až 18 st.

UTOROK:
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky. Najvyššia denná teplota 28 až 32 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st. Vietor od severu 2 až 6 m/s.