Monday, June 23, 2008

Pripravil Michal Novák: Filipínam pláva na pomoc americká vojenská loď

12:00 23.06.2008

Do oblasti, v ktorej sa cez víkend potopil trajekt s 800 osobami na palube, smeruje americká vojenská loď. Loď vyplávala z americkej základne v Japonsku a na miesto katastrofy má doraziť zajtra. Len vyše 30 ľudí nešhodu prežilo. Z lode, ktorá sa potopila počas tajfúnu, trčí z mora iba jej koniec.

Asi 600 osôb je mŕtvych alebo nezvestných na Filipínach, ktoré cez víkend zasiahol tajfún. Pri zosuvoch pôdy, záplavách a na mori zahynulo vyše 200 ľudí a nezvestných je ďalších 400. Okrem týchto obetí sa pri Filipínach potopil trajekt, na ktorom bolo asi 800 pasažierov. Tajfún zasiahol v sobotu centrálnu časť Filipín. Potom zmenil svoj kurz a začal sa pohybovať na sever a smeruje k Číne.

Deväť ľudí zahynulo a traja sa zranili pri dnešnej dopravnej nehode v Turecku. Nákladný vlak sa zrazil s minibusom, ktorý prechádzaal cez koľajnice aj napriek varovným signálom. Vodič autobusu sa aj napriek spusteným závorám pokúšal prejsť cez železničný priechod, sám však pri nehode neutrpel vážnejšie zranenia.

Prudké sektárske zrážky počas noci opäť vypukli v meste Tripolis na severe Libanonu, ktoré donútili civilistov k úteku alebo ukryť sa v podzemných krytoch. Ozbrojenci strieľali po sebe z ručných zbraní a mínometov, zatiaľ čo armáda sa snažila ovládnuť násilie. Násilie pokračuje po neúspechu premiéra Fuáda Sinioru zostaviť vládu národnej jednoty.

Kríza v Zimbabwe sa prehĺbila. Opozičný kandidát na prezidenta Morgan Tsvangirai odstúpil z volebného boja po násilnostiach v krajine. Francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner označil zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho za "gaunera a vraha" po odstúpení vodcu opozície z druhého kola volieb hlavy štátu. "Je to skutočne najväčšie popretie demokracie, aké Afrika pozná," pokračoval Kouchner, ktorý Mugabeho administratívu vládnucu 28 rokov označil za "diktatúru, ktorá pretrváva len vďaka tým najkrvavejším metódam."

Saudský minister ropného priemyslu Ali al-Nuaimi uviedol, že svet má dostatok zásob ropy na "mnoho desaťročí" a jeho krajina bude masívne investovať, aby dosiahli produkciu 15 miliónov barelov denne. Ako zdôraznil, "obavy z nedostatku v dlhodobom výhľade zrejme zohrávajú úlohu v silných cenách, myslím si však, že sú rozhodne nepatričné," uviedol.

Fidel Castro včera odmietol dohady, že je na čele frakcie tvrdých komunistov, ktorí sú proti reformám, ktoré na Kube zaviedol jeho brat Raúl. "Nie som a ani nikdy nebudem hlavou žiadnej skupiny alebo frakcie. Z toho je teda pochopiteľné, že nie je žiadny skrytý boj v strane," uviedol Castro.

Okolo 60 imigrantov z Afriky, ktorí sa chceli dostať do Európy, sa včera snažili vynútiť si cestu cez hraničných post Beni-Enzar v španielskej enkláve Melilla v Maroku. Väčšinu z nich však bezpečnostné sily zastavili. Podľa oficiálnych informácií viacerí príslušníci pohraničnej stráže boli pri incidente zranení. Imigranti zaútočili tyčami a kameňmi. Ide o najväčší útok Afričanov v Melille od júla 2005, keď pri podobnom pokuse zahynulo 14 imigrantov.

Okolo 50 ľudí, vrátane malého dieťaťa, sa včera priotrávilo čpavkom, ktorý unikol na kúpalisku v juhonemeckom meste Kulmbach. Na kúpalisku bolo okolo 2500 ľudí. Na miesto prišlo vyše 200 záchranárov, ktorí na parkovisku pri letnom areáli poskytovali prvú pomoc.

