Monday, June 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Francúzsko od zajtra preberá predsedníctvo v EÚ

18:00 30.06.2008

Francúzsko zajtra preberie od Slovinska predsedníctvo Európskej únie a Paríž sa tak na pol roka stane "hlavným mestom EÚ". Eiffelova veža - symbol Francúzska - bude šiesť mesiacov osvetlená v modrej a žltej, ktoré sú farbami únie. Prezident Nicolas Sarkozy vyhlásil, že urobí všetko preto, aby Európu priblížil k občanom. "Bez ohľadu na budúcnosť Lisabonu nezmením názor. Budeme pracovať na európskej obrane, na európskej bezpečnosti aby sme z nich urobili konkrétne príklady fungovania únie," uviedol prezident.

Vysoká komisárka Organizácie Spojených národov pre ľudské práva dnes rezignuje na svoju funkciu. 61-ročná Kanaďanka Louise Arbourová už v marci oznámila, že nemá záujem o predĺženie svojho štvorročného mandátu z osobných dôvodov. Počas svojho pôsobenia v úrade vydala množstvo dôležitých a usvedčujúcich správ o dodržiavaní ľudských práv počnúc Zimbabwe a končiac Spojenými štátmi. Ľudskoprávne organizácie poďakovali Arbourovej za to, že im zdvojnásobila financie a umožnila tým otvorenie nových centier OSN v krajinách, v ktorých predtým neexistovali.

Otázku dodržiavania ľudských práv otvorila dnes v Číne americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová, ocenila však rozhodnutie čínskych predstaviteľov rokovať s vyslancami tibetského dalajlámu. V Pekingu Riceová kritizovala väznenie disidentov ako aj kontrolu komunistickej strany nad internetom. Podľa mediálnych správ v Číne zadržali už desiatky bloggerov za kritiku vlády. Agenda rokovaní zahŕňala aj krízu v Zimbabwe, severokórejský jadrový program, klimatické zmeny ako aj ekonomické problémy sveta.

Najmenej sedemnásť ľudí je zranených vrátane piatich detí po otvorenom dni francúzskej armády pri meste Carcassonne na juhozápade krajiny. Jeden z vojakov namiesto slepých nábojov použil ostrú muníciu. Popredný predstaviteľ armády uviedol, že incident počas cvičného oslobodzovania rukojemníkov bol takmer s určitosťou "neúmyselnou" chybou. Medzi zranenými sú 15 civilisti. Jeden muž a trojročné dieťa sú v kritickom stave, uviedli lekári.

Tisíce ton potravín priviezla Americká loď Severnej Kórei. Chudobná krajina súhlasila s otvorením svojich hraníc humanitárnym pracovníkom. Zásielka do Severnej Kórey dorazila len niekoľko dní po tom, čo režim Kim Čong-ila prišiel s deklaráciou o vzdaní sa jadrových aktivít a odpálil chladiacu vežu vo svojom najznámejšom nukleárnom komplexe Jongbjon.

Belošských farmárov, ktorí protestovali proti zabratiu ich pôdy, včera zbili a upálili podporovatelia Roberta Mugabeho. Teda v deň, kedy Mugabe zložil prezidentskú prísahu po vyhratých voľbách. Tie medzinárodné spoločenstvo označilo za zmanipulované. Dnes o tom informovali predstavitelia tamojšej farmárskej únie.

Staronový prezident Zimbabwe Robert Mugabe pricestoval dnes na summit Africkej únie do Egypta. Zaznievajú však výzvy o ignorovaní jeho osoby africkými lídrami pre sporné piatkové voľby. Tie budú aj ústrednou témou stretnutia 53-členného spoločenstva afrických štátov.

Viac ako 400 000 ľudí vo Veľkej Británii skončilo s cigaretami po zákaze fajčenia na verejných priestranstvách. Zákaz začal platiť v júli minulého roka. Výskumníci uviedli, že zákaz fajčenia zachránil pred smrťou 40 000 ľudí počas nasledujúcich desiatich rokov. V súčasnosti fajčí v Británii asi 22 percent dospelej populácie.

