Monday, June 23, 2008

pripravila katarína plavčanová Filipínski záchranári nezaznamenali žiadne známky života vo vraku trajektu, ktorý sa v sobotu potopil počas tajfúnu

13.00
Filipínski záchranári nezaznamenali žiadne známky života vo vraku trajektu, ktorý sa v sobotu potopil počas tajfúnu s viac ako 800 ľuďmi na palube. Informovalo o tom filipínske námorníctvo. Doteraz sa podarilo zachrániť len 33 osôb. K vraku plavidla, ktoré sa prevrátilo v rozbúrenom mori neďaleko centrálneho ostrova Sibuyan, sa dostali záchranári až približne deň po potopení. Z americkej základne v Japonsku vyplávala americká loď a na miesto katastrofy má doraziť zajtra.

Požiarnici na severe Kalifornie bojujú s približne 400 požiarmi. Väčšinu spôsobili blesky. Od piatku v priebehu 24 hodín v oblasti zaznamenali asi 5000 bleskov.
V Kalifornii už štyri dni vládne mimoriadne horúce počasie a ortuť v teplomere dosiahla takmer 38 stupňov Celzia.

Zimbabwianske opozičné Hnutie oficiálne stiahne svojho lídra Morgana Tsvangiraiho z druhého kola prezidentských volieb. Včera o tom informoval jeho hovorca. Šéf zahraničnej politiky EÚ Javier Solana medzitým vyhlásil, že zimbabwianske voľby sa stali "paródiou na demokraciu" a odstúpenie vedúceho opozičného kandidáta je pochopiteľné.

Premiér Robert Fico počas víkendu rátal, či jeho strana ustojí jachtársku kauzu ministra financií Jána Počiatka. Podľa viacerých politikov sa už Fico rozhodol, čo urobí s ponúkanou Počiatkovou demisiou. Nik zo Smeru nechcel prezradiť výsledok, ale nikto už ministra neobhajoval. V popoludňajších hodinách bude jasné, či Ján Počiatek zostane ministrom financií alebo nie. Rozhodne o tom premiér Fico. Minister svoju funkciu ponúkol v piatok po vypuknutí jachtárskej kauzy

Na podanie ročného zúčtovanie ostáva už len týždeň. Zábudlivcom za nepodanie hrozí od Úradu pre dohľad 5000 pokuta. Odovzdať do zdravotnej poisťovne ho treba do budúceho pondelka, 30ho júna. Vypisovaniu tlačív zdravotného zúčtovania sa vyhnú tí, čo zarobili menej ako zhruba 51 tisíc. Rovnako aj študenti, dôchodcovia, mamičky na materskej či opatrovatelia zdavotne postihnutých.

Vo vysokých polohách Vysokých Tatier je stále sneh. Minimálne traja turisti podcenili cez víkend situáciu na chodníkoch a s rôznymi zraneniami skončili v popradskej nemocnici. Vo všetkých troch prípadoch, ktoré riešili popradskí leteckí záchranári, sa turisti pošmykli a spadli. Horskí záchranári odporúčajú minimálne turistické paličky, horolezecký čakan alebo stúpacie železá – mačky.

Slovenský motocyklový reprezentant Jaroslav Katriňák obsadil v dnešnej 11. etape Rely Transorientale na trati Petrohrad - Peking, zatiaľ ešte neoficiálne 2. miesto. Katriňák však zostáva naďalej lídrom celkového poradia, pred svojím najväčším rivalom Ulle val seterom vedie o viac ako 26 minút.

Futbalisti Španielska sa stali posledným semifinálistom ME. Včera večer zdolali Taliansko po bezgólovom zápase až v jedenástkovom rozstrele 4:2.

*********************************
POPOLUDNIE:
Stále Polooblačno s prehánkami a búrkami, niekde aj s krúpami. Najvyššia denná teplota 30 až 35, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 28 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 21 st. Vietor od juhu do 5m/s.