Wednesday, June 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Národná rada začala rokovať o odvolaní ministra financií Jána Počiatka

14.00
Každý piaty Čech sa včera pripojil k protestu proti vláde. Podľa odborárov rôznou formou v utorok štrajkovalo až milión ľudí. Hodinu a štvrť nejazdili vlaky, obmedzená bola zdravotná starostlivosť a napríklad v Brne prestala jazdiť mestská hromadná doprava. V Prahe poľnohospodári zastavili dopravu na magistrále tým, že na vozovku nahádzali balíky slamy. Vládu, proti ktorej bol štrajk namierený, protesty nevzrušili.

Vodca zimbabwianskej opozície Morgan Tsvangirai vyzval OSN, aby izolovala prezidenta Roberta Mugabeho a vyslala do krajiny mierové jednotky. Situáciou v Zimbabwe sa budú na dnešnom mimoriadnom stretnutí v svazijskom hlavnom meste zaoberať aj lídri štátov južnej Afriky. Tsvangirai, ktorý z volieb odstúpil a od nedele sa ukrýva na holandskom veľvyslanectve, vyhlásil, že Zimbabwe sa bez pomoci medzinárodného spoločenstva "zlomí".

Čína opäť sprístupnila Tibet turistom. Oblasť bola úplne uzavretá od marcových demonštrácií proti čínskej nadvláde Tibetu, ktoré vyústili do násilných nepokojov.

Maďarsko postihli silné búrky. Spôsobili materiálne škody najmä na severovýchode a v strednej časti krajiny. Búrka vyvrátila množstvo stromov a poškodila strechy. Niekoľkých obyvateľov museli evakuovať.

Národná rada začala rokovať o odvolaní ministra financií Jána Počiatka. Schôdzu zvolal predseda parlamentu na žiadosť 32 poslancov opozičných strán. Dôvodom je podozrenie z úniku tajných informácií o zmene kurzu koruny. Premiér chce, aby sa opoziční politici Jánovi Počiatkovi ospravedlnili. Guvernér Národnej banky včera totiž nepriamo potvrdil, že minister Počiatek o zmene kurzu nemohol vedieť. Jachtár Počiatek teda odvolávanie v parlamente zrejme prežije.

Popradský horolezec Peter Hámor spolu s Poliakom Piotrom Morawským vystúpil dnes o 13:30 miestneho času na Gasherbrum I (8 068 m). Dvom Petrom sa to podarilo po takmer desiatich dňoch od nástupu. "Od utorka do piatku stáli vo výške 6 600 metrov, keďže stále padal sneh a nedalo sa ďalej postupovať. Počasie ich zdržiavalo aj v nasledujúcich dňoch," povedala pre agentúru SITA manželka Petra Hámora. Až dnes sa počasie zlepšilo natoľko, že mohli vystúpiť až na vrchol. Pre Petra Hámora je to šiesta osemtisícovka.

Vedenie Slovenského futbalového zväzu sa dnes predpoludním dohodlo na ukončení pracovnej zmluvy k 30. júnu s doterajším hlavným trénerom našej reprezentácie Jánom Kocianom. O novom kormidelníkovi bude zajtra rozhodovať mimoriadne zasadnutie výkonného výboru Futbalového Zväzu.

Hneď na úvod futbalového EURO 2008 zložil španielsky poľovník David Villa ruského medveďa troma presne mierenými ranami. Hviezda Valencie tak prakticky sama zabezpečila víťazstvo 4:1 v zápase základnej D-skupiny. Dnes na seba narazia oba reprezentačné výbery opäť, no tentoraz v dôležitejšom viedenskom semifinále. "Preceňovanie nášho prvého víťazstva by nemalo dobré následky. Ak sa budeme nádejať, že tento zápas bude mať rovnaký priebeh, to už akoby sme prehrávali 0:1," varuje pred "červenou horúčkou" Cesc Fabregas.

**************************************
POPOLUDNIE:
Slnečno. V horských oblastiach aj pár oblakov s prehánkami alebo búrkami.
Najvyššia teplota 26 až 31 st. Na horách okolo 19 st. Slabý vietor.