Monday, June 30, 2008

pripravila katarína plavčanová Česko dnes majú opäť zasiahnuť silné búrky

12.00
Česko dnes majú opäť zasiahnuť silné búrky. Pridať sa možno aj prietrž mračien. Ak sa naplní predpoveď meteorológov, vietor bude dosahovať rýchlosť až 80 km/h a napadne 35 milimetrov zrážok.

V Zimbabwe nič nové. Mugabe je opäť prezidentom. Volebná komisia potvrdila, čo bolo už mnoho dní dopredu jasné. Súčasný prezident Robert Mugabe vyhral prezidentské voľby, v ktorých bol jediným kandidátom. Stal sa jasným víťazom. Kandidát opozície, Morgan Tsvangirai minulý týždeň odstúpil pre obavy z prenasledovania jeho voličov. Zmanipulované hlasovanie medzinárodné spoločenstvo ostro kritizuje. Pozvánky na menovanie prezidenta, ktorý v krajine vládne už 28 rokov, boli rozoslané ešte pred zverejnením oficiálnych výsledkov.

Staronový prezident Zimbabwe Robert Mugabe pricestoval dnes na summit Africkej únie do Egypta. Zaznievajú však výzvy o ignorovaní jeho osoby africkými lídrami pre sporné piatkové voľby. Tie budú aj ústrednou témou stretnutia 53-členného spoločenstva afrických štátov.

Slovenskú republiku by mal navštíviť líbyjský premiér Bagdádí Alí Mahmúdí. Stretnutie medzi Mahmúdím a premiérom Ficom sa uskutoční v prvej polovici júla. Návšteva má mať ekonomický rozmer. Mahmúdího by mala sprevádzať početná skupina podnikateľov so záujmom investovať na Slovensku.

Od zajtra čaká pacientov opäť zmena cien liekov. Len mesiac po plošnom znižovaní cien liečiv začne platiť nová kategorizácia. Liekov bez doplatku pribudne. Kým doteraz ich bolo 1 412, od júla nebudú pacienti uhrádzať žiadny doplatok pri 1 437 prípravkoch.

Prihlasovanie pobytu na obec bez konkrétnej ulice s číslom sa od dnešného dňa sprísňuje. Prihlasovanie na obec bude povolené len tým občanom, ktorým bol zrušený trvalý pobyt, napríklad pre zbúranie budovy, kde bývali, na základe návrhu vlastníka či užívateľa budovy. Adresu bez konkrétnej ulice iba s obcou budú môcť získať aj tí, ktorí sa nemôžu prihlásiť na trvalý pobyt, pretože nemajú potrebné doklady. Vyplýva to z novely zákona o hlásení pobytu obyvateľov a registri obyvateľov, ktorá dnes vstúpila do platnosti.

Na bývalom trhovisku na Weberovej ulici v Prešove archeológovia objavili časť stredovekého opevnenia mesta. Práce sa iba rozbiehajú, kopáči odkryli hlavnú hradbu zo západnej a južnej strany mesta a na nároží hradobného múru našli jednu baštu.
Priekopový múr by sa mal ťahať od doterajších výkopov južným a juhozápadným smerom.

Na Moste slávy pribudlo ďalšie slávne meno. Tabuľku so svojím menom tam včera pripevnil dojatý egyptský herec Omar Sharif. Povedal, že na moste necháva aj kus svojho srdca. Do Trenčianskych Teplíc sa chce vrátiť aj s rodinou. Z festivalu Artfilm si odnesie aj prestížne ocenenie Hercova misia.

Eiffelova veža v Paríži bude počas nadchádzajúceho francúzskeho predsedníctva Európskej únie osvetlená v modrej a žltej, ktoré sú farbami spoločenstva. Oficiálne osvetlenie, ktoré bude trvať počas dvoch letných mesiacov, zapnú dnes večer. Slávna parížska atrakcia bude svietiť podľa vzoru európskej vlajky.

Titul majstrov Európy získali po 44 rokoch španielski futbalisti. Vo viedenskom finále zdolali Nemecko gólom Fernanda Torresa z 33. minúty 1:0.

Marek Hamšík má cenu 15 milónov eur. Presne toľko peňazí za neho ponúkol Juventus Turín, Neapol však ponuku odmietol a odkázal, že Marek nie je na predaj

Slovenský hokejový obranca Ľubomír Višňovský bude pokračovať vo svojej zámorskej kariére v Edmontone, ktorý ho získal z Los Angeles výmenou za centra Jarreta Stolla a obrancu Matta Greena.

Euro 30,31, americký dolár 19,24 a britská libra 38,25

*******************************************

Dnes veľa oblakov a miestami spŕchne, môžu byť aj búrky. Teploty 25 až 29 st. Na horách okolo 17 st. Slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.