Monday, June 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Francúzsko zajtra preberie od Slovinska predsedníctvo Európskej únie

16:00 30.06.2008

Francúzsko zajtra preberie od Slovinska predsedníctvo Európskej únie a Paríž sa tak na pol roka stane "hlavným mestom EÚ". Eiffelova veža - symbol Francúzska - bude šiesť mesiacov osvetlená v modrej a žltej, ktoré sú farbami únie. Prezident Nicolas Sarkozy vyhlásil, že urobí všetko preto, aby Európu priblížil k občanom. "Bez ohľadu na budúcnosť Lisabonu nezmením názor. Budeme pracovať na európskej obrane, na európskej bezpečnosti aby sme z nich urobili konkrétne príklady fungovania únie," uviedol prezident.

Tisíce ton potravín priviezla Americká loď Severnej Kórei. Chudobná krajina súhlasila s otvorením svojich hraníc humanitárnym pracovníkom. Zásielka do Severnej Kórey dorazila len niekoľko dní po tom, čo režim Kim Čong-ila prišiel s deklaráciou o vzdaní sa jadrových aktivít a odpálil chladiacu vežu vo svojom najznámejšom nukleárnom komplexe Jongbjon.

Belošských farmárov, ktorí protestovali proti zabratiu ich pôdy, včera zbili a upálili podporovatelia Roberta Mugabeho. Teda v deň, kedy Mugabe zložil prezidentskú prísahu po vyhratých voľbách. Tie medzinárodné spoločenstvo označilo za zmanipulované. Dnes o tom informovali predstavitelia tamojšej farmárskej únie.

Viac ako 400 000 ľudí vo Veľkej Británii skončilo s cigaretami po zákaze fajčenia na verejných priestranstvách. Zákaz začal platiť v júli minulého roka. Výskumníci uviedli, že zákaz fajčenia zachránil pred smrťou 40 000 ľudí počas nasledujúcich desiatich rokov. V súčasnosti fajčí v Británii asi 22 percent dospelej populácie.

Do Chorvátska dnes odchádzajú štyria slovenskí policajti, ktorí v budú do 1. septembra pomáhať slovenským turistom. "So všetkými nemilými zážitkami, či už lúpežnými prepadnutiami alebo dopravnými nehodami, Slováci sa na nás môžu kedykoľvek obrátiť a my im pomôžeme," uviedla pre média Mária Dvoráková, policajtka vyslaná do Chorvátska. Dvaja Slovenskí policajti budú na Makarskej riviére. Druhá dvojica slovenských policajtov bude pôsobiť na diaľnici A1 , čo je hlavný cestný ťah smerom k pobrežiu.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 30,21
USD1 19,17
GBP1 38,19

Sport

Titul majstrov Európy získali po 44 rokoch španielski futbalisti. Vo viedenskom finále zdolali Nemecko gólom Fernanda Torresa z 33. minúty 1:0.

Smrť jedného fanúšika a 52 zásahov polície proti vandalom. Aj taká je bilancia búrlivej noci v Madride, ktorý z nedele na pondelok oslavoval triumf španielskych futbalistov. Telo muža našli v kaluži krvi, príčinou smrti bol pravdepodobne úder do hlavy pri páde na zem v opitom stave. Zdravotníci z Madridu po nočných oslavách hlásili celkovo 120 zranených. Ďalšie stovky premohol alkohol a skončili buď na záchytných staniciach, alebo s príznakmi úpalu na stanoviskách prvej lekárskej pomoci.

Anglický denník The Sun zverejnil rebríček desiatich najväčších sklamaní a zároveň pozitívnych prekvapení tohtoročných majstrovstiev Európy vo futbale. Za najväčie sklamanie označil The Sun výkony talianskeho kanoniera Lucu Toniho, za najväčie pozitívum zasa jeho španielskeho súpera z útoku Davida Villu. Ten sa stal napokon so 4 gólmi aj najlepším strelcom ME 2008.

****************************

V noci má byť jasno až polojasno. Na východe spočiatku oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky.
Najnižšia nočná teplota 18 až 13, na severe miestami okolo 11 st.

Zajtra cez deň jasno až polooblačno.
Najvyššia denná teplota 27 až 32, na severe okolo 25 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st.
Prevažne severný vietor 5 až 20 km/h.