Do parlamentu dnes ráno prišiel muž z východného Slovenska. Vyhrážal sa, že na sebe odpáli výbušninu. Chcel, aby za ním prišiel minister vnútra Robert Kaliňák a televízny štáb. Keď sa nechal prehľadať a policajti zistili , že na tele má imitáciu výbušniny. Minister sa s ním rozprával asi 20 minút. Prisľúbil mu preskúmanie sťažnosti na postup policajtov a prokuratúry v jeho veci, ktorá sa ťahá od roku 1999. Muža po rozhovore zadržali a predviedli na výsluch. Hrozí mu obvinenie zo všeobecného ohrozenia.

V prípade víkendovej nehody 31-ročného moderátora Rastislava Ž., ktorú neprežil päťročný chlapček, začala polícia trestné stíhane vo veci pre usmrtenie. Príčinu a okolnosti nehody stále vyšetrujú, informovala Viera Tupá z bratislavskej polície. Zdravotný stav moderátora nie je známy. Rodina moderátora si neželá medializáciu. TV Markíza je v týchto ťažkých chvíľach pripravená a ochotná pomôcť pozostalým.

Od zajtra čaká pacientov opäť zmena cien liekov. Len mesiac po plošnom znižovaní cien liečiv začne platiť nová kategorizácia. Bez doplatku bude ďalších 25 liekov. Od júla nebudú pacienti uhrádzať žiadny doplatok pri 1 437 prípravkoch.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,21
USD1 19,17
GBP1 38,19

Sport

Titul majstrov Európy získali po 44 rokoch španielski futbalisti. Vo viedenskom finále zdolali Nemecko gólom Fernanda Torresa z 33. minúty 1:0.

Smrť jedného fanúšika a 52 zásahov polície proti vandalom. Aj taká je bilancia búrlivej noci v Madride, ktorý z nedele na pondelok oslavoval triumf španielskych futbalistov. Telo muža našli v kaluži krvi, príčinou smrti bol pravdepodobne úder do hlavy pri páde na zem v opitom stave.

Zdravotníci z Madridu po nočných oslavách hlásili celkovo 120 zranených. Ďalšie stovky premohol alkohol a skončili buď na záchytných staniciach, alebo s príznakmi úpalu na stanoviskách prvej lekárskej pomoci.

Anglický denník The Sun zverejnil rebríček desiatich najväčších sklamaní a zároveň pozitívnych prekvapení tohtoročných majstrovstiev Európy vo futbale. Za najväčie sklamanie označil The Sun výkony talianskeho kanoniera Lucu Toniho, za najväčie pozitívum zasa jeho španielskeho súpera z útoku Davida Villu. Ten sa stal napokon so 4 gólmi aj najlepším strelcom ME 2008.

Na futbalových majstrovstiev Európy v Rakúsku a Švajčiarsku padlo 77 gólov, vrátane štyroch z pokutových kopov. Štatistici nezaznamenali počas troch týždňov šampionátu ani jeden vlastný gól. Najviac sa činili španielski strelci, v šiestich zápasoch dali 12 gólov. Rakúsko, Francúzsko, Grécko, Poľsko a Rumunsko, tí všetci dali iba po jednom góle.

Podľa štatistík mali najlepšiu obranu Chorváti, v štyroch súbojoch inkasovali len dvakrát. Na druhej strane síce Francúzi a Česi vo svojich prvých vystúpeniach neinkasovali, ale v ďalších dvoch zápasoch ich brankári lovili loptu zo siete celkovo šesťkrát.

Marek Hamšík má cenu 15 milónov eur. Presne toľko peňazí za neho ponúkol Juventus Turín, Neapol však ponuku odmietol a odkázal, že Marek nie je na predaj


Slovenský hokejový obranca Ľubomír Višňovský bude pokračovať vo svojej zámorskej kariére v Edmontone, ktorý ho získal z Los Angeles výmenou za centra Jarreta Stolla a obrancu Matta Greena.

****************************

V noci má byť jasno až polojasno. Na východe spočiatku oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najnižšia nočná teplota 18 až 13, na severe miestami okolo 11 st.

Zajtra cez deň jasno až polooblačno.
Najvyššia denná teplota 27 až 32, na severe okolo 25 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st.
Prevažne severný vietor 5 až 20 km/h.