Premiér Robert Fico sa vyjadrí k osudu ministra financií Jána Počiatka dnes popoludní. Uviedol to na tlačovej besede po kontrolnom dni na ministerstve kultúry. Počiatek ponúkol v piatok Ficovi svoju funkciu za to, že sa zúčastnil na párty majiteľov finančnej skupiny J&T na jachte v Monaku.

Kultúre podľa Fica svitá na lepšie časy. Po kontrole dvoch rokov činnosti, si podľa neho ministerstvo kultúry svoje úlohy plní. Zároveň dal prísľub, že pre rok 2009 dostane rezort kultúry zo štátneho rozpočtu viac peňazí. Osobitným transferom by mali prísť ministerstvu peniaze aj pre drevené kostolíky na východe Slovenska. Podľa Fica by sa tieto kostolíky zaradili medzi najnádhernejšie veci Slovenska.
Podľa Fica ministerstvo kultúry urobilo za dva roky veľké veci. Ako príklad uviedol dostavbu Slovenského národného divadla. Pripomenul tiež tlačový zákon, ktorý je podľa neho moderný. "Tlačový zákon nikto nezneužíva," zdôrazni premiér.

Chaos na popradských mestských parkoviskách v centre mesta sa tak skoro neskončí. Mesto Poprad napriek úspešnému ukončeniu súťaže na prenájom parkovísk neuzavrelo s víťazom nájomnú zmluvu. „Medzitým sme zistili, že v Národnej rade SR je v druhom čítaní novela zákona o premávke na pozemných komunikáciách, ktorá zásadne zmení pravidlá, za akých budú môcť mestá a obce organizovať parkovanie, takže sme sa rozhodli, že to budeme naďalej robiť ako mesto,“ povedal primátor Popradu Anton Danko. Primátor predpokladá, že novela zákona by mohla vstúpiť do platnosti od 1. novembra. Za parkovanie sa v meste Poprad neplatí od 14. marca tohto roku.

Vlakové spojenia, ktoré prichádzajú na Slovensko z Českej republiky, budú zajtra po 13:00 meškať približne 60 až 90 minút. V Čechách sa začne štrajk zamestnancov Českých dráh. Štrajk sa začne o 13:00, ukončiť ho plánujú o 14:15. Je predpoklad, že vtedy nebudú na území Českej republiky premávať žiadne vlaky.

Slovensko zaznamenalo počas víkendu viacero rekordov. V obci Kynek neďaleko Nitry bola najväčšia gulášová párty – obľúbenú pochúťku varilo 68 družstiev. Pod hradbami Spišského hradu sa bojovalo o titul Najsilnejšieho muža Slovenska medzi východoslovenskými energetikmi.

Na internete je možné vydražiť všeličo, aj obed s americkým investorom Warrenom Buffettom. Prvé ponuky prišli dnes ráno, najvyššia zatiaľ dosiahla sumu 40-tisíc amerických dolárov (v prepočte asi 777-tisíc slovenských korún).

Sport

Slovenský motocyklový reprezentant Jaroslav Katriňák obsadil v dnešnej 11. etape Rely Transorientale na trati Petrohrad - Peking, zatiaľ ešte neoficiálne 2. miesto. Katriňák však zostáva naďalej lídrom celkového poradia, pred svojím najväčším rivalom Ulle val seterom vedie o viac ako 26 minút.

Futbalisti Španielska sa stali posledným semifinálistom ME. Včera večer zdolali Taliansko po bezgólovom zápase až v jedenástkovom rozstrele 4:2.

Slovenský automobilový pretekár Štefan Rosina skončil v nedeľu v pretekoch Porsche Supercup vo francúzskom Magny Cours na 3. mieste. v 16-ročnej histórii tohto prestížneho svetového seriálu zaviala nad stupňami víťazov konečne aj slovenská zástava.

Scuderia Ferrari dosiahla včera tretie double v tohtoročnom seriáli majstrovstiev sveta formuly 1. Prvý došiel do cieľa Felipe Massa, ktorý sa dostal aj na čelo hodnotenia svetového šampionátu jazdcov. Kimi Räikkönena bol druhý a tretí skončil Jarno Trulli na Toyote.

**********************
Polooblačno, časom až oblačno. Popoludní miestami prehánky a búrky, ojedinele aj s krúpami. Najvyššia denná teplota 30 až 35, na Kysuciach, Orave, v Liptove
a na Spiši okolo 28 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 21 st.
Vietor 10 až 25 km/h, pri búrkach prechodne silnejší.